geld verdienen met passief inkomen

Passief Inkomen

Afgelopen jaren is de term ‘passief inkomen’ steeds populairder geworden. Hoe kun je geld verdienen zonder dat je er tijd of moeite in investeert? Het klinkt al geweldig toch? In dit artikel zoek ik voor je uit of het überhaupt mogelijk is om passief inkomen te verdienen en deel ik je mijn eigen ervaringen met passief inkomen.

Inhoud

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is geld verdienen zonder dat je er tijd of moeite in investeert. Nu is deze betekenis vrij kort door de bocht; want echt gratis geld verdienen bestaat toch helemaal niet? Klopt, vaak is er voor passief inkomen wel een investering in het verleden geweest zoals geld of tijd. 

 

Vaak zijn dit lange termijn investeringen; deze investeringen verdient zich over een aantal jaar terug. Vaak wordt de opbrengst van een investering uit het verleden gezien als passief inkomen; inkomen waar op het moment van ontvangen vrijwel geen moeite, tijd of geld in hoeft geïnvesteerd te worden.

Voordelen van passief inkomen

Het is erg belangrijk om verschillende inkomstenbronnen te hebben. Stel je wordt ontslagen, dan heb je nog genoeg inkomen om je huidige levensstijl te onderhouden. Met passief inkomen kun je stabiele inkomstenbronnen creëren die elke maand weer terugkomen (zonder dat je er veel voor hoeft te doen). Passief inkomen brengt je daarnaast ook een stukje dichter bij financiële onafhankelijkheid / vrijheid. De beschikbaarheid van geld haalt bij veel mensen zorgen weg en maakt weer meer dingen mogelijk. 

Daarnaast kun je jouw passieve inkomsten gebruiken als (extra) pensioenvoorziening. Misschien kun je zelfs wel eerder met pensioen omdat je kunt gaan leven van je passieve inkomsten. Een ander voordeel van passief inkomen is dat de meeste passieve inkomsten oneindig schaalbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld zoveel pandjes bezitten als je wilt, maar je kunt waarschijnlijk niet veel meer uren per week gaan werken. Iedereen heeft immers hetzelfde aantal uren in de week.

Passief inkomen methodes

Om wat inspiratie op te doen over verschillende manieren om passief inkomen te ontvangen heb ik een aantal voorbeelden voor je opgezocht.

Aandelen:

Beleggen is veel mensen wel bekend. Door te beleggen kun je passief geld verdienen met koersstijgingen of dividenduitkeringen. Naast aandelen zijn er nog veel andere vormen van beleggingen waar je in kunt investeren zoals obligaties, grondstoffen of cryptocurrencies. Het voordeel van aandelen is dat je kunt profiteren van samengestelde rente, waardoor je op de lange termijn grote bedragen bij elkaar kunt beleggen. Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen.

Vastgoed:

Ook vastgoed is de meeste mensen niet onbekend; het kopen, verkopen, verhuren of financieren van een pand om te profiteren van de huurinkomsten, overwaarde of rente. Het nadeel van vastgoed is dat het veel tijd kost om op te starten en te onderhouden, en natuurlijk omdat je met allemaal dingen rekening moet houden. Lees mijn artikel over vastgoed om hier meer over te weten te komen.

Boeken schrijven

Het voordeel aan een boek schrijven is dat je het boek maar één keer hoeft te schrijven en daarna oneindig kunt verkopen. Het schrijven van een boek of ebook is in Nederland alleen helemaal niet zo rendabel en het is vrij moeilijk om een bestseller te schrijven. Blogplatforms zoals Medium bieden ook vergoedingen aan tegen het aantal lezers dat jouw artikelen leest. Dus heb je een boek in gedachten die je altijd al wilde schrijven? Misschien kan het je nog wat passief inkomen opleveren ook! Maar het belangrijkste aan een boek schrijven is dat je er plezier uit haalt.

Verkoop je eigen producten

Net zoals bij een boek hoef je het product maar één keer te ontwerpen of importeren om het vervolgens voor altijd te kunnen blijven verkopen. Het verkopen van producten is natuurlijk alleen écht passief wanneer het je helemaal geen tijd kost. Dit kun je bijvoorbeeld doen door al je werk te laten automatiseren of uitbesteden. Zo kan tegenwoordig software of een online website/webshop erg rendabel zijn.

Affiliate marketing

Met affiliate marketing verkoop je als ware iemand anders producten. Zodra iemand via jou een bepaald product koopt krijg jij hierover een commissie. Affiliate marketing kun je bijvoorbeeld toepassen met een website (blog), youtube video’s of social media. Net zoals bij het verkopen van je eigen producten kost het bij affiliate marketing veel tijd om de producten te promoten. Écht passief is het werk dus niet, maar zodra de commissies organisch blijven binnenstromen is het wel passief inkomen.

Abonnementsvorm

Je ziet steeds vaker dat mensen bepaalde software of een community aanbieden via een ‘subscription model’. In plaats van dat mensen één keer iets bij je afnemen betalen ze je maandelijks een vast product voor je product of dienst. Zodra je eenmaal een betalende klant hebt, en je weet deze vast te houden, dan kan het abonnementsmodel voor je gaan werken als passief inkomen.

Geld voor je laten werken

Zoals je merkt is er er altijd een investering van tijd of geld nodig om passief inkomen te creëren. Voor veel methodes moet je een eigen bedrijf starten en dien je veel educatie te hebben. Ook voor veel investeringsmethoden heb je kennis en ervaring nodig om goed te kunnen investeren. Dus is ‘passief inkomen’ wel echt passief als je er gewoon tijd en geld in investeert?

Mijn ervaring met passief inkomen

Of passief inkomen bestaat? Ja, ik zal je een aantal voorbeelden noemen! Bijvoorbeeld via deze website verdien ik ‘passief inkomen’ via affiliate marketing. Zo zijn er enkele artikelen op deze website die meer dan honderd euro per maand opleveren. Niet bijzonder veel geld natuurlijk, maar het telt wel mooi op als het iedere maand weer passief blijft binnenstromen. 

 

Daarnaast investeer ik niet individueel in vastgoed, maar investeer ik in vastgoed met zogenaamde crowdfunding projecten. Ook dit vastgoed levert mij maandelijks geld op door de rente over deze financiering. Conclusie: het is mogelijk om passief inkomen te vergaren, maar het vereist wel veel tijd en moeite.

Investeren in passief inkomen?

Is het interessant om je tijd en geld te investeren in het creëren van passieve inkomsten? Ja, je verdiepen en investeren in passief inkomen kan erg interessant zijn, maar ga er niet vanuit dat je er direct enorm veel aan zult gaan verdiepen. Om écht veel geld te verdienen met passief inkomen zul je veel tijd of geld moeten investeren voordat je er bijvoorbeeld van kunt leven. Ook vereist passief inkomen veel geduld, doorzettingsvermogen en natuurlijk ook risico’s. Passief inkomen is echt niet zo makkelijk als het soms lijkt, maar is zeker niet onmogelijk!