periodiek beleggen

Wat is periodiek beleggen?

Het periodiek laten beleggen van je vermogen. Wat is het voordeel daarvan? In dit artikel zoek ik het uit! Zelf heb ik inmiddels meer dan 2 jaar ervaring met het periodiek beleggen van mijn geld. Daarnaast ben ik veel bezig met het verdiepen in beleggen, waardoor ik je vast wel iets nuttigs bij kan brengen.

Inhoud

Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is het geautomatiseerd beleggen van je geld op een periodieke basis; bijvoorbeeld per week, maand of kwartaal. Geautomatiseerd beleggen is vooral populair bij mensen die niet zulke grote bedragen te beleggen hebben of zich liever niet verdiepen in alles omtrent beleggen. Gelukkig is periodiek beleggen ook interessant voor ervaren beleggers.

Waarom periodiek beleggen?

Wat zijn nou de voordelen van periodiek beleggen? Ten eerste koop je door maandelijks te beleggen een beleggingsproduct aan voor een gemiddelde koopprijs. Hierdoor heb je minder de kans dat je op het verkeerde moment koopt of verkoop. Je voorkomt dus dat je verlies maakt door koersschommelingen op de kort termijn, en verspreid dit risico op de lange termijn.

Daarnaast is het mogelijk om met kleine bedragen te starten, aangezien je vaak geen transactiekosten over een periodieke belegging maakt. Daarnaast hoef je niet actief te gaan beleggen, en kun je gewoon de beleggingen over de jaren het werk laten doen. Dit geeft je veel rust aan je hoofd, waardoor je je kan focussen op andere bezigheden.

Hoe werkt periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is in principe heel simpel. Je kunt namelijk iedere week, maand, kwartaal of zelfs jaar een automatische transactie laten doen. Dit kun je bijvoorbeeld bij een broker (of aanbieder van beleggingsfondsen) aangeven, of via je bank regelen. Veel brokers bieden deze vorm van beleggen wel aan, waardoor het erg toegankelijk is voor beginners.

Periodiek beleggen kan gemakkelijk via Binck Forward.

ETF’s of fondsen

De makkelijkste manier van periodiek beleggen doe je via indices of beleggingsfondsen. Hiermee beleg je automatisch in een groot aantal aandelen (of andere beleggingsproducten). De kosten voor een fonds zijn vaak hoger dan die van een index tracker (ETF). Dit komt omdat een beleggingsfonds actief beheerd wordt door een fondsbeheerder

Door automatisch een belegging via een tracker of fonds in te stellen heb je niet alleen spreiding over de aankoopprijs, maar heb je ook automatische spreiding in de beleggingsproducten die je aankoopt. Het grootste verschil is dat je ETF’s zelf gemakkelijk via de beurs kan aankopen, terwijl een fonds door een fondsaanbieder wordt aangeboden.

Zelf periodiek beleggen

Zodra je een wat pro-actievere belegger bent wil je wellicht zelf je aandelen of andere beleggingsproducten samenstellen. Het is uiteraard ook mogelijk om hierin periodiek te beleggen, alleen is het wel een stuk moeilijker. Veel brokers bieden namelijk niet de service aan om periodiek te beleggen in aandelen, en zelfs al is dit wel mogelijk is het alsnog een stuk moeilijker.

Vaak betaal je over beleggingsproducten transactiekosten waardoor het niet meer uit kan om dit elke maand apart te kopen. Daarnaast vereist het veel discipline om iedere week of kwartaal deze beleggingen te doen. Je moet er immers veel tijd voor vrij maken, terwijl je er bij automatisch beleggen niet eens over hoeft na te denken.

Periodiek beleggen berekenen

Voordat je begint met het periodiek beleggen van je vermogen is het belangrijk om te berekenen wat je maandelijks wilt beleggen. Zelf beleg ik al het geld wat ik kan missen, waarvan een gedeelte periodiek gebeurt. Wellicht is dit voor jou te risicovol waardoor je wellicht voor een defensieve strategie wilt gaan.

Daarnaast hoeft het bedrag wat je periodiek gaat beleggen niet perse groot te zijn. Zolang je geen transactiekosten betaald is het ook met kleine bedragen (zoals 50 euro) prima mogelijk om ongemerkt toch vermogen op te bouwen. Het is hierbij wel belangrijk dat je niet je beleggingen tussentijds weer terug gaat trekken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je jouw vermogen laat groeien op de lange termijn met samengestelde interest.

Vergelijken

Wellicht ben je nog helemaal niet begonnen met beleggen, of ben je op zoek naar de ideale broker waarbij je kunt gaan beginnen met periodiek beleggen. Voor het vergelijken is het in ieder geval belangrijk dat je gratis kunt inleggen. Zodra je bij iedere inleg een percentage of vast bedrag aan transactiekosten betaald kan het op de lang termijn alweer een stuk minder goed uit. Het is dus belangrijk dat je periodiek kunt beleggen zonder transactiekosten.

Naast de kosten is het natuurlijk altijd belangrijk om te letten op de klantvriendelijkheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid. Wellicht zit je ook al bij een bank waar je gemakkelijk kunt gaan periodiek beleggen. Hieronder zal ik een aantal aanbieders behandelen waar ik wat ervaring mee heb of wat gewoon erg populaire aanbieders zijn.

Aanbieders

Ten eerste lijkt het me handig om te vermelden waar ik zelf periodiek beleg. Dit doe ik namelijk via Binck Forward. Uiteraard hoef je niet perse bij deze aanbieder te beleggen en is het ook mogelijk om bij andere aanbieders te beleggen.

Zo is het bij DEGIRO niet mogelijk om periodiek te beleggen via een automatische incasso, maar is het wel mogelijk om een vaste periodieke inleg in te stellen via een overschrijving bij je bank. Via Binck Forward werkt dit trouwens hetzelfde. Ook bij ABN Amro, ING, Robeco, Brand New Day, ASN, Knab, Evi Van Lanschot is het mogelijk om periodiek te beleggen. Bij Rabobank is het ook mogelijk om periodiek te beleggen, maar hier betaal je wel 0.1% aan aankoopkosten.

Periodiek beleggen kan gemakkelijk via Binck Forward.

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

*In dit artikel staan affiliate links