Wat is beleggen in turbo’s?

Met een turbo beleg je in een specifiek beleggingsproduct, bijvoorbeeld in aandelen, grondstoffen, valuta of obligaties. Maar, door met een turbo te beleggen beleg je met een hefboomeffect. Bij een kleine waardestijging (of daling) profiteer je direct van een groter rendement (of verlies). Met een hefboom kun je in korte tijd grotere winsten, maar dus ook grotere verliezen maken. Om grote verliezen te voorkomen wordt er vaak gebruik gemaakt van een stoploss.

Inhoud

Turbo long

Bij een turbo long speculeer je op een stijging van de onderliggende waarde van het beleggingsproduct. De uitgevende partij financiert het grootste gedeelte van het beleggingsproduct waardoor je een hefboomeffect krijgt. Het gedeelte wat overblijft wordt een turbo genoemd.

Turbo short

Bij een turbo short werkt het juist precies andersom. Bij een turbo short speculeer je op een daling van de onderliggende waarde. Bij een turbo short leent de uitgevende partij de onderliggende waarde voor de belegger en verkoopt het op de beurs. De opbrengst wordt rentedragend aangehouden. Bij verkoop van de turbo short wordt de onderliggende waarde teruggekocht. Wanneer dit op een lagere koers gebeurt dan de verkoopkoers, is er rendement voor de belegger.

Beleggen in Turbo’s kan via Binck Zelf Beleggen*