Orders uitgelegd

Orders uitgelegd

Zodra je begint met beleggen krijg je al gauw te maken met verschillende orders; de market order, limit order en de stop loss order. Maar wat betekenen deze orders precies? In dit artikel zoek ik het voor je uit! Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen.
Met een order kun je een bepaald beleggingsproduct kopen, bijvoorbeeld een aandeel. Bij een market order koop je voor de prijs van de markt, bij een limiet order stel je een limiet en een stop loss order stel je in om verlies te voorkomen.

Inhoud

Orders uitgelegd

Een order is een vertaling voor bestellen, wat betekent dat je in de beleggingswereld met een order bepaalde aandelen kunt kopen of verkopen. De bekendste orders zijn de market (bestens) order en de limiet order, maar ook de stop loss order gebruik ik vaak bij het beleggen.
Door op de hoogte te zijn van de juiste orders kun je gemakkelijk geautomatiseerd beleggen en hoef je niet constant je beleggingen in de gaten houden. Met sommige orders kun je er namelijk voor zorgen dat je beleggingen verzekerd zijn.

Wat is een market order? (bestens order)

De market order wordt ook wel bestens order. Deze market order betekent dat het direct (nu) wordt uitgevoerd tegen de op dat moment de beste prijs. Je koopt dus een aandeel tegen de huidige prijs op de markt.

Wat is een limiet order?

De limiet order (vertaald: limit order) wordt gebruikt om een beleggingsproduct te aan- of verkopen voor een betere koers dan de huidige markt. Het betekent dus dat er een limiet wordt opgegeven waarop de order maximaal voldaan mag worden. Bij het aankopen geld een maximale prijs, en voor het verkopen een minimale prijs.

Wat is een stop loss order?

Tot slot heb je nog een stop loss order die wordt gebruikt om je te verzekeren tegen grote verliezen. Het betekent dat je een punt aangeeft vanaf waar je verlies wilt nemen. Bij een stop loss wordt het automatisch tegen de op dat moment gelde prijs verkocht; een bestens (market order) dus.

Stop limit order

Daarnaast valt er nog onderscheid te maken tussen een stop loss order en een stop limit order. Bij een stop limit order werkt het hetzelfde als bij een stop loss order, maar wordt de order dan als een limiet order geplaatst, en wordt het niet direct tegen de op dat moment geldende prijs verkocht.

Take profit order

Het tegenovergestelde van een stop loss order is een take profit order. In dat geval zullen de posities automatisch verkocht worden wanneer ze boven een bepaalde koers komen.

Trailing stop loss

Om ideaal gebruik te maken van stop loss orders kun je gebruik maken van een trailing stop loss. Met zo’n trailing stop loss beweegt de stop loss automatisch mee omhoog wanneer je belegging stijgt. Wanneer je koers daalt zal de belegging worden verkocht voor de relatieve stop loss die gestegen is.

Aandelen voorbeeld

Market order

Wanneer ik voor € 100,- een aandeel wil kopen zal ik bij een market (of bestens) order direct het aandeel voor € 100,- kopen en zal ik direct de positie ingenomen hebben.

Limiet order

Bij een limiet order zou ik bij hetzelfde aandeel een limiet op € 99,80 euro zetten. Wanneer de koers van het aandeel in korte tijd met 20 cent daalt zal mijn order gevuld worden en heb ik dus 20 cent gespaard. Zal de koers van het aandeel daarentegen stijgen tot boven de 100 euro zal mijn order niet gevuld worden, en heb ik dus geen aandeel.

Stop loss order

Wanneer ik het aandeel op € 100,- gekocht heb, maar wil ik niet al te veel verlies maken, dan kan ik er voor kiezen om een stop loss order in te stellen. Wanneer ik mijn stop loss order op € 90,- euro zet zullen mijn beleggingen automatisch verkocht worden wanneer de koers onder de € 90,- komt. Op de manier verzeker ik mezelf dat mijn beleggingen niet meer dan 10% gaan dalen.

Take profit order

Ook kan ik een take profit order instellen op € 120,- waarna mijn aandeel automatisch verkocht zal worden wanneer de koers met 20% stijgt. Op deze manier kan ik profiteren van korte pieken en weet ik dat mijn beleggingen automatisch verkocht worden wanneer de koers met 20% stijgt.

Trailing stop loss

Wanneer ik een trading stop loss instel van 10% van mijn aandeel van € 100,- zal mijn belegging oorspronkelijk verkocht worden wanneer de koers met 10% daalt. Echter zal dit niet gebeuren wanneer ik in eerste instantie winst gaat maken. Zodra ik eerste 20% winst heb gemaakt, zal de oorspronkelijk stop loss ook met 20% mee omhoog stijgen. Op deze manier valt winst tot in bepaalde maten te verzekeren.

Orders bij brokers

Om op de beurs te kunnen handelen heb je uiteraard een broker nodig. Het is maar de vraag of jouw ideale broker ook de juiste orders aanbieden. Dit zijn de gegevens van een aantal belangrijke aanbieders van effecten:

Orders bij Binck

Naast de markt order, limiet order, stoploss order en limiet order biedt Binck nog geavanceerde orders aan: trailing-stop, koerslimiet en bracket-limiet.

Orders bij DEGIRO

Bij DEGIRO kun je gebruik maken van een limietorder, market order, stoploss order, stoplimiet order, dagorder en een trailing stoporder.

Orders bij Robinhood

Bij Robinhood heb je de mogelijkheid om te handelen in market orders, limit orders, stop orders, stop limit orders en trailing stop orders.

Orders bij Binance

Bij Binance (review) kun je gebruik maken van een limit order, market order, stop-limit order, stop-market order en de trailing stop order.

Orders bij Coinbase

Bij Coinbase heb je de mogelijkheid om de market order, limit order en stop order te gebruiken.

Orders bij Bolero

Bij Bolero kan er gebruik worden gemaakt van marktorders, limietorders, stop loss-orders, stop limiet-orders, dagorders en good till date-orders.

Market vs limiet order

Het verschil tussen een market order en een limiet order is dat een market order direct uitgevoerd wordt tegen de prijs van de markt, terwijl een limiet order pas wordt uitgevoerd wanneer de koers een bepaald bedrag bereikt. Bij een market order ben je dus gegarandeerd voor het uitvoeren van de transactie, maar bij een limiet order kun je de order vaak tegen een gunstigere koers uitvoeren.

Market vs stop loss order

Het verschil tussen een market order en een stop loss order is dat een market order gebruikt wordt om een order direct tegen de huidige koers te laten uitvoeren, terwijl een stop loss order gebruikt wordt om je beleggingen te beschermen tegen grote verliezen, waardoor je niet constant je beleggingen in de gaten hoeft te houden.

Limiet order vs stop loss order

Het verschil tussen een limiet order en een stop loss order is dat een limiet order gebruikt wordt om een order tegen een bepaalde koers uit te laten voeren, terwijl een stop loss order gebruikt wordt om enkel verlies te voorkomen. De limiet order wordt bij het verkopen bijvoorbeeld gebruikt om een zo hoog mogelijk rendement te behalen, terwijl een stop loss gebruikt wordt om verlies te voorkomen. Een combinatie tussen de stop limiet order en de stop loss order is de stop limiet order, welke werkt als een stop loss order, maar het effect niet direct tegen de koers verkoopt maar een limiet plaatst.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.