Vaste lasten

Wat zijn Vaste Lasten en hoe bespaar je erop?

We hebben allemaal geen zin in geldzorgen, maar hoe zorg je daar voor? Een belangrijke stap naar het op orde krijgen van je financiën is het besparen op vaste lasten, want hier gaat vaak ongemerkt veel geld naar toe. Wat zijn vaste lasten eigenlijk? En hoe kun je er het beste op besparen? In dit artikel zoek ik het voor je uit!
Vaste lasten zijn terugkerende uitgaves die iedere maand voldaan moeten worden. Om te besparen op je vaste lasten kun je de vaste lasten berekenen, kritisch kijken welke vaste lasten waardevol zijn (besparen), abonnementen jaarlijks afsluiten, overstappen van aanbieders, onderhandelen en het besparen op je vaste lasten blijven herhalen.

Inhoud

Wat zijn vaste lasten?

Vaste lasten zijn uitgaves die je iedere maand, kwartaal of jaar doet. Vaste lasten zijn dus terugkerende (-periodieke) kosten die je iedere maand weer moet betalen. Voorbeelden van vaste lasten zijn:
 • Gas, water en licht
 • Huur / Hypotheekaflossing
 • Telefoon, TV en internet
 • Verzekeringen
 • Auto (onderhoud, wegenbelasting, verzekering)
 • Abonnementen voor Software
 • Abonnement voor een krant of software

Hoe bespaar je op vaste lasten?

Vaste lasten zijn kosten die je iedere maand weer zult betalen. Voor sommige mensen kan dit onverwacht hoog in de kosten oplopen. Om deze reden heb ik een aantal tips opgesteld om je meer inzicht te geven in je vaste lasten, en om eventueel zelfs je vaste lasten te verlagen.
Het doel van deze tips is niet dat je op alles moet besparen of helemaal geen vaste lasten mag hebben. In tegendeel; geef vooral uit waar jij je geld aan uit wilt geven. De tips zijn er om je inzicht te geven in welke vaste lasten je over het hoofd hebt gezien of welke wellicht goedkoper kunnen. 

Tip 1 – Vaste lasten berekenen

Het grootste probleem bij de meeste mensen is dat ze niet eens door hebben hoeveel geld ze uitgeven aan vaste lasten. Een abonnement van 30 euro klinkt niet zoveel, maar wanneer je dit iedere maand betaalt is dit toch al € 3600,- per jaar.
Je vaste lasten kun je heel gemakkelijk berekenen door alle maandbedragen x12 te doen. Je zou zelfs nog kunnen overwegen om je jaarbedragen (x12) ook nog eens x het aantal jaar dat je van plan bent om het abonnement te gebruiken te doen. Op deze manier kom je er achter dat een ‘goedkoop’ Netflix-abonnement van 10 euro per maand toch alweer € 1.200,- na 10 jaar is. 

Tip 2 – Minimalisme

Ze zeggen wel eens dat ‘less more is’ right? Geen idee of dit waar is, maar ik weet wel dat het heel prettig is om alleen je geld uit te geven aan dingen waar je ook echt je geld aan uit wilt geven. Door onnodige abonnementen weg te doen bespaar je niet alleen op je abonnementen, maar creëer je ook nog eens rust in je hoofd.
Er zijn veel mensen die een abonnement voor de sportschool hebben die ze maar één keer in de maand gebruiken. Of misschien heb je wel eens een abonnement afgesloten die je inmiddels bent vergeten? Wist je dat sommige ontwikkelaars van software enorm profiteren van mensen die hun abonnementen vergeten op te zeggen? Bekijk je afschriften, en oordeel zelf wat je écht de moeite waard vind, of wat je misschien beter aan een ander doel kunt besteden.

Tip 3 – Jaarlijkse abonnementen

Ik ben snel geneigd om bij een nieuw abonnement een maandelijks abonnement af te sluiten. Dit gebeurt vaak omdat ik dan nog gemakkelijk het abonnement kan opzeggen. Toch zijn er veel aanbieders van abonnementen waarbij het goedkoper is om direct voor een jaar te betalen. Op deze manier hebben hun meer zekerheid, en profiteer jij van een betere prijs.
Ga eens al je abonnementen / vaste lasten na of je ook kunt besparen door een jaarlijks abonnement af te sluiten. Uiteraard spreekt het voor zich om dit alleen te doen wanneer je er zeker van bent dat je het abonnement nog minimaal een jaar gaat gebruiken. Naast een korting profiteer je ook nog eens van het feit dat je betaalrekening een stuk minder transacties bevat.

Tip 4 – Overstappen

Het is over het algemeen wel bekend dat je bij energieleveranciers een mooie bonus ontvangt wanneer je overstapt. Het is dus vaak ook wel de tijd en moeite waard om ieder jaar van energieleveranciers over te stappen om te profiteren van zo’n bonus.
Naast overstapbonussen kan het vaak ook niet kwaad om te kijken naar een goedkoper of beter alternatief. Prijzen veranderen natuurlijk zo nu en dan, en wellicht is er een nieuwe toetreder tot de markt getreden die een goedkoper of beter alternatief biedt.

Tip 5 – Onderhandelen

Wanneer je nog een stapje verder wilt gaan kun je zelfs bedrijven opbellen om te vragen of het goedkoper kan. Voornamelijk bij abonnementen voor telefoon, TV en internet hoor ik verhalen dat het lukt om korting te krijgen. Uiteraard is deze tip niet voor iedereen weggelegd, maar kan het voor sommige mensen interessant zijn om te onderhandelen voor een goedkopere prijs. Uiteindelijk kan het je wel veel geld schelen wanneer je er handig mee bent.

Tip 6 – Herhalen

Uiteraard is het waardevol om eenmalig te besparen op je vaste lasten, maar het wordt natuurlijk al helemaal waardevol wanneer je dit jaarlijks blijft herhalen. Door ieder jaar een vaste dag in je agenda te zetten om te besparen op je vaste lasten kun je dit consistent blijven herhalen. Het is verstandig om deze datum in de laatste maanden van het jaren in te plannen (november, december) omdat je dan bij meer bedrijven de mogelijkheid hebt om over te stappen.
Ook kun je natuurlijk voorkomen dat je ongemerkt nog meer abonnementen afsluit. Denk dus iedere keer dat je een abonnement afsluit goed na of het wel echt het geld waard is om hier iedere maand in te investeren. Door bijvoorbeeld te berekenen (x12 en x het aantal jaren) kom je er achter hoeveel een abonnement je nou écht kost.

Overzicht van vaste lasten maken

Wat je merkt aan de hand van de tips is dat het belangrijk is om je vaste lasten overzichtelijk te maken. Dit kun je natuurlijk heel gemakkelijk maken in Excel (of een andere tool). Op deze manier kom je er precies achter welke vaste lasten je het meeste kosten en kun je gemakkelijk overbodige vaste lasten wegstrepen.

Vaste lasten berekenen

Om je totale vaste lasten te berekenen kun je deze relatief eenvoudig bij elkaar optellen. Hierbij moet je er rekening mee houden dat vaste lasten per termijn verschillen. Bereken dus zo je vaste lasten dat ze allemaal per maand (of per jaar) zijn. Je kunt gemakkelijk je vaste lasten per maand naar jaar berekenen door de kosten x 12 te doen.
Maandelijkse vaste lasten X 12 = Jaarlijkse vaste lasten
Ook kun je de totalen kosten voor een product berekenen door de jaarlijkse vaste lasten keer het aantal jaren te doen. Op deze manier kom je er achter of een product niet in het geheel te duur is geweest.
Jaarlijkse vaste lasten X aantal gebruikte jaren = totale kosten

Vaste lasten vergelijken

Om je vaste lasten te vergelijken is het belangrijk door de verschillende lasten overzichtelijk te maken en vervolgens te berekenen. Zodra je weet wat de jaarlijkse vaste lasten en totale kosten zijn kun je gemakkelijk vergelijken tussen verschillende aanbieders. Ook kun je op deze manier gemakkelijker besparen op je vaste lasten.
Om de vaste lasten van bepaalde aanbieders te vergelijken maken veel mensen gebruik van vergelijkingswebsites. Houdt er wel rekening mee dat deze vergelijkingssites ook een deel aan je verdienen.

Vaste lasten koopwoning vs huurhuis

Veel mensen verwachten dat ze met een koopwoning een stuk voordeliger uit zijn omdat ze minder vaste lasten betalen, maar is dit wel waar? Een koopwoning en huurwoning hebben allebei vaste lasten, maar welke zijn dat?

Vaste lasten koopwoning

 • Hypotheek en aflossing (rente + aflossing)
 • Woonverzekeringen (aansprakelijkheidsverzekering, inboedel – opstalverzekering, woonlastenverzekering en rechtsbijstandverzekering)
 • Belastingen en heffingen (eigenwoningforfait, onroerendezaakbelasting, gemeentelijke- en waterschapsbelastingen)
 • Gas, water en elektra
 • Internet, tv en beleggen
 • Onderhoud
 • Erfpacht (eventueel)
 • Servicekosten (eventueel)

Vaste lasten huurwoning

 • Huurprijs
 • Gas, water en elektra
 • Internet, tv en beleggen
 • Gemeentelijke belastingen en heffingen
 • Servicekosten
 • Verzekeringen (inboedelverzekering)
Zoals je wel kunt zien komen een aantal vaste lasten behoorlijk overheen. Wanneer je al deze vaste lasten uitrekent en bij elkaar optelt kun je vergelijken wat het goedkoopste uitkomt. De grootste verschillen tussen een koopwoning en huurwoning zijn de hypotheek, aflossing, verzekeringen, belastingen en het onderhoud.

Vaste lasten van een auto

Ook voor het bezitten (of huren / leasen) van een auto worden de vaste lasten onderschat. De voornaamste vaste lasten bij het bezit van een auto zijn:
 • Afschrijving
 • Verzekering
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Onderhoud
De hoogte van de vaste lasten van een auto is erg afhankelijk van de grootte van de auto. Ook de onderhoudsgevoeligheid en rijstijl bepalen de hoogte van de vaste lasten. Vergeet daarnaast niet dat er ook nog eens variabele kosten komen kijken bij het beheren van een auto zoals onverwachte reparaties en brandstof.

Vaste lasten van een bedrijf

Niet alleen particulieren krijgen te maken met vaste lasten, maar ondernemers net zo. Wat zijn de voornaamste vormen van vaste lasten voor ondernemers?
 • Huur
 • Energiekosten
 • Verzekeringen
 • Kosten voor personeel
 • Belasting
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.