geldvriend

Beginnen met beleggen voor luie mensen

Beleggen hoeft niet complex te zijn of veel tijd te kosten. Beter gezegd; ik weet zelf geeneens welke aandelen het ‘beste’ zijn en ik besteed amper tijd aan beleggen, en toch weet ik te profiteren van het rendement van beleggen. Ben jij net zo lui als ik? Dan ben je hier op het juiste adres. Ik neem je mee in dit artikel mee in mijn 3 manieren van lui beleggen!
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 

Inhoud

Voorwaarden

Om lui te kunnen beleggen moeten we eerst een aantal vereisten op stellen, dus waar moeten we op letten?

Rente op rente

Ten eerste willen we bij lui beleggen profiteren van rente op rente (samengestelde interest). Dit betekent dat je ieder jaar weer rendement maakt op het rendement wat je het jaar daarvoor maakt, waardoor je vermogen exponentieel gaat groeien. Exponentiële groei is vaak het uitgangspunt van beleggen en is erg belangrijk.

Spreiding

Ten tweede willen we spreiding toepassen op onze beleggingen. Dit doen we zodat we niet al te grote risico’s nemen en ons rendement ook gespreid is. Spreiding kun je toepassen door veel verschillende aandelen te kopen, bijvoorbeeld met ETF’s (trackers). Ook kun je spreiding in de tijd toepassen door periodiek te beleggen; iedere maand met een vast bedrag.
Op deze manier koop je enerzijds veel verschillende beleggingsproducten waardoor je bij het faillisement van één bedrijf niet gelijk al je vermogen kwijt bent en zorg je er door het periodiek beleggen voor dat je gemiddeld je beleggingen voor een gemiddelde koers aankoopt waardoor niet al je beleggingen keihard zullen dalen na een crash vlak na het instappen.

Tijd

Een ander uitgangspunt van lui beleggen is uiteraard dat het weinig tijd kost. We willen niet oneindig aandelen uitzoeken en veel tijd in onze beleggingen stoppen. Daarnaast voorkomt dit ook FOMO waardoor we beslissingen op basis van onze emoties gaan maken.

Kosten

Tot slot willen we natuurlijk niet te hoge kosten betalen, want deze slurpen een groot deel van je rendement gelijk weer weg. Hoge kosten kun je voorkomen door niet te veel transacties te doen (transactiekosten) en door aanbieders goed met elkaar te vergelijken.

Laten beleggen

De eerste vorm van lui beleggen is het geautomatiseerd laten beleggen door Binck Forward. Hierbij hoef je enkel geld te storten naar je beleggingsrekening waardoor het geld automatisch belegt wordt. Laten beleggen wordt ook wel vaak beheerd beleggen genoemd.
Het voordeel van laten beleggen is dat je beheerkosten (ongeveer 0,75% per jaar) betaald, waardoor je kosteloos periodiek kunt beleggen. Daarnaast wordt er automatisch veel spreiding toegepast aangezien Binck Forward in veel verschillende obligaties, aandelen, vastgoed en grondstoffen belegt. Door een risicoprofiel te kiezen bepaal je hoeveel risico je wilt nemen.
Bij Binck Forward heb ik zelf gekozen voor het hoogste risicoprofiel waarbij ik een rendement van 5 a 7% verwacht (geschat rendement), maar dit kan uiteraard ook anders uitvallen.

Copy trading

Het nadeel van het laten beleggen van je geld is dat het best saai is. Je zult pas na ongeveer 10 jaar écht interessant genoeg kunnen profiteren van samengestelde interest waardoor het een saaie methode voor op de lange termijn is. Een alternatief hiervoor is Copy Trading bij eToro.
Bij Copy trading laat je jouw geld door andere (fulltime) beleggers beleggen waardoor je kunt profiteren van hogere rendement. De risico’s zijn daardoor over het algemeen wel hoger. Zelf zoek ik bij eToro beleggers uit die ongeveer 30 tot 50% rendement per jaar maken.
Naast beleggen bij eToro is het natuurlijk ook mogelijk om zelf beleggers te kopiëren. Het nadeel hiervan is dat het je alsnog veel tijd kan kosten omdat je beleggingen handmatig over moet nemen. Voor zover ik weet is het automatisch kopiëren van beleggers alleen (goed) mogelijk bij eToro.

Indextrackers

Het nadeel van laten beleggen en Copy trading is dat je jouw geld door iemand anders laat beleggen, waardoor je zelf geen invloed meer hebt op je rendementen. Een alternatief hiervoor is zelf beleggen in indextrackers (ETF’s) via DEGIRO.
Een voorbeeld van een index is de S&P500; die de gemiddelde koers van de 500 grootste bedrijven van Amerika blijft volgen. Ook track ik bijvoorbeeld dividenindices die allemaal dividend opleveren.
Het voordeel van ETF’s is dat je veel spreiding hebt en dat het een strategie voor op de lange termijn is. Als je het slim aanpakt kun je ook nog goedkoop in ETF’s beleggen via DEGIRO kernselectie. Hierbij betaal je geen transactiekosten bij de aankoop bij een aantal voorwaarden.

Conclusie

Zoals je leest hoeft beleggen helemaal niet complex te zijn en kun je toch rendement maken door je geld te laten beleggen. Wel moet je er rekening mee houden dat dit vaak een strategie voor op de lange termijn is en dat je dus niet snel rijk zult worden. De ideale termijn begint vaak vanaf 10 jaar.

*In dit artikel staan affiliate links