Speculeren

Wat is Speculeren en is het verstandig?

Wanneer je begint met beleggen heb je de keuze om zelf te gaan speculeren of om je geld bijvoorbeeld te laten beleggen. Inmiddels heb ik nu een aantal jaar ervaring met het speculeren, maar ook met het laten beleggen van mijn geld. Maar wat is speculeren precies? En is het überhaupt wel verstandig om te gaan speculeren? In dit artikel zoek ik het uit!
Conclusie: Door te speculeren kun je winst maken over effecten met koersstijgingen of -dalingen. Het speculeren wordt vaak gezien als risicovoller dan lange termijn beleggingen, maar is niet onmogelijk om er rendementen mee te behalen. Om op de korte termijn groot rendement te behalen met speculaties worden er vaak speculatieve beleggingsproducten met een hefboomeffect gebruikt.

Inhoud

Wat is speculeren?

De betekenis is: Speculeren is het handelen in beleggingsproducten (effecten) met de verwachting om winst te maken op koersstijgingen of -dalingen.
Bij beleggen wordt er bij speculeren vaak gesproken over het profiteren van klein koersschommelingen. Dit wordt vaak door een zogenaamde daytrader gedaan. Toch maakt iemand die een aandeel koopt op de beurs ook al speculaties.

Voorbeeld van speculeren

Het meest eenvoudige voorbeeld van iemand die gaat speculeren is als iemand een aandeel koopt voor 100 euro, en het aandeel verwacht te kunnen verkopen voor 120 euro. Zodra de speculatie klopt zal de belegger 20 euro rendement hebben gehaald, maar wanneer de speculatie fout is wordt er het risico genomen dat de waarde van het aandeel daalt.
Zoals je al las is het bij speculeren ook mogelijk om winst te maken op koersdalingen van een effect. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met afgeleide effecten (derivaten) waarmee er enkel op de onderliggende waarde wordt gespeculeerd.

Speculatief beleggingsproduct

Vaak wordt er bij het speculeren op de beurs gespeculeerd op hele kleine koersverschillen. Om op deze koersverschillen rendement te maken moet er belegt worden met hele grote bedragen, of wordt er gebruik gemaakt van een hefboom.
Beleggingsproducten met een hefboom zijn:
  • CFD’s
  • Futures
  • Opties
  • Swaps
Door gebruik te maken van een hefboom kan er geprofiteerd worden van hogere rendementen (of verliezen) met hetzelfde ingelegde vermogen. Met een hefboom van X2 zal er dus twee keer zoveel rendement genoten worden, maar wordt er ook twee keer zoveel risico genomen.
Voor veel beginnende beleggers is het beleggen in speculatieve beleggingsproducten met een hefboom te risicovol. Wanneer een beginnende belegger geen idee heeft wat hij aan het doen is kan hij binnen korte tijd zijn gehele inleg verliezen. Mocht je toch de ambitie hebben om te handelen in speculatieve beleggingsproducten is het verstandig om te beginnen met een demo-account of met een hele kleine inleg.

Voorbeeld van speculatie

Zojuist heb ik het eenvoudige voorbeeld ook al even genoemd, maar toch zou ik nog graag even een onderscheid willen maken tussen de verschillende vormen van speculeren.

Eenvoudig voorbeeld – Aandeel

In het eerste voorbeeld koop ik voor 1000 euro aan aandelen. Ik speculeer hierbij dus dat de prijs van deze aandelen over een bepaalde periode zou gaan groeien. Na een jaar zijn mijn aandelen meer 1200 euro waard. De speculatie was dus goed en ik heb een mooi rendement van 20% kunnen maken. Stel dat mijn aandelen nog maar 800 euro waard waren geweest had ik dus een foute speculatie met een verlies van 20% gemaakt.

Geavanceerder voorbeeld – Hefboom

In het geavanceerde voorbeeld koop (long) ik voor hetzelfde bedrag (1000 euro) dezelfde aandelen maar met een hefboom van 10x. Ik speculeer hierbij dus dat de prijs van dit aandeel in korte tijd een aantal procentpunten gaat groeien. Eind van de dag is het aandeel met 3% gestegen, waarna ik dus een rendement van 30% (300 euro) heb kunnen maken. Stel dat mijn aandelen met 3% waren gedaald waren had ik een verlies van 30% (300 euro) gemaakt, in dat geval had ik dus een foute speculatie gemaakt.

Stop loss

Zoals je kunt zien had ik in het geavanceerde voorbeeld een aanzienlijk verlies (van 30%) gemaakt wanneer ik fout had gespeculeerd. Als het aandeel nou in één dag met 10% zou dalen zou ik mijn volledige ingelegde vermogen verloren zijn door de hefboom van 10x. Dat zou nogal zonde zijn natuurlijk! Om deze reden wordt er voor speculatieve beleggingsproducten met een hefboom vaker een Stop loss ingesteld dan bij losse aandelen.
Een Stop loss zorgt ervoor dat de belegging stop wordt gezet wanneer het ingelegde vermogen onder een bepaalde waarde daalt. In het bovenstaande geval had ik de Stop Loss bijvoorbeeld op 5% kunnen zetten waardoor ik bij een slechte speculatie enkel 50 euro was verloren en geen 300 euro. Een Stop Loss zorgt er dus voor dat je maar een bepaald ingelegd vermogen kunt verliezen.

Speculeren vs beleggen

Het grootste verschil tussen speculeren en beleggen is dat een belegger daadwerkelijk zijn geld voor de lange termijn belegt, terwijl een speculatieve belegger enkel profiteert van kleine koersschommelingen. Als belegger laat je jouw geld meegroeien op de welvaart van een effect, terwijl een speculatieve belegger het liefst vandaag nog rendement maakt. De scheidingslijn tussen speculeren en beleggen is natuurlijk heel wazig, aangezien een speculatieve belegger ook belegt en een lange termijn belegger ook een beetje speculeert.

Risico’s van speculeren

Wanneer je belegt moet je altijd rekening houden met risico’s. Bij erg speculatieve beleggingsproducten met een hefboomeffect heb je te maken met volatiele koersen waardoor je in korte tijd meer geld kunt verdienen. Dit valt mede te voorkomen door een Stop Loss in te stellen.
 

Past speculeren bij jou?

Nu je weet wat speculeren is, past het ook bij jou? Dit kun je zelf bepalen door te kijken in welke maten je beleggen echt interessant vindt. Wanneer je lange termijn rendementen wilt behalen met beleggen kun je beter niet gaan speculeren, maar wanneer je meer over beleggen wilt leren en in de toekomst rendementen op de korte termijn wilt behalen is het natuurlijk mogelijk om te gaan speculeren.
Houdt er wel rekening mee dat het speculeren van beleggingsproducten niet makkelijk is en veel risico kan meebrengen wanneer je niet weet wat je aan het doen bent. Daarna is het zo dat meer dan de helft van de mensen met speculaties geld verliest in plaats van verdient. Wanneer je begint met speculaties maken kun je misschien wel het beste beginnen met een demo-account of met hele kleine bedragen.
Daarnaast is het maar de vraag of je de markt wel kunt voorspellen, want vaak wordt de algehele markt bepaald door een aantal belangrijke koersdagen in het jaar. Ook betaal je bij het speculeren vaak transactiekosten waardoor je een hoog rendement moet halen om deze kosten eruit te halen. Dus verwacht jij dat je beter de markt kun voorspellen dan experts die het voor je kunnen beleggen?

Speculeren met geld

Een populaire manier van speculatief handelen is het traden in valuta’s, ook wel Forex Trading genoemd. Door deze manier van handelen wordt er belegt in vreemde valuta’s met een hefboomeffect, waardoor er op een klein koersverschil al veel winst te maken valt. Je speculeert dus dat een bepaalde koers stijgt of daalt ten opzichte van een andere koers.

Speculeren met aandelen

Bij het handelen in aandelen wordt er vaak een fundamentele of technische analyse gedaan om te kijken of een aandeel gaat stijgen of dalen. Door te speculeren met een fundamentele analyse kijk je voornamelijk naar onderbouwde argumenten, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf in de komende tijd een nieuw product gaat lanceren. Bij het speculeren met een technische analyse wordt er gekeken naar historisch rendement en op basis daarvan worden speculaties gemaakt.
Het is mogelijk om te speculeren in aandelen op de lange termijn, bijvoorbeeld over een periode van een jaar, maar het is ook mogelijk om te speculeren met aandelen op de korte termijn, de koers van een aandeel verandert namelijk elke seconde. Het speculeren op hele kleine koersverschillen wordt scalping genoemd.
Bij het speculeren met aandelen maak je dus de keuze of dat een aandeel gaat stijgen of dalen. Er zijn een heleboel factoren die invloed hebben op de stijging of daling van deze koers. Met een hefboomeffect is het ook mogelijk om winst te maken met kleine koersverschillen. Houdt er wel rekening mee dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt.

Speculeren met Bitcoins

Bitcoins zijn natuurlijk nog best nieuw, maar het is wel mogelijk om hiermee te gaan speculeren. De koers van de Bitcoin stijgt en daalt namelijk ook iedere seconde, maar vaak nog wel met hogere pieken en dalen dan bij aandelen. De koers van de Bitcoin is dus een stuk volatieler, waardoor er zelfs zonder hefboomeffect grote rendementen of verliezen kunnen maken.
De Bitcoin (en andere crypto) is wel lastiger om op de lange termijn te beleggen, aangezien het niet echt bestaat en virtueel op een blockchain staat. De koers van de Bitcoin is dus enkel gebasseerd op de populairiteit van de Bitcoin.

Speculeren met cryptocurrencies

Naast de Bitcoin zijn er nog meer dan 1500 altcoins waarin het ook mogelijk is om te beleggen. Denk hierbij aan een Ripple, Ethereum, Bicoin Cash en nog veel meer. Net als bij Bitcoin zijn deze cryptocurrencies enkel gebasseerd op de populairiteit van de coin, en zijn de koersen erg volatiel waardoor je snel je geld kunt verliezen.
Het kan dus interessant zijn om te investeren in cryptocurrencies omdat ze soms met enorm grote bedragen kunnen stijgen, maar daar tegenover brengt het ook meer risico met zich mee omdat een coin ook keihard in waarde kan dalen of zelfs helemaal opgeheven kan worden. Zorg dus dat je genoeg informatie hebt en je eigen analyses doet.

Grondspeculatie

Een andere vorm van speculeren is grondspeculatie. Zoals de naam al zegt wordt dit gedaan door investeerders die verwachten dat een stuk grond veel meer waard gaat worden. Vaak wordt er niet (of weinig) mee gedaan waarna de grond in de toekomst met hoge winst wordt verkocht. Vaak gaat deze grondspeculatie ten kosten van de landbouw en economie in een gebied, want de grond blijft nou eenmaal onbenut.