Je moet niet sparen

Voorkom sparen, tenzij..

Heel wat jaar terug kreeg je wel 2 tot 3% rente op je spaargeld, maar tegenwoordig is bij veel banken die rente nog maar 0%. Jammer, maar daar hebben wij als ‘gewone burgers’ weinig invloed op. Sparen levert je tegenwoordig dus niks meer op. Of nog erger; sparen kost je geld. Hoe kan dat?

Inhoud

Inflatie

Inflatie zorgt ervoor dat je koopkracht afneemt; producten stijgen in prijs, terwijl je evenveel geld bezit. In de praktijk wordt je geld dus minder waard over de tijd. Gemiddeld is de inflatie zo’n 1 a 2% per jaar. Elke euro die je spaart is na een jaar dus nog maar zo’n € 0,98 waard. Om deze reden zeggen we vaak dat je beter niet kunt gaan sparen. Maar is dat echt zo? In welke situaties kun je beter sparen, en wanneer kun je beter niet sparen?

Gelddoelen

Zoals ik wel vaker zeg is geld geen doel an sich, maar is geld een middel om iets anders te bereiken. Toch is het wel verstandig om je geld een specifiek doel te geven. Wanneer je bijvoorbeeld € 15.000,- op een spaarrekening hebt staan is het een jaar daarna (met inflatie) in de praktijk nog maar € 14.700,- waard. Wanneer je jouw geld geen doel heeft ben je in principe dus een dief van je eigen portemonnee. 

 

Ik zal je een aantal manier aanreiken om geld een doel te geven. Namelijk via de 3 B’s: buffer, budgetteren en beleggen.

Buffer

Wanneer je al je geld op één rekening hebt staan is het heel gemakkelijk om te denken dat je nog voldoende te besteden hebt. Het opbouwen van een buffer zorgt ervoor dat je niet zomaar in het rood komt te staan en dat je altijd zeker weet dat je voldoende geld hebt. Ook als je ontslagen wordt moet je buffer je nog een aantal maanden kunnen voorzien in je levensbehoeftes. Een buffer is de eerste stap naar financiële onafhankelijk en geeft je geld een doel.

Budgetteren

Een tweede stap die je kunt maken om je geld een doel te geven is het aanmaken van potjes. Als je in de toekomst een vakantie of auto wilt kopen is het wel zo verstandig om hier op tijd voor te beginnen met sparen. Naast grote uitgaven kun je ook potjes aanmaken voor kleinere toekomstige uitgaven. Een voorbeeld van verschillende potjes:

  • Een potje voor brandstof en onderhoudskosten van je auto
  • Een potje voor je hypotheek of huur
  • Een potje voor vakanties
  • Een potje voor etentjes en uitgaan
  • Een potje voor je zorgverzekering

En ga zo maar door..

 

Zoals je merkt kun je voor vrijwel alles potjes maken. Budgetteren zorgt ervoor dat je exact weet hoeveel geld je te besteden hebt na al deze uitgaven. Het maakt je veel bewuster, geeft rust en je geld krijgt een doel. Sparen voor één van je potjes voelt ook een stuk nuttiger dan sparen zonder bestemming.

Beleggen

Als je geluk hebt blijft er na je buffer en het budgetteren geld over. Je kunt er voor kiezen om dit geld voor je aan het werk te zetten. Zo heeft je geld weer een specifiek doel en wordt het niet opgevreten door de inflatie. Door te beleggen kun je misschien wel eerder met pensioen, maar let op; geld beleggen brengt risico’s met zich mee. Op Geldvriend kun je nog véél meer vinden over hoe je jouw geld kunt beleggen. Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen.

Conclusie

Domweg geld sparen hoeft niet perse onverstandig te zijn, maar toch is het wel een stuk verstandiger om je geld een specifiek doel te geven. Sparen met doelen is een belangrijke stap naar financiële vrijheid en geeft veel inzicht in je geldzaken. Je hoeft je minder zorgen te maken over je geldzaken en je bent ook minder geneigd om je hele salaris binnen één maand te verbrassen. Bufferen, Budgetteren en Beleggen dus!