Schulden aflossen

Schuld aflossen: Hoe begin je?

Schulden zijn eigenlijk nooit leuk, maar helaas zijn we op bepaalde momenten in ons leven toch vrijwel genoodzaakt om een schuld aan te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een studieschuld of een hypotheek. Ook wanneer je niet zo goed met je geld om kunt gaan heb je de kans om schulden op te lopen, maar hoe kom je er vanaf? In dit artikel zoek ik het voor je uit!
Conclusie: Het aflossen van je schulden is niet makkelijk, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden. Zo is het belangrijk dat je schulden overzichtelijk worden gemaakt, je periodiek blijft aflossen en dat je bespaart in het dagelijks leven. Daarnaast kan het de moeite waard zijn om een betalingsvoorstel te doen bij de schuldeisers, en kun je toekomstige schulden voorkomen door een buffer op te bouwen.

Inhoud

Hoe los je schulden af?

Ten eerste wil ik vermelden dat het aflossen van schulden niet makkelijk. De tips hieronder zijn bedoelt om je een duwtje in de goede richting te geven, maar zullen vast niet al jouw problemen op lossen. Zeker grote studieschulden of schulden zonder inkomen zijn natuurlijk niet gemakkelijk om af te lossen. Hieronder heb ik dus een aantal tips opgesteld om de eerste stap te zitten.

Tip 1 – Overzicht

Dit klinkt misschien als een voor de hand liggende tip, maar niet is minder waar. Sommige mensen hebben geen idee hoeveel schulden ze nou precies hebben. Zet eerst eens op een rijtje wat voor schulden je precies hebt, dan kun je er daarna mee aan de slag gaan. Overzicht maken geeft je inzicht in je schulden, maar geeft je wellicht ook al inzichten in oplossingen.
Bij het overzichtelijk maken van je schulden is het ook belangrijk dat je de rentepercentages vermeldt. Dit is zeer belangrijk aangezien je waarschijnlijk het beste eerst een schuld met een hoog rentepercentage kunt gaan aflossen. Of wellicht heb je een kleine schuld die je direct al kunt aflossen, waardoor je al weer één schuld minder overhoudt om af te lossen.

Tip 2 – Periodiek aflossen

Het is heel knap als jij jouw schulden in één keer kunt aflossen, maar voor de meeste mensen is dit natuurlijk niet haalbaar. Bekijk daarom eerst hoeveel geld je maandelijks (periodiek) kunt gaan aflossen. Hoeveel geld verdien je, hoeveel geef je uit en hoeveel geld blijft er over? Wanneer je iedere maand een klein bedrag kunt aflossen heb je na een jaar al een aanzienlijker bedrag af kunnen lossen. Dit valt natuurlijk ook heel simpel te berekenen.

Tip 3 – Bezuinigen

Om iedere maand meer af te kunnen lossen zul je toch echt meer moeten verdienen of minder moeten uitgeven. Meer verdienen is vaak lastig, vandaar dat er bij het minder uitgeven (bezuinigen) vaak meer winst te behalen valt. Bij bezuinigen is het belangrijk dat je vaker nee zegt op dingen die je worden gevraagd of die je wilt doen. Je zult (zeker bij grote schulden) heel bewust om moeten gaan met waar je jouw geld aan uit geeft.

Tip 4 – Buffer

Waarschijnlijk ben je zonder opzet in de schulden belandt. Wanneer je weer schuldenvrij bent is het dus des te verstandiger om je voor te bereiden op een eventuele volgende tegenslag. Om deze reden is het verstandig om een buffer op te bouwen waarmee je jezelf wapent tegen de volgende schuld. Zeker wanneer je net je laatste (periodieke) aflossingen hebt gedaan kan je veel extra geld overhouden. Dit geld kun je investeren in een stevige buffer voor de volgende keer.

Tip 5 – Betalingsvoorstel

Stel je komt er na het berekenen van de aflossing voor de schulden achter dat je ze niet op tijd kunt betalen, dan is dat natuurlijk flink balen. In dat geval kan het de moeite waard zijn om in overleg te gaan met de schuldeiser en een betalingsvoorstel te doen. Op deze manier heb je meer tijd om je schulden af te lossen, en hoef je de schuldeisers niet te frustreren.
In het geval dat de schuldeisers akkoord gaan met het betalingsvoorstel is het belangrijk dat je deze afspraken ook naleeft. Wanneer je dit niet lukt schaadt je het vertrouwen van de schuldeisers en zullen ze je waarschijnlijk niet nog een keer een termijn gunnen. Openheid en eerlijkheid zorgt voor vertrouwen bij beide partijen.
Een variant op een betalingsvoorstel is een verzoek tot kwijtschelding van de schulden. Vaak gaan de schuldeisers hier natuurlijk niet mee akkoord, en de schuldeiser is ook de enige die hier iets over te zeggen heeft. Toch kan het altijd de moeite waard om alle opties af te wegen, en wie weet heb je mazzel.

Conclusie

Het aflossen van je schulden is niet makkelijk, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden. Zo is het belangrijk dat je schulden overzichtelijk worden gemaakt, je periodiek blijft aflossen en dat je bespaart in het dagelijks leven. Daarnaast kan het de moeite waard zijn om een betalingsvoorstel te doen bij de schuldeisers, en kun je toekomstige schulden voorkomen door een buffer op te bouwen.

Studieschuld aflossen

Sinds het verdwijnen van de studiefinanciering voor studenten zijn er natuurlijk nog veel meer studenten die ook in de schulden komen te zitten. Tijdens het studeren hebben deze studenten te weinig tijd en middelen om het dure levensonderhoud bij elkaar te verdienen. Daarnaast beschikken studenten vaak nog niet over de juiste vaardigheden om geld te verdienen en om hier goed mee om te gaan. Om deze redenen zijn er studenten die na hun studie een schuld van soms wel tienduizenden euro’s overhouden.
De schuldeiser van deze studieschuld is DUO (Dienst Uitvoerend Onderwijs). Het voordeel van de studieschuld is dat het over een hele lange periode mag worden afgelost, vaak over een termijn van wel 30 jaar. Daarnaast is het rentepercentage op deze schuld vaak ontzettend laag (of zelfs 0).
Wel kan een studieschuld in de toekomst voor problemen zorgen bij het aanvragen van een hypotheek voor een koopwoning. Het is daarom wel zo prettig om je studieschuld zo snel mogelijk af te lossen. Wat hierbij wel opvallend is, is dat je studieschuld past krimpt zodra je jouw gehele schuld hebt afgelost, en niet bij iedere keer aflossen. Op deze manier klinkt periodiek aflossen hier voor mij niet als de beste optie.

Lening aflossen

Ook het behouden van een lening is natuurlijk geen verstandige keuze. Zo wordt een lening ook meegeteld bij het berekenen bij een aanvraag voor een hypotheek, maar betaal je hier ook nog best hoge rentepercentages over. Wanneer je geen geld verdient aan de lening verlies je er dus automatisch geld aan, wat het een best slechte deal maakt.
Maar als je nou meerdere leningen hebt, welke kun je dan het beste als eerste afronden? Zelf zou ik als eerste de leningen met het hoogste rentepercentage aflossen. Dit zijn namelijk de leningen die je het meeste geld kosten, des te eerder je deze afgelost hebt des te minder geld het je kost.
Voor andere mensen kan het prettig zijn om eerst kleine leningen af te lossen. Op deze manier voelt het alsof je snel je doelen aan het bereiken bent en creëer je motivatie voor het aflossen van die ene grote lening. Het is dus niet wat er bij je past, maar houdt er rekening mee dat het aflossen van een lening met 5% rente per jaar belangrijker is dan een lening met 0% rente per jaar.

Schuld aflossen berekenen

Bij het aflossen van je schulden is het belangrijk om te weten wanneer je jouw schuld volledig afgelost hebt. Het zou toch geweldig zijn als je op een dag weer helemaal schuldenvrij bent? Het kan daarom de moeite waard zijn om een rekenmachine op berekenhet.nl te gebruiken die je helpt bij het berekenen van je schuld.
Op deze website heb je de mogelijkheid om je schuld en rentepercentage samen met de verschillende aflossingen kun toevoegen waarna je precies ziet hoeveel restschuld je nog moet betalen. Uiteraard heb je de mogelijkheid om dit ook zelf met een rekenmachine te berekenen.

Schuld aflossen zonder inkomen?

Het wordt natuurlijk helemaal lastig wanneer je helemaal geen inkomen (of te weinig inkomen) binnenkrijgt om je schulden mee te betalen. In dat geval biedt de gemeente speciale schuldhulptrajecten waarbij je aan de slag kunt. In dat geval wordt er gekeken wat er voor je betekent kan worden en hoe ze jou kunnen helpen.

Schuld aflossen zonder schuldsanering?

Schuldsanering is een Nederlandse wet uit 1988 die burgers een extra mogelijkheid biedt op een schuldenvrije toekomst. Het is erg afhankelijk van de schulden wanneer je onder de schuldsanering valt of niet. Je komt pas in de wettelijke schuldsanering terecht wanneer je eerst het minnelijk schuldentraject van de gemeente probeert. Een andere voorwaarden is dat de schulden niet expres worden gemaakt, en dat je je best doen om de schulden terug te betalen. Schulden aflossen zonder schuldsanering is dus al gauw mogelijk.

Schuld aflossen met overwaarde huis?

Voor sommige mensen kan het handig zijn om hypotheek uit te breiden met de overwaarde van hun huis, om hier vervolgens hun schulden mee af te lossen. Dit is alleen interessant wanneer het rentepercentage van de hypotheek lager ligt dat de rente op de overige schulden. Houdt er daarnaast ook rekening dat je jouw schulden alleen maar verder naar de toekomst verplaatst, en niet direct oplost. Je hypotheek is namelijk ook een schuld.

Schuld aflossen met lening?

Sommige vormen van schulden hebben hele hoge rentepercentages, zoals op creditcards. In zulke gevallen zou het handig zijn om een goedkope lening (bijvoorbeeld van vrienden of familie) aan te gaan waardoor je dat hoge rentepercentage van die andere schuld niet meer hoeft te betalen. Het kan wel erg lastig zijn om het vertrouwen te winnen bij een leningverstrekker wanneer je al schulden hebt. Daarnaast is dit ook geen oplossing van het probleem, maar plaats ja alleen de schuld verder naar de toekomst.