Beginnen met beleggen

Leren beleggen

Wellicht wil je net beginnen met beleggen, of wil je gewoon een professionele belegger worden. In beide gevallen is het goed dat je overweegt om te leren beleggen, maar hoe doe je dat? Naast dat beleggen een kwestie van oefenen is heb ik negen basisprincipes voor je opgeschreven waardoor je al snel de basis leert over beleggen.

Inhoud

Waarom leren beleggen?

Uiteraard is de vraag waarom je beter wilt leren beleggen niet zo lastig te beantwoorden, want je wilt gewoon meer rendement maken. Daarnaast kun je beleggen natuurlijk ook interessant vinden waardoor je er meer over wilt leren. Verstandig kunnen beleggen is een financiële vaardigheid waar je op de lange termijn nog veel aan zult hebben. Je bent immers ook beter ingelicht dan anderen, waardoor je je ook niet zo makkelijk laat overtuigen als een beginnen. Laten we beginnen met de negen basisprincipes.

1. Lange termijn

Een succesvolle beleggingsstrategie werkt voor misschien wel 95% voor op de lange termijn. Je moet namelijk goed het onderscheid maken of je liever wilt speculeren of beleggen. Bij speculeren gok je wat de koers gaat doen (op de korte termijn), maar bij beleggen investeer je vaak voor de lange termijn in een bedrijf of iets dergelijks.
Feit is dat heel veel beleggers op de lange termijn geen winst zullen maken wanneer ze gaan speculeren. Het is ten eerste heel lastig om de markt te verslaan en daarnaast betaal je ook nog eens veel transactiekosten. Daarnaast kost dit speculeren ook nog eens veel tijd en energie, maar is het natuurlijk wel erg leuk om te leren. Bij beleggen voor op de lange termijn probeer je te profiteren van samengestelde interest (rente op rente) waardoor je kunt profiteren van exponentiële groei.
Het beleggen in ETF’s voor op de lange termijn (meerdere jaren) werkt vaak beter, maar is anderzijds ook wel weer een stuk saaier. Het kan immers best een paar jaar duren voordat je mooie rendementen begint te zien. Maak dus goed onderscheid of je liever op de korte termijn rendement maakt en dus gaat speculeren, of dat je liever op de lange termijn rendement maakt door te beleggen.

2. Buffer

Het klinkt heel logisch: beleg nooit met geld wat je niet kunt zitten/niet bezit, maar toch gebeurt het te vaak dat het fout gaat. Door te beleggen met geld wat je niet kunt missen/niet hebt kun je jezelf flink in de problemen werken. Om zorgeloos te beleggen houdt ik altijd een buffer aan van minstens paar maanden aan levensonderhoud. Op deze manier kan ik zonder gedoe het overige geld beleggen, wel zo makkelijk!

3. Spreiding

Wellicht klinkt dit basisprincipe je ook wel bekend in de oren, maar het is zeker aan te raden om veel spreiding aan te houden bij het beleggen. Door te gokken op een beperkt aantal aandelen kun je veel geld verliezen wanneer er een bedrijf failliet gaat, maar wanneer je belegt in tientallen of zelfs honderden verschillende bedrijven is dit risico al een stuk kleiner.
Door spreiding aan te houden spreid je natuurlijk niet alleen het risico maar ook het rendement. Daarnaast kan het ook handig zijn om je inleg over de tijd te spreiden, maar daar heb ik het bij basis principe 7 ook over.

4. Kosten besparen

Het nadeel van beleggen is dat je vaak kosten betaald over bijvoorbeeld het kopen van een aandeel. Deze kosten kunnen een groot deel van je rendement wegnemen wanneer je er geen goed onderzoek naar doet. Immers moet je alle gemaakte kosten weer net zo hard terugverdienen waardoor het behoorlijk kan lonen om een goedkopere broker te kiezen.
Om de goedkoopste broker uit te kiezen kun je natuurlijk het liefste zelf gaan vergelijken. Mijn persoonlijke voorkeur naar een goedkope broker gaat uit naar DEGIRO, omdat de transactiekosten niet zo hoog zijn. Daarnaast gaan de de lage kosten niet te kostte van de dienstverlening. Tot slot kun je bij DEGIRO ook nog zonder transactiekosten (tegen bepaalde voorwaarden) ETF‘s kopen, wat zeker voor beginnende beleggers interessant is.

5. Emotie

Waar het vaak fout gaat bij (beginnende) beleggers is dat ze met teveel emotie gaan beleggen. Dit wordt bij beleggen vaak ook wel FOMO genoemd: Fear Of Missing Out; de angst om buiten de boot te vallen. Wanneer bijvoorbeeld hard stijgt of daalt raken ze in paniek en willen ze ook profiteren/verliezen beperken. Hierbij laten ze zich teveel beïnvloeden door hun emoties.
Vaak gaat beleggen met emoties ten kostte van de beleggingsstrategie voor op de lange termijn en wordt het soms meer gokken dan beleggen. Zorg er dus voor dat je geen impuls aan- en verkopen gaat doen en houdt je aan je strategie. Uiteraard kun je deze strategie in een latere fase nog wel bijstellen, maar zorg er dan voor dat het een weloverwogen keuze is.

6. Passie

Het leuke aan beleggen is dat de ene beleggingsmogelijkheden niet perse beter is dan de andere. Alles heeft zo zijn voor- en nadelen, dus het is maar net wat je bij past. Uiteraard bestaan er wel scams en andere dingen waar je beter niet in kunt beleggen, maar het is voornamelijk aan te raden om op zoek te gaan naar je interesse wat betreft beleggen.
Wellicht vind je vastgoed erg interessant, of blijf je toch bij aandelen van bedrijven. Ook de blockchain van crypto wordt tegenwoordig erg interessant bevonden. Wanneer je iets leuk vind zul je je er hoogstwaarschijnlijk verder in verdiepen waardoor je ook beter weet waar je in belegt. Op deze manier hoef je niet maar een beetje te gokken waar het rendement ligt.

7. Periodiek beleggen

Zoals ik al aangaf kan het ook aan te raden zijn om je beleggingen te spreiden over de tijd. Dit kun je doen met periodiek beleggen; iedere maand beleggen met een vast bedrag. Het voordeel hiervan is dat je voor zowel een lage als een hoge koers instapt waardoor je op de lange termijn voor een gemiddelde koers ingestapt bent. Op deze manier voorkom je ook het risico dat een aandeel keihard daalt vlak nadat je een groot deel van je vermogen er in belegt hebt.
Een ander voordeel van periodiek (maandelijks) beleggen is dat je er zeer weinig omkijken naar hebt waardoor je ook geen keuzes op basis van emotie gaat maken. Tot slot kun je soms al periodiek beleggen vanaf een paar tientjes (zoals bij Binck Forward), waardoor het ook voor beginnende beleggers interessant kan zijn.

8. Lezen

Naast deze basisprincipes is het natuurlijk wel de bedoeling dat je verder blijft leren over beleggen en je strategieën blijft ontwikkelen. Dit kun je doen door boeken te lezen, nieuws te volgen of door met interessante mensen uit het vakgebied te praten. Kortom: blijf leren en oefenen, dan zul je vanzelf weten wat je aan het doen bent en hopelijk op de lange termijn rendement gaan halen.

9. Demo account

Waar ik ook voorstander van ben is het oefenen van beleggen met een demo account, wat bijvoorbeeld gratis kan bij eToro. Op deze manier kun je eerst gemakkelijk oefenen met ‘nepgeld’ en op deze manier je strategieën uittesten. Zodra je vertrouwen in je ervaring hebt kun je vanzelf er voor kiezen om deze strategie in je echte account te gaan gebruiken. Houdt er wel rekening mee dat je ook hier een lange termijn strategie aanhoudt en niet te veel gaat speculeren, tenzij dat natuurlijk je strategie is.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.