Trading 212

Wat zijn de kosten van Trading 212?

Toen ik wilde gaan beleggen bij Trading 212 zag ik op de website dat ze helemaal geen kosten hebben staan. Zou het beleggen bij Trading 212 dan gratis zijn? Maar het bedrijf moet toch ergens geld aan verdienen? Hoe kan dat? In dit artikel zoek ik uit of er wellicht toch kosten in rekening worden gebracht bij Trading 212.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 70% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Dit artikel is gebasseerd op informatie op de website van Trading 212. Bekijk dus voor de meest actuele informatie de website van Trading 212*.
Conclusie: Bij het aan- en verkopen van aandelen betaal je geen transactiekosten. Toch verdient Trading 212 een klein beetje geld bij iedere transacties door spreads. Voor het handelen in CFD’s betaal je daarnaast ook zogenaamde swap kosten. Het is erg goedkoop om te beleggen bij Trading 212.
Ontvang een aandeel t.w.v. max. 100 euro via mijn vriendenlink* van Trading 212. Lees hier meer informatie. 

Inhoud

Geen commissies

Het is erg opvallend dat Trading 212 adverteert met het feit dat ze geen commissiekosten in rekening brengen wanneer je een aandeel koopt of verkoopt. Ik heb zelf getest via het handelsplatform van Trading 212, en inderdaad! Het is mogelijk om te handelen in aandelen zonder transactiekosten.
Het voordeel van handelen zonder transactiekosten is dat je constant je aandelen kunt kopen en verkopen zonder dat het je wel veel kost. Maar is er dan echt geen addertje onder het gras? Trading 212 moet toch ook gewoon geld verdienen met het platform?

Spreads

Het addertje onder het gras is er een soort van wel, maar het staat niet echt in eerste instantie heel duidelijk aangegeven bij Trading 212. Bij het kopen of verkopen van een aandeel zit er altijd een klein beetje verschil tussen de hogere prijs die de koper betaald, en de lagere prijs die de verkoper ontvangt. Tussen dit verschil zit een bepaalde kostenstructuur verwerkt die ‘spreads’ genoemd wordt.
Bij Trading 212 wordt deze vorm van spreads toegepast door tussen dit verschil een kunstmatige vorm van kosten te rekenen. Als je een aandeel koopt betaal je dus geen transactiekosten, maar ongezien verdient Trading 212 wel een klein beetje geld op iedere transactie die je doet. Op zich is dit helemaal geen probleem, alleen het is wel jammer dat het niet heel duidelijk zichtbaar is.

Swap kosten

Een andere vorm van kosten die wel in rekening wordt gebracht zijn swap kosten voor CFD’s. Door te handelen in CFD’s kun je handelen met een hefboomeffect waardoor je meer rendement (of verlies) kunt maken met hetzelfde ingelegde vermogen. Deze swap kosten worden dus niet in rekening gebracht wanneer je gewoon in aandelen of ETF’s gaat beleggen bij Trading 212. Als beginner zul je hier dus niet mee te maken hebben.

Is Trading 212 gratis?

Handelen bij Trading 212 is dus niet helemaal gratis, want je betaald nog steeds ongemerkt een klein spreid verschil bij het aan- en verkopen van een aandeel. Ook betaal je gewoon kosten wanneer je wilt handelen in CFD’s. Wel is het naar mijn idee een stuk goedkoper om bij Trading 212 te beleggen dan bij andere brokers die transactiekosten in rekening brengen. Helaas is het alleen niet heel zichtbaar gemaakt door Trading 212.

*In dit artikel staan affiliate links

Tip: Ontvang een gratis aandeel t.w.v max. 100 euro