Waar beleggen in Bitcoin

Waar beleggen in Bitcoin?

Ondanks dat Bitcoin nu al best een hele tijd erg populair is krijg ik nog vaak de vraag hoe mensen zelf in Bitcoin kunnen gaan beleggen. Een aantal jaar geleden was dit nog wel een beetje lastig, maar tegenwoordig het zo simpel als het bestellen van een pakketje. In dit artikel laat ik je zien waar jij kunt beleggen in Bitcoin.
Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.
Conclusie: Om te beleggen in Bitcoin heb je een exchange zoals Bitvavo* nodig waarna je simpelweg met iDeal tegoed kunt kopen. Met het tegoed wat je hebt ben je in de gelegenheid om Bitcoins te kopen. Om je Bitcoins op te slaan kun je er voor kiezen om ze op te slaan in een aparte wallet of om ze op de exchange te bewaren.

Inhoud

Wat heb je nodig?

Om te kunnen beleggen in Bitcoin heb je eigenlijk maar 2 dingen nodig:
  • Je bankrekening
  • Een exchange
Na aanmelding en verificatie bij een exchange is het namelijk bij veel moderne exchanges mogelijk om gewoon met iDeal te betalen. Op deze manier staat je betaling binnen no-time op de geldrekening bij de exchange.

Waar moet je op letten bij een exchange?

Bij het uitzoeken van een geschikte exchange moet je met een aantal belangrijke zaken rekening houden. Zo moet een exchange betrouwbaar zijn, lage kosten hanteren, veel coins aanbieden en ook duidelijke analysemogelijkheden hebben. Om deze reden is het vergelijken van exchanges nog beste een complexe zaak. Zelf beleg ik in Bitcoin bij Bitvavo, welke voor mij het beste uit de test kwam.

Waar beleg ik in Bitcoin?

Om te beleggen in Bitcoins zijn er verschillende grote aanbieders over de hele wereld die het handelen in crypto mogelijk maken. Twee populaire voorbeelden hiervan zijn Binance (review) en Coinbase.
Echter was het handelen in crypto een aantal jaar terug nogal risicovol en waren veel exchanges onbetrouwbaar of werden ze gehacked. Maar vergis je niet! Want het handelen in crypto kan nog steeds fout gaan wanneer je geen idee hebt wat je aan het doen bent.
Om deze reden beleg ik zelf in Bitcoin bij Bitvavo*, want dit is een Nederlandse exchange. Om deze reden heb ik ook een review over Bitvavo geschreven waarin ik je mijn ervaringen met deze exchange deel. Bitvavo voelt namelijk een stuk betrouwbaarder aan dan de meeste aanbieders.

Via mijn vriendenlink* naar Bitvavo kun je de eerste € 1000,- gratis handelen in de eerste week na aanmelding.

Hoe beleg je in Bitcoin?

Zodra je een geschikte exchange hebt gevonden waar jij je Bitcoins kunt gaan kopen kun je jouw geld via iDeal overmaken. Bij sommige exchanges is het niet mogelijk om met iDeal te betalen, in dat geval is het vaak wel mogelijk om via PayPal betalen of om je Bitcoins extern te kopen zoals bij Bitconic.
Nu je geld eenmaal op de exchange ben je in de gelegenheid om te gaan handelen. Dit kun je doen door tussen de markten te kijken en BTC/EUR (of een andere coin) op te zoeken. Zodra je deze gevonden hebt kun je op ‘kopen’ drukken en het bedrag invullen dat je wilt kopen. Vervolgens druk je nogmaals op ‘kopen’ en heb je voor het eerst een Bitcoin (of andere coin) gekocht, gefeliciteerd!
Zo simpel is het dus om Bitcoins aan te kopen, maar in principe is dit nog geen beleggen. Bij het beleggen in Bitcoin hebben we het over het rendement maken over de koerswinst van de Bitcoin. Om rendement te maken kun je er voor kiezen om je coin heel lang vast te houden (HODL) of om telkens te kopen / verkopen (trading).
Bij het vasthouden van je coin profiteer je van koerswinst op de lange termijn, wanneer je er bijvoorbeeld vertrouwen in hebt dat een coin heel erg in waarde gaat stijgen. Daarentegen heb je bij het handelen (trading) in Bitcoin te maken met speculeren waardoor je winst kunt maken over kleinere koerswinsten. Zo kun je ook handelen in Bitcoin met een hefboomeffect, een voorbeeld hiervan is beleggen in Bitcoin Futures.

Het opslaan van je Bitcoins

Wanneer je er voor kiest om je Bitcoins te bewaren voor langere tijd wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je coins veilig staan en niet zomaar gestolen kunnen worden. Voor het opslaan van je Bitcoins kun je er voor kiezen om ze op te slaan op de exchange (vaak minder veilig) of op te slaan in een zogenaamde wallet (vaak veiliger).
Het opslaan van je Bitcoin is écht nog een vak apart waarbij je veel veiligheidsmaatregelen in acht moet gaan nemen. Ook moet je voorkomen dat je jouw inlogcodes (of wallet) niet kwijtraakt of vergeet waardoor je niet meer kunt inloggen. Inhoudelijk ga ik dus niet heel veel verder in op het opslaan van je Bitcoins.
Om deze reden heeft Bitvavo een optie met zogenaamde ‘cold wallets’ waarbij je coins offline opgeslagen worden en dus veiliger zijn tegen hackers. Persoonlijk vind ik dit een fijne oplossing omdat ik hierdoor ook altijd in de gelegenheid ben om mijn crypto te verkopen (of te verhandelen). Ook betaal ik hierdoor geen kosten voor het overmaken naar mijn wallet.

Beleggen in Bitcoin zonder coins te hebben?

Tot nu toe hebben we het in dit artikel nog enkel gehad over het daadwerkelijk bezitten van (gedeeltes) van Bitcoins, maar het is natuurlijk ook mogelijk om te beleggen in Bitcoin zonder de Bitcoin zelf te bezitten. In dit geval spreken we over het beleggen in de onderliggende waarde van de Bitcoin. Welke opties heb je?

Aandelen

Er bestaan natuurlijk geen specifieke ‘Bitcoin aandelen’ omdat Bitcoin geen bedrijf is maar een munt. Wel is het mogelijk om te beleggen in aandelen van bedrijven die Bitcoins minen, welke transactiekosten krijgen in ruil voor het verzorgen van de transacties. Dit is een vorm van indirect investeren in Bitcoin, want de winst van deze bedrijven is ook weer afhankelijk van de koers van de Bitcoin.

Bitcoin Futures

Zojuist al even besproken, maar ook een andere vorm van beleggen in Bitcoins is het beleggen in Bitcoin Futures. Een Futures is als het ware een contract wat je afsluit met de broker / exchange of dat de koers van de Bitcoin gaat stijgen of dalen. Het investeren in Bitcoin met Futures gaat met ‘Bitcoin long’ (koers gaat stijgen) en ‘Bitcoin short’ (koers gaat dalen).
Door te investeren in Bitcoin investeren bezit je geen Bitcoins zelf, maar enkel een contract met de broker of exchange. Het voordeel van het investeren in Bitcoin futures is dat je ook kunt speculeren op een waardedaling van de Bitcoin, maar ook het beleggen in Bitcoin met een hefboomeffect. Op deze manier kun je hogere rendementen behalen met hetzelfde ingelegde vermogen.

Bitcoin CFD’s

Een vorm van beleggen in Bitcoins die heel erg lijkt op Bitcoin Futures zijn Bitcoin CFD’s. In de praktijk zul je weinig merken tussen het verschil tussen CFD’s en futures. Dit komt omdat het verschil zit tussen de financiering en liquiditeit van deze vormen van beleggen. Het voordeel van CFD’s is dat je deze altijd kunt verkopen, terwijl een future afhankelijk is van de liquiditeit van de futures. 70% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s.

*In dit artikel staan affiliate links

Tip: handel €1000,- gratis in je eerste week via mijn vriendenlink