Onzekerheden van beleggen

Wat te doen, bij een onzeker pensioen?

Het grootste deel van ons leven zijn we aan het werk. Na 40 á 50 jaar werken wil je wel zorgeloos kunnen genieten van je opgebouwde pensioen. Ondanks dat het Nederlandse pensioenstelsel één van de betrouwbaarste stelsels ter wereld is, ervaren veel Nederlands onzekerheid over het toekomstige inkomen na pensionering. Hoe kan het toch dat we deze onzekerheid massaal ervaren, en hoe verzekeren we onszelf van een (goed) pensioen?

Inhoud

Welke onzekerheden heeft een pensioen?

De hoogte van je toekomstige pensioen staat niet vast, maar is afhankelijk van verschillende factoren. Het is dus niet zo dat je pensioen zomaar kan verdwijnen, maar de toekomstige uitbetalingen kunnen wel tegenvallen. 

De verschillende factoren die invloed hebben op je pensioen:

 

Tegenvallende beleggingsrendementen

Ondanks dat een beleggingsfonds veel spreiding heeft door te beleggen in veel verschillende beleggingsproducten, is er altijd de kans dat de beleggingen tegenvallen. 

 

Mensen worden gemiddeld steeds ouder

Des te ouder mensen worden, des te meer pensioen er uitbetaald moet worden door de pensioenfondsen. Deze pensioenen moeten dus steeds meer geld gaan uitbetalen als mensen ouder worden.

 

Lage rentestand

Hoe lager de rente is, des te meer geld een pensioenfonds ‘in kas’ moet hebben om later alle pensioenen te kunnen betalen. Hierdoor beïnvloedt de rente de waarde van de pensioenen.

Tot slot is er natuurlijk altijd de mogelijkheid dat je voor je pensioen komt te overlijden. Natuurlijk is dit geen leuke gedachte, maar helaas is het wel een mogelijkheid. Veel pensioenregelingen hanteren een zogenaamd nabestaandenpensioen. Controleer bij je pensioenaanbieder of je hiervoor ook verzekerd bent.

Hoe verzeker je jezelf van een (goed) pensioen?

De hoogte van je pensioen staat niet vast. Ik kan me goed voorstellen dat je meer invloed wilt hebben op je toekomstige pensioen. Des te eerder je hiermee begint, des te beter!

 

Beleggen:

In plaats van sparen kun je er voor kiezen om je geld te gaan beleggen. Met samengestelde rente en een gemiddeld rendement van 7,5% per jaar is het mogelijk om mooie rendementen te halen op een periode van 30 jaar. Het voordeel is dat je constant toegang hebt tot je belegde vermogen en zelf verantwoordelijk bent voor het geld.

 

Pensioen aanvullen:

Als ZZP’er kan het erg interessant zijn om je pensioen aan te vullen. Met een speciale pensioenrekening maak je kans op belastingvoordelen t.o.v. sparen of beleggen. Je kunt er zelf voor kiezen of je vervolgens gaat pensioensparen of pensioenbeleggen. Ook als je werkgever te weinig pensioen uitkeert kan het interessant zijn om zelf je pensioen aan te vullen. Hoeveel je jaarlijks mag aanvullen, kun je berekenen met je jaarruimte

Heb je nog jaarruimte over? Neem eens een kijkje bij Brand New Day voor pensioensparen en/of pensioenbeleggen! Of lees mijn review!

Side hustle:

Het kan best lastig zijn om na al je vaste lasten nog budget over te houden om je pensioen aan te vullen. Wellicht is het interessant voor jou om een side hustle (vertaald: bijbaan) te starten. Vooral side hustles die passief inkomen opleveren kunnen op de lange termijn veel geld gaan opleveren om te gebruiken voor je pensioen (of een royale levensstijl). 

*In dit artikel staan affiliate links