Peaks review

Peaks Review

Toen ik in 2017 begon met beleggen begreep ik er nog maar vrij weinig van. Laat staan dat ik wist welke beleggingsvorm bij mij zou passen. Ik heb er daarom voor gekozen om veel verschillende brokers en beleggingsvormen uit te proberen, om vervolgens te kijken wat het beste bij mij zou passen. Eén van deze aanbieders was Peaks.

Tip: maak alvast gratis een account aan bij Peaks, dan kun je meekijken!

Niet alleen probeert Peaks beleggen voor iedereen toegankelijk te maken; ook biedt Peaks beleggen met je wisselgeld aan. Na het uittesten van deze functies kan ik je uitleggen wat mij beviel, maar ook wat mij minder aanspreekt.

3/5
Tip: Met de actiecode ERWINJJJV ontvang je 5 euro welkomstbonus!

Inhoud

Eerst even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten mezelf voor te stellen. 

Ik ben Erwin en fanatiek belegger. Vanuit deze passie ben ik begonnen met het schrijven over knelpunten die ik zelf tegenkwam bij het beleggen. Eén van die vraagstukken ging over het kiezen tussen verschillende beleggingsapps, waaronder de app van Peaks.

Wil je mijn onafhankelijke review supporten? Meld je dan aan via mijn vriendenlink naar Peaks of één van de andere (mobiele) brokers.

Voor wie is Peaks?

Voordat ik begin over mijn ervaring met Peaks is het handig om te vermelden dat Peaks een andere doelgroep heeft dan  de meeste brokers of beleggingsapps. Peaks maakt namelijk beleggen voor de gemiddelde persoon mogelijk. het doel is dat een belegger bij Peaks kan profiteren van de voordelen van beleggen, zonder dat deze belegger ervaring hoeft te hebben met beleggen.
“Peaks maakt beleggen voor de gemiddelde persoon mogelijk.”

Peaks is dus waarschijnlijk ongeschikt voor jou wanneer je zelf wilt gaan beleggen. Beide vormen van beleggen (zelf beleggen of laten beleggen) hebben allebei zo hun voor- en nadelen. 

Mijn ervaring met de Peaks App

Toen ik begon met beleggen bij Peaks was ik erg verbaasd over het uiterlijk (design) van de app. Het ziet er namelijk erg goed uit. Het voordeel aan de app van Peaks vind ik dat er geen afleiding is. Een beginnende belegger hoeft zich niet te verdiepen in beleggen. Op deze manier kun je als belegger met een enkele drukken op de knop beleggen.

Peaks app
Gemakkelijk inloggen met de vingerafdrukscanner

Binnen de app heb je de mogelijkheid om je huidige beleggingen (rendement / verlies) te bekijken, wisselgeld te beleggen of om je risiconiveau in je portfolio aan te passen. Ook heb je de optie om je eigen actiecode te delen waarmee je nog wat geld kunt verdienen (Mijn code is: ERWINJJJV).

Indexfondsen

Binnen de app van Peaks kun je automatisch beleggen in samengestelde indexfondsen. Een indexfonds is als het ware een mandje waar heel veel aandelen en obligaties in zitten verwerkt. Beleggen in indexfondsen is een vorm van gespreid beleggen omdat je automatisch in heel veel verschillende beleggingsproducten belegt.
Peaks portfolio
Portfolioverdeling bij Peaks

Risicoprofielen

Bij Peaks hoef je niet de juiste indexfondsen uit te kiezen, want dit heeft Peaks al van te voren bepaald. Wel wil Peaks weten hoeveel risico je wilt nemen. Dit doen ze aan de hand van 4 risicoprofielen variërend van Mild (defensief, tot 30% aandelen) tot Heet (offensief, 90% aandelen). Een hoger risico zal vaak meer rendement opleveren, maar uiteraard ook meer verlies in een slechte tijd.
Peaks risicoprofiel
Je kiest een risicoprofiel bij Peaks

Al deze risicoprofielen bevatten verschillende aandelen- en obligatiefondsen van iShares, UBS en Xtrackers waar automatisch in wordt belegt. Hier hoef je dus zelf helemaal niets meer voor te doen. Het enige wat jij hoeft te doen is het kiezen van een risicoprofiel.

Is Peaks betrouwbaar?

Eén van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een beleggingsapp vind ik dat het een betrouwbare aanbieder is. 
Peaks is een onderdeel van Rabobank, waardoor tegoeden bij Peaks onder het depositogarantiestelsel vallen. Daarnaast wordt er net zoals bij andere Nederlandse aanbieders toezicht gehouden door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook verklaart Peaks dat ze nooit je bankgegevens (of iets dergelijks) zullen doorverkopen, verhuren of op een andere manier zullen verstrekken aan een andere partij. Ook de transactiegegevens worden voor een periode van maximaal 2 weken bewaard.
Peaks maakt het voor ‘mensen zonder kennis van beleggen’ mogelijk om te beginnen met beleggen. Dit doen ze door middel van een hele toegankelijke app. Ik vind het erg belangrijk dat deze app betrouwbaar is. Op deze manier worden de (onwetende) beleggers niet opgelicht of misleid. 

Kosten van Peaks

Let op: sinds het maken van dit artikel zijn de kosten van Peaks gewijzigd. Dit artikel is dus niet meer actueel en zal binnenkort geüpdatet worden. Bekijk tot die tijd de website van Peaks voor actuele kosten.

Op het gebied van kosten kun je jezelf als beginnende belegger behoorlijk in de vingers snijden bij Peaks. Zelf zou ik dus ook niet aanraden om bij Peaks te beleggen gezien de kosten. Het berekenen van de kosten bij Peaks wordt namelijk op een andere manier gedaan dan bij andere aanbieders.

Bij de meeste aanbieders van beleggingsproducten (brokers) worden de kosten gebaseerd op een percentage van je ingelegde vermogen. Nu werkt het bij Peaks behoorlijk anders. Bij Peaks beleg je de eerste 3 maanden gratis, maar daarna betaal je 1 euro per maand om te kunnen blijven beleggen bij Peaks. Vanaf 2500 euro betaal je 0.5% per jaar over je beleggingen.

Kosten van Peaks
Kosten van Peaks

Voor een kleine belegger is 1 euro aan kosten per maand ontzettend hoog, je betaald namelijk wel 12 euro per jaar. Dit betekend dat je onder de 2500 euro sowieso altijd meer dan 0.4% aan kosten betaald. Zelfs als je maar 30 euro belegt zal er een euro per maand aan je verdient worden. Voor veel kleine beleggers zijn deze bedragen dus veel te hoog.

“Je krijgt er dus als het ware een abonnement van 12 euro per jaar bij, zonder dat het je als kleine belegger veel oplevert.”

Enerzijds is dit hartstikke logisch, want de werknemers van Peaks moeten ook gewoon betaald worden, maar voor kleine beleggers blijft er echt maar heel weinig over als er 1 euro per maand over betaald moet worden. Dit komt omdat het veel beleggers helemaal niet lukt om hogere rendementen te behalen over hun kleine belegging. Je krijgt er dus als het ware een abonnement van 12 euro per jaar bij, zonder dat het je als kleine belegger veel oplevert.

Laat het nou net wezen dat de doelgroep van Peaks beginnende beleggers is, dus dit is ook waar ze het meeste op zullen verdienen. Met kleine bedragen zijn de kosten bij Peaks dus relatief enorm hoog. Vanaf 2500 euro zijn de tarieven redelijk normaal en kan het interessant zijn. Maar wie belegt er nou al 2500 euro aan wisselgeld? Voor de meeste kleine beleggers zal hun rendement op het wisselgeld vooral naar Peaks gaan.

Transactiekosten bij Peaks

Naast deze vaste maandelijkse- en jaarlijkse kosten betaal je ook nog transactiekosten voor het aankopen van de fondsen. Hier betaal je tussen de 0.03% en 0.05% per aankoop over. Dit gaat dus ook al van je beleggingsrendement af. Daarnaast betaal je ook nog fondskosten over de fondsen. Deze zitten verwerkt in de koers van de fondsen, en dit zul je dus wel merken in je resultaten, maar valt niet heel duidelijk te zien.

Een andere beleggingsapp als BUX Zero werkt met zogenaamde Zero Orders, waardoor je zonder transactiekosten kunt beleggen en je beleggingen automatisch aan het einde van de dag verstuurd worden. Ook hier is het mogelijk om met ETF’s in beleggingsfondsen te beleggen. Voor veel beginnende beleggers kan dit een stuk interessanter zijn.

Rendement van Peaks

Bij Peaks beleg je in verschillende duurzame indexfondsen van UBS, iShares en Xtrackers (zie afbeelding). Daarnaast hebben ze bij Peaks verschillende bruto rendementen die ze inschatten:
  • Mild: 3.2% rendement
  • Pittig: 4.3% rendement
  • Scherp: 5.4% rendement
  • Heet: 6.5% rendement
Houdt er wel rekening mee dat dit verwachte brutorendement is. Historische rendementen zeggen nooit alles over de toekomst en daarna brengt beleggen risico’s met zich mee. Over deze rendementen betalen kleine beleggers ook nog eens meer dan 1 euro kosten per maand, waarna er hoogstwaarschijnlijk weinig van je rendement overblijft.
De verwachte rendementen zijn niet slecht, maar zijn ook weer niet om over naar huis te schrijven. Bij Binck Forward kun je ook je geld laten beleggen, maar zijn de historische netto rendementen hoger. Alleen heeft die beleggingsbank geen hippe en populaire app. 
Peaks is dus wel razend populair, maar als je de kosten en rendementen bekijkt valt het toch best tegen. Voor mij is beleggen bij Peaks in ieder geval niet het geld en de moeite meer waard. Daarvoor ga ik wel beleggen bij gunstigere aanbieders. Ik zie mezelf immers niet over een periode van tientallen jaren bij Peaks beleggen.

Beleggen met je wisselgeld

Het grootste onderscheidend vermogen van Peaks is de mogelijkheid om geautomatiseerd te beleggen met je wisselgeld. Iedere keer wanneer je een transactie doet wordt het resterende deel afgerond, en het overige deel naar je rekening bij Peaks overgemaakt.
Wanneer je bijvoorbeeld boodschappen doet bij de supermarkt en je rekent voor 14 euro en 60 cent af, dan wordt er automatisch de overige 40 cent naar je Peaks rekening overgemaakt. Naast het beleggen met je wisselgeld heb je de mogelijkheid om eenmalig, dagelijks, maandelijks of meevallers te beleggen.
Beleggen met wisselgeld
Beleggen met wisselgeld via Peaks
Het beleggen met je wisselgeld stimuleert Peaks voornamelijk zodat je ongemerkt toch wat vermogen op kunt bouwen. Door kleine bedragen te beleggen, die je stiekem niet door hebt op je rekening kun je toch gemakkelijk beginnen met beleggen. Het voordeel is dus dat dit beleggen automatisch gebeurt. Je hoeft dus niet bij elke belegging tijd en moeite te investeren.
Voor mij is dit beleggen met mijn wisselgeld niet zo interessant. Ik hou liever de volledige grip over mijn geldzaken. Ik kies veel liever zelf waar ik in beleg, hoeveel ik beleg en wanneer ik beleg. Persoonlijk zou ik dus nooit het beleggen met wisselgeld aanzetten.
Daarnaast heeft Peaks toestemming van je bankrekening nodig om dit geld automatisch te mogen beleggen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je liever niet deze gegevens met Peaks deelt. Je rekeningafschriften gaan er ook een stuk minder overzichtelijk uitzien omdat er voor elke transactie een extra transactie bijkomt.

Andere ervaringen met Peaks

Wat een beleggingsapp ook goed maakt is de kwaliteit van de klantenservice. Een positief punt is dat ik in het afgelopen jaar nog nooit contact op heb hoeven nemen met de klantenservice van Peaks, maar dat maakt natuurlijk ook dat ik de klantenservice nog niet heb kunnen testen.
Ook de reviews op google zijn niet geheel onafhankelijk, omdat je hier door iedereen wordt overtuigd om hun actiecode* van Peaks te gebruiken, waardoor ze 5 euro beleggingstegoed ontvangen. Slim, maar dat geeft Peaks automatisch een hoge score, en maakt deze reviews niet betrouwbaar. 
Een goed punt is dat ik op het internet geen negatieve ervaringen met de klantenservice van Peaks heb kunnen vinden. Wel hoor ik meer klachten op de relatief lage rendementen en hoge kosten, wat betekent dat ik niet de enige ben die dat zo ervaart. De app is wel heel mooi ontworpen en werkt goed, dus dat is wel een groot pluspunt. 

Peaks actiecode

Peaks weet op een gemakkelijke manier grote groepen beginnende beleggers aan te trekken. Dit komt mede door de acties die Peaks houdt. Zoals ik al aangaf kun je ook met mijn actiecode profiteren van de actie die Peaks momenteel aanbiedt. Het is natuurlijk niet de moeite waard om een account aan te maken voor enkel die actiecode, maar wanneer je toch al van plan was om te beleggen bij Peaks kan het best interessant zijn.
Met de code ERWINJJJV ontvang je 5 euro welkomstbonus bij het openen van een beleggingsrekening bij Peaks. Inmiddels heb ik al tientallen euro’s van Peaks mogen ontvangen, dus je kunt je kortingscode ook doorsturen naar vrienden die ook geïnteresseerd zijn in beleggen.
Peaks actiecode
Nodig vrienden uit voor Peaks
Tip: Met de actiecode ERWINJJJV ontvang je 5 euro welkomstbonus!
Waarom zou Peaks deze welkomstbonus mogelijk maken? Het antwoord daarop is heel simpel: veel populariteit. Met al deze welkomstbonus investeren ze ongeveer 10 euro per lead, die ze op de lange termijn meer opleveren aan kosten die ze maken. Voor jou is het dus gratis geld, maar voor Peaks is het gewoon een marketingstrategie. 
Alle actievoorwaarden van deze actie van Peaks lees je hier.

Conclusie

Peaks is een erg geschikt beleggingsapp voor beginnende beleggers. De app werkt prettig en biedt goede functies aan. Toch ben ik zelf gestopt met beleggen bij Peaks, wat komt omdat de rendementen voor mij vrij tegenvallen en de kosten nogal aan de hoge kant zijn.

Voordelen van Peaks

  • Fijne app
  • Toegankelijk voor beginnende beleggers

Nadelen van Peaks

  • Hoge kosten
  • Relatief lage rendementen

Feiten

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

FAQ - Veelgestelde vragen

Peaks is een beleggingsapp waarmee je geld kunt laten beleggen in samengestelde indexfondsen door Peaks. Een indexfonds is als het ware een mandje van heel veel aandelen en obligaties waar je in één keer in belegt. Veel indexfondsen zijn een stuk minder risicovolle belegging dan losse aandelen of obligaties, omdat een indexfonds automatisch spreid over verschillende beleggingsproducten.
Peaks is mede mogelijk gemaakt door Rabobank om beleggen ook voor de gemiddelde persoon mogelijk te maken. Een belegger via Peaks kan profiteren van de voordelen van beleggen, terwijl deze belegger geen ervaring hoeft te hebben met beleggen.
De uitstraling van Peaks laat aan alle kanten zien dat het voor de hippe millennial ingericht is die toch wilt gaan beleggen. Dit laten ze onder andere zien in hun marketinguitingen, maar ook de app heeft een hele eenvoudige en hippe uitstraling. 
De app van Peaks is in november 2017 gelanceerd, en heeft sindsdien een enorme groei doorgebracht. Door de stijgende populariteit is de app alleen op Android al meer dan honderdduizend keer gedownload. Het lukt Peaks dus aardig goed om de app aan de man te krijgen.
Peaks is een beleggingsapp, en is dus ook niet toegankelijk via het web. Om te beginnen met beleggen met Peaks begin je met het installeren van de app, het aanmaken en het volgen van het identificatieproces. 

Risicoprofielen

Vervolgens kies je een risicoprofiel. Hierbij heb je de keuze uit verschillende risicoprofielen oplopend van mild (defensief, tot 30% aandelen) tot heet (zeer offensief, 90% aandelen). Al deze risicoprofielen bevatten verschillende aandelen- en obligatiefondsen van iShares, UBS en Xtrackers waar automatisch in wordt belegt.
Met deze risicoprofielen kun jij zelf kiezen hoeveel risico jij precies wilt nemen. Des te meer risico je neemt, des te hoger de kans op rendement (en verlies) je hebt. In een slechte markt heb je liever een mild risicoprofiel, terwijl je in een goede markt liever een heet risicoprofiel hebt. 
 
Meer weten over de functionering van Peaks? Lees mijn volledige artikel hier!
Wellicht vraag je je af of Peaks of dividend uitkeert. Het antwoord is iets complexer: ja en nee. Dividend zit namelijk automatisch verwerkt in de indexfondsen die Peaks aanbiedt, maar Peaks betaald niet specifiek dividend uit. 
Indirect krijg je wel dividend uit de aandelen van de indexfondsen die je bezit, maar dit wordt gewoon opgenomen in de koers van de indexfondsen. Des te ‘heter’ risicoprofiel je geselecteerd hebt, des te meer dividend je dus relatief gezien zult ontvangen.
Zodra je jouw geld weer wilt opnemen kan dit gemakkelijk door op links onderin de app op het minnetje te drukken. Je kunt hier een bedrag intypen, of er voor kiezen om alles op te nemen. Vaak wordt je direct de volgende werkdag op je bankrekening uitbetaald. Let wel op: voordat je jouw actietegoed kunt opnemen, moet er wel al een bepaalde periode verstreken zijn. 
 
Meer weten over de functionering van Peaks? Lees mijn volledige artikel hier!

Mocht je Peaks een tijdje willen proberen en vervolgens je account weer wilt opzeggen dan is dit ook mogelijk. Stoppen met Peaks kan alleen als je geen negatief saldo op je rekening hebt staan. Je kunt gemakkelijk je account stopzetten door in het menu te navigeren naar ‘account opzeggen’, waarna je account verwijdert zal worden.

 

Meer weten over de functionering van Peaks? Lees mijn volledige artikel hier!

In het verleden was het alleen mogelijk om automatisch je wisselgeld te beleggen met de Rabobank. Tegenwoordig is het al mogelijk met een stuk meer banken. Zo is het al mogelijk om te beleggen als je klant bent bij ING en ABN AMRO, maar ook ASN Bank, RegioBank en SNS zouden gebruik moeten kunnen maken van het automatisch beleggen van wisselgeld.
Je kunt ook zelf je wisselgeld opgeven bij Peaks. Hierdoor hoef je niet je transactiegegevens door te geven, maar zal het proces niet meer geautomatiseerd zijn. Alles heeft dus zo zijn voordelen en nadelen. 

Je portfolio bij Peaks bestaat uit een risicoprofiel, bijvoorbeeld scherp; met 70% aandelen en 30 obligaties. Deze verhouding kan nooit 100% opgevolgd worden waardoor je wellicht 75% aan aandelen bezit en 25% aan obligaties. Door op de knop ‘herbalanceren’ te drukken zorg je ervoor dat je portfolio weer gebalanceerd is en weer gelijk loopt. Peaks raadt aan om op deze knop te drukken wanneer je portfolio 5% of meer afwijkt in verhouding tot je gekozen portfolio.

Tip: met de code: ERWINJJJV ontvang je 5 euro bonus