Morningstar rating

Wat is Morningstar en hoe profiteer je van deze rating?

Bij het uitzoeken van de perfecte beleggingsfondsen kun je gebruik maken van het instituut Morningstar, maar wat is Morningstar precies? En hoe kunnen wij hier van profiteren? In dit artikel zoek ik het voor je uit! Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen.
Conclusie: Morningstar is een onafhankelijk instituut die je helpt bij het uitzoeken van effecten. Dit gebeurt aan de hand van 3 ratings en een aantal screeners.

Inhoud

Wat is Morningstar?

Morningstar is een onafhankelijk instituut die een methode ontwikkeld hebben om beleggingsfondsen met elkaar te vergelijken. Deze vergelijkingen kun je meenemen bij het vergelijken van beleggingsfondsen en welke goed bij je past. Een Morningstar rating zegt veel over de kwaliteit en betrouwbaarheid van een beleggingsfonds, welke worden gemeten aan de hand van de morningstar rating, analyst rating en sustainability rating.

Hoe profiteren wij van de Morningstar rating?

Door naar de website van Morningstar te gaan kun je dus onder andere kijken naar de Morningstar rating, maar ook is het mogelijk om ETF’s of aandelen te screenen. Enerzijds kun je dus naar de website van Morningstar gaan om te kijken welk beleggingsfonds de hoogste rating heeft, of door een beleggingsfonds uit te zoeken en hem vervolgens te laten checken bij Morningstar.
Gelukkig is de informatie bij Morningstar gratis en onafhankelijk, op basis van ratings van dit onafhankelijke instituut. Naast het delen van deze informatie deelt Morningstar ook veel nieuws over aandelen, fondsen en nog veel meer. Ook is het mogelijk om de ratings van Morningstar binnen een andere broker te bekijken, wat bijvoorbeeld ook bij Binck Fundcoach kan.

Morningstar rating

De eerste, en misschien wel belangrijkste rating, wordt gedaan door Morningstar. Deze rating vergelijkt onder andere de kosten, zoals de performance-kosten en de instapkosten. Daarnaast wordt het rendement vergeleken t.o.v het risico. Dit valt voor Morningstar te vergelijken aan de hand van het historisch rendement en de volatiliteit van het fonds.
Om kans te maken op een Morningstar rating moet een fonds langer dan 3 jaar bestaan, er moet genoeg informatie beschikbaar zijn en er moeten soortgelijke fondsen zijn waardoor het in een Morningstar categorie kan worden. Daarnaast is het mogelijk dat de rating van het fonds over de tijd verandert, aangezien het rendement van het fonds ook verandert. Iedere maand worden de ratings van Morningstar geupdated.

Analyst rating

De tweede rating van Morningstar is een beoordeling op basis van experts. Dit geeft je tijdens het beleggen dus een goede indicatie over de kwaliteit van het fonds. Onthoud wel dat de mening van experts en rendementen uit het verleden totaal geen zekerheid zijn voor toekomstige rendementen. Het kan best gebeuren dat een beleggingsfonds overal geweldig op scoort maar toch toevallig slecht presteert. Het biedt je geen zekerheid, maar wel een kleine indicatie.

Sustainability rating

De laatste en tevens nieuwste rating is de sustainability rating. Met deze rating wordt beoordeelt hoe duurzaam een beleggingsfonds is. Hierbij hebben we het niet over hoe lang een beleggingsfonds meegaat, maar echt over het groene beleggen. Bij deze rating gaat het dus voornamelijk over klimaatverandering en welke invloed het milieu op de maatschappij heeft.
De sustainability rating geeft je dus mooi inzicht in het beleggen in duurzame beleggingsfondsen. Voor sommige beleggers is de maatschappelijke bijdrage namelijk erg belangrijk, maar uiteraard in verhouding met het rendement. Wanneer je duurzaamheid belangrijk vindt kun je dus investeren in een beleggingsfonds die op het gebied van duurzaamheid bij je past, maar ook andere positieve rendementen behaalt.

Morningstar app

Het zou uiteraard handig zijn als je onderweg de ratings op je telefoon kan checken natuurlijk. In dat geval zou een Morningstar app ideaal zijn. Gelukkig bestaat deze ook, maar lijkt hij wel een beetje tegenvallen. De app krijgt enkel 3 van 5 sterren in de Google Playstore wat natuurlijk niet zo’n goede rating is. Daarnaast is de app voornamelijk gericht op het managen van je portfolio. Heeft het wel echt toegevoegde waarde zo’n app dan?

Morningstar ETF screener

Met de ETF screener van Morningstar kun je gemakkelijk ETF’s opzoeken die bij je passen door te filteren. Op deze manier kun je filteren op het fondshuis, Morningstar rating, het percentage lopende kosten, beheerstijl, fondsvermogen, dividendrendement, regio’s en een risicometing. Daarnaast valt er ook nog te filteren op korte termijn rendementen, lange termijn rendementen, kosten, portefeuille en risico.
Wanneer je al deze factoren invult hou je een aantal fondsen waar je vervolgens nog meer informatie over kunt vinden, of zelfs kunt vergelijken. Op deze manier kun je dus relatief eenvoudig zoeken op welke ETF bij je past.

Morningstar aandelen screener

Naast de ratings en ETF screener beschikt Morningstar ook nog over een aandelen screener. Met deze screener is het mogelijk om te filteren op markt, sector, industrie en morningstar rating. Het is daarnaast mogelijk om te zoeken op naam, ISIN of ticker. Ook aandelen worden dus beoordeeld op basis van een Morningstar Rating, dat is lekker makkelijk hé?

Morningstar select

In het verleden had Morningstar nog een select investment research. Helaas is deze service gestopt en valt dit dus niet meer te vinden.

Morningstar nieuws

Naast alle tools die Morningstar aanbiedt op het gebied van aandelen, fondsen, indices en ETF’s schrijft Morningstar als onafhankelijk instituur ook veel beleggingsnieuws. Vaak zijn dit analyses van effecten, maar dit kunnen ook algemenere dingen zijn. De artikelen worden door auteurs uit de hele wereld geschreven en de onderwerpen wijken over van alles uit. Zo zijn er dus analyses, maar kan het ook gaan over financiële planning of over vermogen.

Morningstar portefeuille

Een andere tool van Morningstar is ‘Portfolio manager’. Via dat portefeuille  kun je jouw portfolio op één overzichtelijke plaats volgen. Het is ook mogelijk om periodieke beleggingen hierin te verwerken of om analyses te ontvangen. Zelf gebruik ik de Morningstar portefeuille niet, maar ik kan me voorstellen dat het wellicht prettig is om je portefeuille op één overzichtelijke plek te bewaren.

Wat heeft Morningstar nog meer?

Alle tools die Morningstar aanbiedt zijn de ESG screener, Fund screener, ETF screener, Index screener, Aandelen screener, Beleggingsvergelijker, Global Market Barometer, Morningstar Direct en de Pensioen screener. Een groot aandeel aan tools dus, welke je dus mooi kunt gebruiken bij het beleggen.