Investeren in vastgoed met weinig geld

Wanneer investeren in vastgoed?

Wanneer je zelf wilt beginnen met het investeren in vastgoed vraag je jezelf vast af wanneer dan het beste moment is om daar mee te beginnen. In dit artikel zoek ik het voor je uit! Beleggen in vastgoed kent risico’s, je investering kan in waarde dalen. Dit artikel is absoluut geen persoonlijk advies (zie disclaimer)
Conclusie: Het beste moment om te investeren in vastgoed (voor de verhuur) is NU. Wanneer je verwacht jouw pand binnen een korte termijn (5 jaar) weer wilt gaan verkopen kan het wellicht wel de moeite waard zijn om langer te kijken naar de huizenmarkt. Het belangrijkste risico om te vermijden is het krijgen van een negatieve cashflow. Zolang je een positieve cashflow uit je vastgoed ontvangt maakt het weinig uit of er een crisis op de huizenmarkt is.

Inhoud

Wanneer is het beste instapmoment?

Uiteraard is het logisch dat wanneer je gaat investeren in vastgoed dat je dan een zo laag mogelijk bedrag wilt investeren, maar een zo hoog mogelijk rendement wilt halen. Het kan dus misschien wel de moeite waard zijn om te kijken naar wat de huizenmarkt doet, maar is dat wel echt zo?
Wanneer je in een huis gaat investeren voor de verhuur dan doe je dit toch om dit ook voor een lange termijn te verhuren? En niet binnen een periode van 10 jaar weer te verkopen toch? Uiteraard zijn hier uitzonderingen op, maar in de basis wil je rendement maken met de verhuur, en wellicht bij de verhuur profiteren van een stijgende markt.
Daarnaast kun je best een tijdje gaan wachten op het ideale moment, maar voor je het weet is er al weer 5 jaar aan je voorbij gegaan. Als je de rendementen in die jaren bij elkaar optelt maakt het waarschijnlijk maar weinig verschil, waardoor je alsnog beter in eerste instantie had kunnen investeren.

Verhuren of verkopen?

De enige reden om écht lange tijd te kijken naar de huizenmarkt is als je zeker weet dat je jouw vastgoed binnen een korte tijd van enkele jaren weer gaat verkopen. Als je jouw pand voor de verhuur koopt kun je eigenlijk het beste zo snel mogelijk beginnen met investeren, des te langer kun je profiteren van rendementen.

Positieve cashflow

Één van de grootste valkuilen bij het investeren in vastgoed is het laten genereren van een negatieve cashflow. Kortom: je vastgoed kost meer geld dan dat het oplevert, en dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Het maakt weinig uit als de huizenmarkt met een paar procentpunten in korte tijd instort terwijl jij nog een positieve cashflow uit je vastgoed ontvangt. Je blijft immers geld ontvangen waardoor je weinig risico loopt. Risico’s als leegstand of een negatieve cashflow zijn nog wel groter dan het instorten van de huizenmarkt, maar kunnen natuurlijk wel samen gaan.