Beginnen met beleggen

Goedkoopste broker

Wanneer je gaat beleggen wil je natuurlijk niet te hoge kosten betalen, want dat scheelt veel op je rendementen. Het nadeel is dat sommige kosten onduidelijk zijn weergegeven waardoor het kostenplaatje behoorlijk kan vertekenen. Dus welke broker is nou daadwerkelijk het goedkoopste? Dat ga ik in dit artikel voor je uitzoeken!

Wat is de goedkoopste broker?

Om maar even met de deur in huis te vallen; mijn persoonlijke voorkeur voor een goedkope broker is DEGIRO. Deze broker is het ideale voorbeeld dat een goedkope broker ook goed kan zijn. Ik heb het idee dat DEGIRO voor de meeste beleggers voor op de lange termijn de beste en goedkoopste optie is.
Daarnaast kun je bij DEGIRO ook zonder transactiekosten handelen in een selectie ETF’s met ‘DEGIRO kernselectie‘. Uiteraard zijn er ook goede alternatieven (zoals: BUX Zero, Binck Zelf Beleggen) voor DEGIRO, maar dat hangt af van het handelsprofiel. Andere aanbieders en DEGIRO kernselectie zal ik later in dit artikel nog behandelen.

Inhoud

Waarom is een goedkope broker belangrijk?

Zoals ik in het begin al aangaf is een goedkope broker erg belangrijk, maar waarom is dat precies?
Je moet je voorstellen dat iedere keer dat je kosten betaald je dit ergens weer terug moet ‘verdienen’. Als je dus bij wijze van spreken 1% aan kosten zou besparen is dit even waardevol als een rendement behalen van 1%. Zeker bij het handelen in aandelen kan 1% aan besparing enorm veel verschil maken. Zeker met kleine bedragen kun je soms relatief hoge kosten maken, dus zeker dan is het van belang om een goedkope broker aan te bieden.

Brokers kosten vergelijken, waar moet je op letten?

Bij het uitzoeken van de goedkoopste broker bij jouw handelsdoeleinden moet je natuurlijk op een aantal vormen van kosten letten. Helaas valt het niet voor iedere belegger even goed te begrijpen wat de kosten precies inhouden, dus daarom zal ik de meest voorkomende vormen van kosten behandelen. Het is hierbij van belang dat je zelf bij je aanbieder gaat vergelijken hoe hoog de kosten nou daadwerkelijk zijn.

Transactiekosten

De meest voorkomende vorm van kosten bij het aan- en verkopen van aandelen zijn transactiekosten. Deze kosten zeggen het al: ze worden iedere keer bij het uitvoeren van een transactie (kopen en verkopen) in rekening gebracht. Transactiekosten kunnen in rekening gebracht worden met een vaste prijs, maar kan ook met een percentage over je aandelen.

Biedt/laad spread

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat brokers geen transactiekosten meer in rekening brengen. Dit klinkt natuurlijk interessant, maar ze moeten toch ook geld verdienen?
Een alternatief voor transactiekosten in een biedt/laad spread wat een soort ingebouwde kosten binnen de prijs zijn. Je krijgt als het ware een slechtere koers aangeboden waarop je aandelen kunt kopen of verkopen. Het nadeel is dat deze kosten niet altijd helemaal (van te voren) voor iedereen duidelijk zijn. Het is daarom belangrijk om te bekijken of een broker een biedt/laad spread hanteert.

Overige kosten

Naast deze basis vormen van kosten zijn er nog meer kosten die in rekening gebracht kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor het storten of opnemen van geld, maar bijvoorbeeld ook valuta- en wisselgeld kosten/toeslagen. Deze kosten kunnen toch ongemerkt behoorlijk optellen. Check dus van tevoren goed bij je broker welke kosten ze in rekening brengen naast de basis kosten.

Beheerkosten

In bovenstaande situaties ben ik er van uit gegaan dat je zelf gaat beleggen en dus vaak transactiekosten betaald. Ook is het mogelijk om je geld te laten beleggen via bij bijvoorbeeld Binck Forward. Bij zulk soort aanbieders betaal je beheerkosten en dit is vaak een vast percentage over je ingelegde vermogen. Ook beleggingsfondsen kennen een dure versie van beheerkosten en ETF’s kennen ook lopende kosten maar zijn vaak weer iets goedkoper. Houdt er dus goed rekening mee dat er extra kosten voor het beheren/behouden van je beleggingen in rekening gebracht kunnen worden.

Hefboomkosten

Wanneer je met een hefboom (CFD’s, opties, futures, etc.) wilt beleggen zullen er vaak weer andere kosten in rekening gebracht worden omdat de transactiekosten te hoog zijn. Ook hier kun je denken aan een biedt/laad spread of een an

Let niet alleen op kosten!

Zijn kosten ook het belangrijkste om op te letten bij het uitzoeken van een broker?
Natuurlijk niet, want de dienstverlening is misschien wel net zo belangrijk. Het is goed om op de kosten te letten, maar zelf ben ik altijd voorstander voor een goede broker voor op de lange termijn. De goedkoopste broker betekend dus niet altijd de beste broker, want er kunnen ook onverwacht kosten in rekening gebracht worden.

DEGIRO

Zoals ik in het begin van dit artikel al aangaf is DEGIRO mijn favoriete broker als het gaat om goedkoop beleggen. Deze broker staat bekend om goedkope transactie in combinatie met een goede dienstverlening. Bij wat kleinere bedragen kunnen de transactiekosten nog relatief hoog zijn, maar in verhouding met andere brokers valt dit weer mee. Zelf zie ik DEGIRO als een serieuze broker voor op de lange termijn met lage kosten.

DEGIRO Kernselectie ETF’s

Wat goed past bij een lange termijn strategie is het kopen van ETF’s i.p.v. aandelen, want dan heb je meer spreiding. Bij DEGIRO kun je erg goedkoop beleggen in ETF’s met de Kernselectie van DEGIRO. Op deze manier kun je tegen bepaalde voorwaarden iedere maand zonder transactiekosten beleggen in ETF’s. Ook voor kleine bedragen is dit een ideale toevoeging aan DEGIRO.

BUX Zero

Wat vaak als een alternatief gebruikt wordt voor het goedkoop kopen van aandelen en ETF’s, is de beleggingsapp BUX Zero. Deze app heeft net zoals DEGIRO lage kosten, maar daarnaast kun je ook Zero Orders uitvoeren. Met deze order betaal je geen transactiekosten maar wordt je order wel pas aan het einde van de werkdag uitgevoerd. Op deze manier kun je zeker met kleine bedragen beleggen in aandelen en ETF’s. Wel zie ik deze beleggingsapp als een minder serieuze optie dan DEGIRO.

Binck

In principe is de zelf beleggen mogelijkheid bij BinckBank net zo serieus voor op de lange termijn van DEGIRO. Wel heft Binck naar mijn ervaring wel hogere transactiekosten dan DEGIRO. Zelf zie ik dit als een goed alternatief voor DEGIRO, daarnaast is Binck ook daadwerkelijke en bank.

eToro

Tegenwoordig zie je hoogstwaarschijnlijk ook wel reclames van eToro voorbij komen waarin ze vertellen dat je zonder transactiekosten kunt beleggen in aandelen. Daarnaast kun je halve (fractionele) aandelen kopen via eToro en aan Copy-Trading meedoen. Wel is het goed om te vermelden dat bij eToro vaak een spread aanwezig is en dat er eventueel kosten voor het beleggen met een hefboomeffect in rekening gebracht kunnen worden. Net als BUX Zero zie ik eToro als een minder serieuze optie dan DEGIRO of Binck.

Kosten bij banken

Naast specifieke brokers bieden banken vaak ook beleggingsrekeningen aan. Dit is wel zo handig wanneer je bijvoorbeeld al klant bent bij een bank. Wel is het goed om te vermelden dat de kosten hier naar mijn ervaring vaak hoger zijn dan wanneer je een specifieke (goedkope) broker uitzoekt. Dit verschilt natuurlijk ook weer erg per bank en soms kan dit wel een geschikte oplossing bieden.

Kosten bij crypto

Ook voor het handelen in cryptocurrencies zoals Bitcoin betaal je kosten, maar deze zijn vaak wel een stuk lager dan het beleggen in aandelen. De goedkope en grote wereldwijde exchange Binance (review) is hiervoor de ideale oplossing, maar in Nederland is Bitvavo de goedkoopste. Ook bij crypto kunnen soms erg hoge/onverwachte kosten in rekening gebracht worden.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.