Rendement

Wat is Rendement en hoe bereken je het?

Wanneer je begint met het beleggen of investeren krijg je al gauw te maken met rendement. Maar wat is het precies? En hoe kun je het berekenen? In dit artikel zoek ik het voor je uit!
Conclusie: Rendement staat voor de opbrengst van een investering of belegging. Het rendement valt te berekenen met deze formule: ((eindwaarde / beginwaarde) / beginwaarde) x 100%.

Inhoud

Wat is rendement?

Wat is de betekenis van rendement? Rendement staat voor de opbrengst van een investering of een belegging. Hierbij wordt het rendement in absolute bedragen of procentueel genoteerd. Het rendement kan berekend worden per jaar, maar ook per maand, week of dag.
Als belegger is het de kunst om een zo hoog rendement op je beleggingen te behalen met een zo laag mogelijk risico.

Rendement berekenen

Bij het berekenen van het rendement kun je zowel het procentueel of het absoluut rendement berekenen:
Procentueel rendement = ((eindwaarde / beginwaarde) / beginwaarde) x 100%
Absoluut rendement = eindwaarde – beginwaarde

Rendement voorbeeld

Wanneer je een aandeel koopt voor 100 euro en een jaar later verkoopt voor 130 euro, heb je dus een absoluut rendement van 30 euro behaald. Procentueel heb je dus 30% rendement gemaakt over dit aandeel.
Wanneer mijn aandeel nog maar 70 euro waard was geweest na een jaar had ik gesproken van verlies, wat betekent dat ik een negatief verlies van 30 euro heb behaald, wat procentueel dus -30% is.

Rendement op rendement

Waar het voor ons als beleggers pas interessant wordt is wanneer we rendement gaan maken op rendement wat we al eerder gemaakt hebben. Volgens Einstein werd samengestelde interest (rente op rente) zelfs gezien als het achtste wereldwonder. Maar wat is het precies?
Samengestelde interest bij binck forward

Foto van Binck Forward, waar je jouw geld geautomatiseerd kunt laten beleggen.

Door je rendement weer opnieuw te herbeleggen zul je het volgende jaar ook rendement maken op het rendement wat je een jaar terug heb gemaakt. Zodra je constant jouw rendement blijft herbeleggen zal je vermogen niet lineair, maar exponentieel stijgen.
Bij het profiteren van rendement op rendement loont het om zo vroeg mogelijk te beginnen, en uiteraard om met zo hoog mogelijke bedragen te beleggen. Zoals je kunt zien aan bovenstaande grafiek zal je vermogen over de tijd steeds harder stijgen, door enkel je rendement weer opnieuw te investeren.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

FAQ - Veelgestelde vragen

Er wordt op 2 manieren rendement gemaakt op aandelen; enerzijds door het stijgen van de koers, en anderzijds door te profiteren van het dividendrendement wat het bedrijf uitkeert. De meeste mensen houden bij het beleggen in aandelen rekening met een rendement van 7-8% aan gemiddeld rendement.

Obligaties zijn staatsleningen waar couponrente over betaald wordt wat voor de belegger als rendement gezien wordt. Omdat een obligatie minder risico’s met zich meebrengt ligt het rendement op obligaties ook lager dan op aandelen. Vaak wordt er bij obligaties uitgegaan van 3-4% aan gemiddeld rendement.

Een beleggingsfonds is als het ware een mandje van aandelen of andere onderliggende waarde. Het rendement op beleggingsfondsen staat niet vast, maar  verschilt vaak van zo’n 4-10% rendement per jaar. Dit is erg afhankelijk van de onderliggende waardes van het beleggingsfonds.

Op vastgoed kan rendement gemaakt worden door de verkoop, het verhuren, het opknappen van de vastgoed en belastingvoordelen. Het gemiddeld rendement op vastgoed ligt vaak rond de 5% per jaar.

Een variant van rendement op vastgoed is rendement op een vakantiewoning. Ook door het opknappen en de verhuur kan er rendement gemaakt worden op een vakantiewoning. Ook hier valt het rendement vaak rond de 5% per jaar.