Website snelheid testen

Om je website te optimaliseren is het belangrijk om te weten hoe snel je website momenteel is. Hiervoor gebruik ik 2 methoden, dus die zal ik in dit artikel met je delen!

Inhoud

Google pagespeed insights

Google pagespeed insights is een tool van google waarmee je gemakkelijk de snelheid van je website kan uittesten. Door berekening uit te voeren in je code weet google precies hoelang een gebruiker er over doet om je website te bereiken.

Hoe website sneller maken
Bron: Google Pagespeed Insights

Fijn is dat de tool gratis is en dat je informatie krijgt over wat je kunt verbeteren. Zo kun je zien dat je jouw afbeeldingen moet verbeteren of je CSS moet verkleinen. Op basis van deze extra informatie kun je jouw website nog weer sneller maken.

Kortom is Google Pagespeed insights in de basis de tool die ik gebruik voor de snelheid van mijn website. Veel andere websites die jou de snelheid laten zien gebruik één of andere API van Google, waardoor je alsnog hetzelfde systeem gebruikt.

Incognito testen

Natuurlijk leuk al die cijfertjes, maar doet de snelheid van je website ook wat je wilt? Zelf test ik dit door incognito in te loggen op mijn laptop en mobiel. 

Door incognito in te loggen ben ik uitgelogd bij WordPress en zijn er geen cookies geïnstalleerd waardoor de pagina optimaal snel zal laden. Je krijgt dus eigenlijk te zien wat een buitenstaander ook ziet wanneer ze voor het eerst op je website komen.

Zorg er natuurlijk wel voor dat je goede verbinding hebt met het internet zodat het daar tenminste niet aan zal liggen. 

Hoe maak je een website sneller

Uiteraard heb ik hier ook een volledig artikel over geschreven, maar na lang zoeken gebruik ik momenteel de Nitropack plugin wat een all-in-one oplossing is voor de snelheid van mijn website. 

Sindsdien haal ik pagespeed scores van soms wel 100, terwijl ik hiervoor nooit boven de 75 uitkwam. Kortom: doordat ik deze plugin gebruik is mijn website razendsnel geworden.

Waarom is website snelheid belangrijk?

Een snelle website zorgt voor een fijne gebruikservaring, waardoor de bounce rate van je website lager zal liggen. Meer mensen komen en blijven dus op je website, wat niet onopgemerkt door Google zal blijven. Indirect zal een hogere websitesnelheid zorgen voor een hogere ranking binnen Google en dus meer bezoekers. 

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.