LiteBit

LiteBit Review

LiteBit is een aantal jaar geleden erg populair geworden, maar is deze exchange nog steeds relevant? In dit artikel lees je mijn ervaring, de kosten, betrouwbaarheid en alternatieven. Aan het einde van het artikel kun je zelf kiezen of LiteBit voor jou geschikt is of niet.

Inhoud

Waarom crypto kopen bij LiteBit?

LiteBit wordt gebruikt voor het kopen van cryptocurrencies. Hierbij heb je het bijvoorbeeld over Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Ripple (XRP) en Dogecoin (DOGE), maar LiteBit heeft nog meer dan 40 andere coins tot zijn beschikking. Dat is niet een enorm aanbod, maar in de meeste gevallen voldoende om mee te beginnen.

Mijn ervaring met LiteBit

Ik kan het heel lang over mijn ervaring met LiteBit hebben, maar zelf zou ik er niet handelen. LiteBit hanteert namelijk behoorlijk hoge kosten, heeft naar mijn mening geen mooi dashboard en kan simpelweg niet op tegen de concurrentie. Daarentegen is LiteBit wel simpel en heeft LiteBit een prima ondersteunende app. Het heeft dus ook een aantal voordelen, want LiteBit heeft inmiddels al behoorlijk wat ervaring opgebouwd.
LiteBit krijgt 2,5 ster op Trustpilot, dus naar mijn idee zijn er best veel ontevreden klanten. Dit komt natuurlijk wel meer voor in de branche van beleggen en crypto, maar een aanbieder zoals Bitvavo heeft wel veel positieve ervaringen op Trustpilot. Zo te zien gaat het om een aantal technische- en communicatieproblemen.
Zelf had ik geen problemen met de klantenservice van LiteBit. Er werd op mij namelijk wel redelijk snel geantwoord op de vraag die ik had, ondanks dat het dan weliswaar geen moeilijke vraag was.

LiteBit kosten

Zelf vind ik de kosten bij LiteBit het grootste nadeel van deze exchange. De transactiekosten bedragen namelijk 2% per transactie, wat natuurlijk ontzettend hoog is. Zeker wanneer je dit vergelijkt met aanbieders zoals Bitvavo (0.25% per transactie) of Binance (0.10% per transactie).
Ook betaal je bij LiteBit nog spreads. Dit betekent dat de koers op LiteBit anders is dan de echte koers waardoor je dus meer betaald voor een coin en minder ontvangt voor een coin. Op deze manier ben je dus nog ongunstiger uit dan enkel de 2% transactiekosten. Iedere keer dat je een transactie doet gaat dit weer van je rendement af, wat natuurlijk ontzettend zonde is.
Tot slot betaal je ook nog bijna 50 cent transactiekosten bij een storting. Dit is logisch, want dit moet betaald worden om de transactie mogelijk te maken. Zelf vind ik de transactiekosten en spreads veel te hoog als je het vergelijkt met concurrentie.

Is LiteBit veilig?

LiteBit is gevestigd in Rotterdam en heeft bijna 1 miljoen gebruikers. In het verleden zijn er drie hacks geweest bij LiteBit, maar LiteBit gaat inmiddels al aantal jaren mee. Het is mij niet bekend of je coins bij LiteBit cold (offline) opgeslagen worden, maar anders zou ik mijn coins er niet zo graag laten staan. Tot slot heeft LiteBit in 2019 en 2020 de award voor de beste crypto broker gewonnen volgens hun website.

Conclusie

Zoals ik al aangaf is LiteBit een prima aanbieder waar je kunt handelen in cryptocurrencies, maar zal ik er zelf niet handelen i.v.m. de hoge kosten en de negatieve reviews. Waarschijnlijk is het ook mijn persoonlijke voorkeur, want ze winnen vast niet voor niets de award voor beste crypto broker in 2019 en 2020.
Voordelen van LiteBit Nadelen van LiteBit
Standaard aanbod
Hoge kosten
Prima app
Veel negatieve reviews

LiteBit alternatief

LiteBit is natuurlijk niet de enige Nederlandse crypto exchange. Ook Bitvavo is een Nederlandse exchange met veel lagere kosten, een fijner dashboard en app. Naast Bitvavo gebruik ik zelf ook Binance omdat deze exchange nog lagere kosten heeft en immers de grootste exchange ter wereld is. Ook de Nederlandse app BLOX kan een geschikt alternatief zijn, maar ook deze app heeft hoge kosten.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.
Identiteitsverificatie bij LiteBit is verplicht om fraude en witwassen te voorkomen. Het is vrij simpel te voltooien met je mobiele telefoon. Over het algemeen neemt deze verificatie weinig tijd in beslag, maar soms kan het meerdere dagen duren. Je persoonsgegevens worden voor de veiligheid op een offline server opgeslagen.
Lees mijn volledige artikel over LiteBit Verificatie
Wil je professionaliseren? Dan is Binance misschien een betere optie. Veel lagere kosten maakt bijvoorbeeld ook het daytraden met futures mogelijk. Een optie is om je coins te verkopen en vervolgens met iDeal over te maken, maar je kan ook je coins withdrawen (versturen) naar Binance zodat ze bij Binance staan. De keuze die je maakt is afhankelijk van de kosten en moeite per methode.