Spaartips zijn overbodig

Waarom spaartips overbodig zijn..

Geld sparen is niet gemakkelijk, daarom zijn mensen vaak op zoek naar een ‘quick fix’ op het internet. In dit artikel onderzoek ik de waarde van spaartips en bekijk ik of het ook makkelijker kan. Bij Geldvriend geloven we er namelijk in dat goed omgaan met geld niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Inhoud

Voorbeelden van spaartips

Vaak zie je voorbeelden van spaartips voorbij komen als:

  • Geef je salaris niet direct uit, maar zet je spaargeld eerst aan de kant.
  • Start een spaarchallenge.
  • Krijg inzicht in je uitgaven.
  • Maak spaardoelen.
  • Bespaar zoveel mogelijk.

Op zich is het helemaal geen probleem om wat inspiratie te krijgen om te sparen, maar waarschijnlijk ga je dat écht niet voor een lange tijd volhouden. Het is veel duurzamer om één tactiek te gebruiken die je voor altijd kunt blijven gebruiken.


Recent heb ik al een artikel geschreven die uitlegt waarom je beter niet kunt gaan sparen, maar je geld in verschillende potjes moet opdelen en de rest voor je moet laten werken.

Één strategie

In de United States is het al een populaire term: “Spend less than you earn”. Heel simpel dus: geef minder uit dan je verdient. Dat is een simpele regel die je overal kunt toepassen.

 

Lukt het je niet om geld overhouden om te beleggen? Dan moet je dus OF meer gaan verdienen, OF minder gaan uitgeven. Zo simpel is het. Als dat lukt kun je er dan nog wel voor kiezen om een buffer op te bouwen, je geld in potjes te verdelen en je geld te gaan beleggen. 

Emotionele uitdaging

Ja, makkelijker gezegd dan gedaan hé? Zo makkelijk is het niet om opeens meer te verdienen of minder uit te geven. Vaak zul je in conflict komen met jezelf omdat je toch weer impulsaankopen wilt gaan doen. Het is nou eenmaal veel meer geaccepteerd om zomaar je geld over de balk te smijten dan om er verstandig mee om te gaan.

 

Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met kleine besparingen. Een besparing van 300 euro per maand levert je alweer 3600 euro per jaar op. Dat bedrag is vergelijkbaar met het rendement van het beleggen van zo’n 50.000 euro in een jaar. Ook met kleinere besparingen kun je al beginnen met het sparen of het afbetalen van je schulden, het hoeft niet direct zo groot te zijn. Kijk hoe je jouw leven kunt optimaliseren om zoveel mogelijk te verdienen en zo min mogelijk uit te geven.