Website snelheid verbeteren

Jarenlang ben ik op zoek geweest naar een geschikte oplossing om mijn websites sneller te maken. Veel onderdelen op mijn websites heb ik geoptimaliseerd, maar nooit laadde mijn websites binnen een seconde, en zeker niet op mobiele apparaten.

Ik had geen zin om een expert in te huren voor duizenden euro’s, dus ik bleef maar googlen en googlen totdat ik iets vond om mijn websites snel te maken. En als je me niet gelooft, bekijk dan eens deze foto hieronder van Google Pagespeed Insights:

Hoe website sneller maken
Bron: Google Pagespeed Insights

Graag deel ik je mijn ervaring hoe ik mijn website razendsnel gemaakt heb.

Inhoud

NitroPack plugin

Het antwoord op de vraag hoe ik mijn website snelheid heb kunnen verbeteren is eigelijk heel simpel: ik heb de NitroPack plugin geïnstalleerd. Na het proberen van vele plugins was dit een plugin die eindelijk werkte, maar daarvoor moest ik hem wel eerst kennen natuurlijk.

Waar andere plugins vaak maar een aantal aspecten van de snelheid, zoals afbeeldingsoptimalisatie of caching, aanpakte, zorgt NitroPack voor een all-in-one oplossing waardoor mijn websites gewoon razendsnel laden.

Hoe werkt NitroPack?

Eigenlijk is NitroPack gewoon een eenvoudige plugin, die na installatie en aanmelding zijn werk doen. Je kunt zelf je optimization mode kiezen, of een manuele modus (dat heeft mijn voorkeur) toepassen en vervolgens je snelheid testen. 

NitroPack zorgt er voor dat je website geoptimaliseerd en gecached is, waardoor ik me persoonlijk kan focussen op het maken van content.

Wat zijn de kosten?

NitroPack biedt een service aan waarbij ze jouw website snel maken, dus vragen ze hier ook geld voor. Tot aan 5000 bezoekers per maand is NitroPack gratis, maar krijg je wel een NitroPack badge onderaan je pagina’s. Hierboven biedt NitroPack allemaal verschillende pakketten aan tegenover een vast bedrag per maand.

Persoonlijk vind ik dat NitroPack boven de 5k bezoekers de moeite waard is. Dit komt simpelweg omdat ik er vanuit ga dat je met 5k bezoekers al geld met je website moet kunnen verdienen, dus een goede en snelle website is hiervoor van belang. 

Wat is het belang van een snelle website?

Leuk zo’n goede plugin, maar is dat wel het geld waard? Een snelle website is van groot belang, kijk maar naar je eigen ervaringen: wanneer een website traag is ben je eerder geneigd om af te haken tijdens het wachten op het laden.

Een snelle website zorgt voor een beter gebruiksgemak, waardoor de Bouncerate lager zal zijn. Doordat meer mensen hierdoor op je website landen zal dit niet onopgemerkt blijven door Google, want blijkbaar heeft je website veel te bieden.

Doordat Google websitesnelheid en gebruiksgemak ontzettend belangrijke variabelen vind van een website zal je website hoogstwaarschijnlijk hoger ranken, waardoor je ook nog eens meer bezoekers op je website zult hebben.

Het belangrijkste is dus dat een snelle website zorgt voor een beter gebruiksgemak, met alle positieve gevolgen van dien.

Technisch sneller maken

In plaats van zo’n simpele plugin te gebruiken kun je ook zelf je website sneller maken: betere hosting, caching, kleinere bestanden en nog veel meer. Toch vond ik dit zelf in de praktijk erg lastig en kreeg ik mijn website nooit zo snel als dat ik het krijg met NitroPack.

Het kan ook de moeite waard zijn om iemand in te huren voor het sneller maken van je website, maar vaak zijn de kosten erg hoog en kan dit voor veel kleine ondernemers niet echt uit. Vandaar dat ik zelf kies voor een gemakkelijke plugin.

Hoe kan ik de website snelheid testen?

Om de snelheid van je website te verbeteren is het handig om te weten of je snelheid ook echt verbeterd is in secondes. Hiervoor kun je de handige tool Google Pagespeed Insights gebruiken. Met deze tool krijg je een cijfer en zie je wat je moet verbeteren.

Ook ga ik voor mijn eigen websites vaak incognito zodat cookies en WordPress de website niet langzamer maken. Dit zorgt ervoor dat ik kan kijken hoe de website laadt als buitenstaande bezoeker. 

Lees ook mijn volledige artikel over het testen van je website.

Conclusie

Persoonlijk denk ik dat NitroPack voor 90% van de website eigenaren een prima plugin is om te gebruiken. Tuurlijk is het voor een écht grote website de moeite waard om te investeren in een permanente technische oplossing, maar voor de kleinere websites is dit een ideale oplossing. 

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.