Wat is een ETF

Waarom beleggen in een ETF?

Misschien kom je er net achter wat een ETF (Exchange Traded Fund of Tracker) is, maar wat zijn eigenlijk de voordelen van beleggen via ETF’s? Het beleggen in ETF’s heeft een aantal voordelen t.o.v. het beleggen in andere effecten, en in dit artikel zoek ik het voor je uit! Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen.
Conclusie: Het beleggen in ETF’s heeft een aantal voordelen. Zo kun je handelen in beleggingsfondsen tegen lagere kosten, gemakkelijk spreiding toepassen door indices te tracken, zijn ETF’s gedurende de volledige beursdag verhandelbaar, zijn ETF’s toegankelijk voor beginnende beleggers en is het mogelijk om in een stuk meer onderliggende waardes te investeren.

Inhoud

Wat is een ETF eigenlijk?

Een ETF volgt (trackt) de onderliggende waarde van een beleggingsproduct. Het doel van dit tracken is dat de belegger hetzelfde rendement kan behalen als die van de rendement tegen lagere kosten. Met een ETF is het mogelijk om bijvoorbeeld de onderliggende waarde van aandelen, beleggingsfondsen of grondstoffen te volgen.

Lees hier mijn volledige artikel over ETF’s!

Lage kosten

Veel mensen gebruiken ETF’s om goedkoop in beleggingsfondsen te investeren. Wanneer je namelijk los belegt in een beleggingsfonds betaal je vaak hoge beheerkosten omdat een fonds actief samengesteld moet worden door een fondsbeheerder. Door te beleggen met ETF’s in beleggingsfondsen betaal je vaak enkel transactiekosten aan de broker waarna je ETF simpelweg gewoon het fonds blijft tracken. De transactiekosten zijn op de lange termijn een stuk lager dan de beheerkosten voor het fonds.

Spreiding

Door meer te spreiden neem je vaak minder risico met je beleggingen. Uiteraard is het mogelijk om spreiding toe te passen door met ETF’s in beleggingsfondsen te beleggen, maar het is ook mogelijk om met een ETF een index te gaan volgen. Een index volgt een samenstelling van vaak een aantal aandelen. Populaire indices zijn de S&P 500 welke de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten volgt en de AEX welke 20 grootte bedrijven uit Nederland volgt.
Het is niet zomaar mogelijk om in een index te beleggen, want je zult in zo’n geval alle aandelen over moeten nemen waarna sommige aandelen soms ook weer uit een index verdwijnen. Door te beleggen in ETF’s kun je een index precies op de voet volgen waardoor je dezelfde rendementen (of verlies) kunt maken als met de index. Ook wanneer er aanpassingen gemaakt worden aan de index zal je ETF deze index gewoon blijven volgen.
Door goedkoop te beleggen met ETF’s in beleggingsfondsen en indices kun je automatisch spreiding toepassen en je portfolio ook met kleine bedragen gemakkelijk spreiden. Wat mij betreft is dat best een groot voordeel.

Volledige beursdag verhandelbaar

Wanneer je beleggingsfondsen aan wilt kopen zul je er achter komen dat beleggingsfondsen maar op één moment op de dag aan te kopen zijn. In dat geval kan het frustrerend zijn omdat je direct het beleggingsfonds aan wilt kopen of verkopen. Dit kan grote gevolgen voor je rendement hebben natuurlijk.
Een oplossing hiervoor is het beleggen in ETF’s, want een ETF is de volledige beursdag verhandelbaar waardoor je dus gedurende de gehele dag in beleggingsfondsen (en andere onderliggende waardes) kunt handelen. Wat mij betreft nog een groot voordeel om te kiezen voor ETF’s.

Toegankelijk voor beginnende beleggers

Waar je voor sommige beleggingsproducten nog best veel tijd nodig hebt om het te begrijpen is een ETF eigenlijk heel simpel. Het enige wat moeilijk is aan een ETF is de complex klinkende afkorting. Zodra je weet wat een ETF is kun je heel gemakkelijk bij een broker ETF’s aankopen alsof je aandelen aankoopt, of zelfs zoals je een online bestelling doet.
Bij een broker komen alle ETF’s samen en online valt makkelijk te vinden wat een ETF precies volgt en van wie het ETF is. Door het makkelijke aankoopproces is het erg handig voor beginnende beleggers om hierin te beleggen.

Mogelijkheden

Het laatste voordeel van een ETF is dat je in producten kan beleggen waar het investeren normaal een stuk lastiger van zou zijn. Zo is het lastig om een klomp goud te kopen, maar is het makkelijk om in een goud ETF te beleggen, welke vervolgens allebei de koers van goud volgen. Het nadeel is natuurlijk wel dat je niet een echt klomp goud in je bezit hebt, maar daar tegenover staat dan weer dat het geen gedoe kost.
Een ander voorbeeld is het investeren in vastgoed met ETF’s. Investeren in vastgoed is best een gedoe want je moet vaak een huis kopen, verbouwen, verhuren, onderhoud plegen en weer verkopen. Door te investeren in ETF’s die een vastgoedfonds volgen (REIT’s) is het mogelijk om te profiteren van de rendementen van vastgoed, zonder dat je hier zelf veel tijd in hoeft te investeren.