Beleggen voor je pensioen

Stoppen met werken?

Hoe kun je leven in vrijheid zonder te moeten werken? Dat is een moeilijke vraag, en bij veel mensen gaat het samen met angst. In dit artikel zoek ik voor je uit hoeveel je nodig hebt om te kunnen stoppen met werken, maar ook welke andere factoren hierbij komen kijken.
Nou ben ik zelf niet het perfecte voorbeeld van iemand die gestopt is met zijn baan, maar ben ik wel ondernemer en heb ik de ambitie om financieel onafhankelijk te worden. Daarnaast ben ik ook veel bezig met financiën waardoor ik je hopelijk toch een vijftal tips kan delen.

Inhoud

Tip 1: Berekenen

Om te weten of je überhaupt zou kunnen stoppen met werken is het belangrijk om een goede boekhouding te hebben, en om je financiën op orde te hebben. Veel mensen zijn hier vrijwel nooit actief mee bezig, maar anders weet je niet of je überhaupt wel kunt stoppen.
Ook is het verstandig om te weten hoeveel geld je in een jaar nodig hebt. Hoeveel geld geef je nu uit in een jaar? Hoeveel zou dit zijn als je zou stoppen met werken? Op deze manier weet je ook wat je doel is en kunnen we zometeen verder gaan rekenen.
Het berekenen en het bijhouden van een administratie wordt vaak onderschat, maar is vaak de belangrijkste factor. Roekeloos met je baan stoppen en na een jaar toch weer aan het werk moeten schiet je natuurlijk niks mee op. Door van te voren te berekenen hoeveel je nodig hebt en hoeveel je uit gaat geven weet je precies of je het gaat redden.
Vervolgens is het belangrijk om te bepalen waar je van gaat rondkomen. Wil je misschien stoppen met je baan en een eigen onderneming starten? Ga je leven van spaargeld wat je over de jaren heb opgebouwd? Of misschien wel de beste optie: ga je leven van het rendement van je beleggingen.
Bij leven van het rendement op beleggingen wordt er vaak van uit gegaan dat je 30 keer je benodigde inkomen per jaar moet beleggen. Als je dus 20.000 euro per jaar wilt uitgeven zul je dus 600.000 euro aan beleggingen moeten hebben om daarvan rond te kunnen komen. Op deze manier wordt het toch al een stuk inzichtelijker.
Inzicht krijgen en berekenen is dus erg belangrijk. De volgende logische stap is natuurlijk om hier verbanden tussen te gaan zien en naar mogelijkheden te gaan kijken. Hoe realiseerbaar is het dat jij kunt stoppen met werken?

Tip 2: Vroeg beginnen

Ten tweede is het waardevol om hier op een zo jong mogelijke leeftijd mee bezig te zijn. Enerzijds omdat je dan eerder kunt profiteren van samengestelde interest (rente op rente) en anderzijds omdat je vaak nog minder verantwoordelijkheden hebt als je jong bent.
Wanneer je geen hypotheek, kinderen of andere verantwoordelijkheden hebt is het makkelijker om risico te nemen en de volgende stap te zetten. Door hier op een zo jong mogelijke leeftijd mee bezig te zijn hou je zoveel mogelijk opties open.
Overigens is het natuurlijk niet onmogelijk als je ouder bent. Als je ouder bent kan het zijn dat je een hoger salaris hebt of dat je kinderen uit huis gaan waardoor je grote bedragen per maand overhoudt. Ook wanneer je met pensioen gaat zijn er natuurlijk allemaal mogelijkheden, of misschien zelfs daarvoor.

Tip 3: Hoeveel risico?

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen hoeveel risico je dan precies wilt nemen. De voornaamste reden dat mensen niet de volgende stap nemen (als ze dat willen) is omdat ze angst hebben, wat uiteraard ook volkomen logisch is.
Wat wil je riskeren? Kun je een aantal maanden zonder inkomen zitten om een eigen bedrijf op te starten? Kun je gaan leven volgens de FIRE methode (heel veel sparen) om op een overdreven manier veel geld per maand over te houden.
Door van te voren te bepalen welke risico’s je wilt nemen kun je bepalen of deze risico’s de moeite waard zijn, of dat dit wellicht niet het geval is en dat je liever comfortabel bij een baan blijft. Waar overigens ook helemaal niks mis mee is.

Tip 4: Middenweg?

Een logische tip, maar wat veel mensen toch vergeten is dat er soms ook middenwegen mogelijk zijn. Kun je bijvoorbeeld parttime gaan werken of een extra dag vrij nemen? Op deze manier hou je tijd over voor dingen die misschien leuker vindt. Uiteraard is dit wel afhankelijk van of je werkgever hier voor open staat.
Of je kiest ervoor om naast je baan op een andere manier geld te verdienen, met bijvoorbeeld een onderneming of beleggingen. Op deze manier kun je doen wat je leuk vindt naast je baan. Kijk eens om je heen, vaak is er meer mogelijk dan op het eerste oog lijkt.

Tip 5: Waarom stoppen met werken?

Misschien had dit beter de eerste tip kunnen zijn, maar vraag je eens af waar de behoefte om te stoppen met werken vandaan komen. Zit je misschien niet bij de goede baan of heb je het jezelf aangepraat?
Misschien kom je er achter dat je echt goed onderbouwde redenen hebt en dat je echt graag wilt stoppen met werken. In dat geval zul je creatief moeten zijn en naar middenwegen moeten gaan zoeken. Als je echt graag wilt stoppen zal het je linksom of rechtsom uiteindelijk wel lukken.

Conclusie

Het is dan misschien niet makkelijk om zomaar te stoppen met werken, maar niet onmogelijk. Door te berekenen hoeveel geld je nodig hebt en hoe je dit gaat bereiken krijg je al een stuk meer inzicht. Door vroeg te beginnen en risico’s af te wegen zet je jezelf al een flink aantal stappen voor. Ook jezelf afvragen waarom je wilt stoppen met werken en opzoek gaan naar middenwegen geeft je meer inzicht in je behoeftes.
Succes met je poging om te stoppen met werken!

*In dit artikel staan affiliate links