Waarom je geld verliest met beleggen

Redenen dat je geld verliest met beleggen..

Herken je dit? Je bent constant op zoek naar de beste beleggingsmogelijkheid, en je belegt met zuur verdiend geld. Toch levert het beleggen maar weinig op, of je maakt zelfs verlies. In dit artikel behandel ik daarom de meest gemaakte fouten door beginnende beleggers.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 

Inhoud

Geen spreiding

De eerste fout is het niet toepassen van spreiding. Door bijvoorbeeld maar één of enkele aandelen te kopen kan een tegenvaller een ontzettend grote invloed hebben over je volledige portefeuille. Door maar enkele aandelen te kopen neem je dus een relatief groot risico.
Risico’s vallen gemakkelijk te spreiden door veel verschillende beleggingsproducten in verschillende markten te kopen. Je kunt hierbij denken aan indextrackers (ETF’s), waarmee je in één keer in heel veel bedrijven tegelijkertijd kunt beleggen. Op deze manier spreid je zowel je risico’s als je rendementen.
Vergeet ook niet dat je niet alleen maar spreiding moet toepassen bij je beleggingsproducten, maar ook bij de inleg. Door periodiek te beleggen (iedere maand met een vast bedrag) zorg je er voor dat je zowel voor lage als hoge koersen inleg. Op deze manier voorkom je dat je aandelen keihard dalen nadat je ze gekocht hebt. Periodiek beleggen komt later in dit artikel nog uitgebreider terug.

Geen geduld

De tweede fout die veel beginnende beleggers maken is het laten ontbreken van geduld. Zelf herken ik dit ook heel erg, want ik kan ook erg ongeduldig zijn. Toch is geduld een schone zaak en heb je dat bij beleggen zeker nodig.
Beleggen bestaat uit verschillende markten, en deze schommelen. Het zal dus vaak genoeg voorkomen dat je jaren geen rendement zult maken, of verlies. Het gevolg hiervan is dat mensen ongeduldig hun beleggingen gaan kopen en verkopen, waardoor je ook nog eens transactiekosten betaald.
Wanneer je ergens voor op de lange termijn in gelooft zul je geduld moeten hebben en waarschijnlijk deze beleggingen ook voor meerdere jaren vast moeten houden. Beleggen begint immers ook heel saai. Dit komt omdat samengestelde interest (rente op rente) pas echt interessant wordt na bijvoorbeeld 10 jaar. Hier is geduld dus een schone zaak!

Geen buffer

Ook gebeurt het ook nog wel eens dat mensen geen buffer opbouwen. Een buffer hou je vast zodat je in ieder geval nog een aantal maanden kunt leven wanneer je bijvoorbeeld je baan verliest. Door een buffer vast te houden zorg je er voor dat je zorgeloos kunt beleggen of je geld uit kunt geven.
Door een buffer aan te houden voorkom je stress, maar zorg je er ook voor dat je enkel belegt met geld wat je kunt missen. Zelf ben ik ook bezig om mijn buffer uit te breiden, zodat ik met mijn overige geld zorgeloos kan blijven beleggen.

Te hoge transactiekosten

Wanneer je bij een broker belegt betaal je transactiekosten. In ruil voor deze kosten maken ze de transactie mogelijk en verdienen ze zelf ook nog wat geld. Hier is verder niks mis mee, maar deze kosten kunnen soms wel erg hoog oplopen.
Wanneer jij meerdere transacties per week doet zul jij dit percentage wel weer terug moeten verdienen met het rendement wat je maakt. Je moet dus een hoger rendement maken om de transactiekosten te betalen. Bekijk dus voordat je een transactie doet hoe hoog de transactiekosten zijn en of jij deze kosten wel gaat terugverdienen.
Door op de lange termijn te beleggen betaal je een stuk minder transactiekosten, want je hoeft immers je beleggingen maar één keer aan te kopen. Wanneer je toch graag vaak je beleggingen wilt gaan kopen en verkopen doe je er verstandig aan om een broker uit te zoeken waar ze lage kosten in rekening brengen.

Emotie

Zoals ik al aangaf is het een schone zaak om geduld te hebben en iets te zoeken waar je voor de lange termijn in gelooft. Ook is het belangrijk om FOMO proberen te voorkomen.
FOMO (Fear Of Missing Out) betekent de angst om buiten de boot te vallen. Dit kan bijvoorbeeld plaats vinden wanneer je een aandeel wilt kopen terwijl de koers hard stijgt, omdat je dan bang bent niet te kunnen profiteren van de hoge rendementen. Ook kan dit natuurlijk plaats vinden wanneer je een aandeel wilt verkopen als de koers daalt, omdat je dan bang bent dat je aandelen nog verder zullen dalen en je grote verliezen zult maken.
Wanneer je last hebt van FOMO ben je eerder geneigd om (snelle) keuzes te maken op basis van je emoties in plaats van verstandige afwegingen te doen. Beleggen met emotie kun je voorkomen door een stevige buffer te hebben, te beleggen in beleggingsproducten waar je in gelooft en door een beleggingstermijn af te spreken (over hoeveel jaar ga je beleggen?).

Wat is het beste moment om te beleggen?

Vaak krijg ik de vraag wat het beste moment is om in te stappen met beleggen. Hierbij is het handig om te weten dat dit heel moeilijk te voorspellen is en dat zelfs professionele beleggers niet altijd lukt. Daarnaast is het bijzonder moeilijk om beter te beleggen dan de markt (gemiddeld 7% rendement per jaar) en betaal je ook nog eens hoge transactiekosten.
Omdat beginnende beleggers het idee hebben dat ze op het ideale moment in moeten stappen stellen ze beleggen iedere keer uit en profiteren ze (nog) niet van rente op rente. Het ideale moment om te beleggen was 30 jaar geleden, maar het een na beste moment om te beleggen is vandaag.
Door vandaag te beginnen met beleggen en dit op de lange termijn te blijven volhouden zul je kunnen profiteren van rente op rente (en ook verlies). Het idee is dat je jouw beleggingen op de lange termijn op de mark laat beleggen, zonder daarbij het perfecte instapmoment te zoeken.
Wanneer je er toch gegarandeerd van wilt zijn dat je niet op de hoogste piek inkoopt kun je er voor kiezen om periodiek te beleggen. Door periodiek te beleggen koop je voor zowel een hoge als een lage koers in waardoor je uiteindelijk voor een gemiddelde koers hebt ingekocht. Dit zorgt ervoor dat je vermogen niet keihard instort na het instapmoment, maar dat je geleidelijk belegt.

Inflatie

Tot slot wordt er over het algemeen weinig rekening gehouden met inflatie, ook wel prijsstijging genoemd. Dit is in principe geen probleem, want gemiddeld ligt de inflatie in Nederland maar op ongeveer 2% per jaar, waardoor het alsnog interessant is om met gemiddeld 7% per jaar te beleggen.
Toch geldt 2% per jaar niet voor alles, want vastgoed stijgt afgelopen jaren in Nederland met zo’n 7% per jaar (bron: CBS). Wanneer je dus bijvoorbeeld een huis wilt kopen en hiervoor aan het beleggen bent zul je dus moeilijk dichtbij komen.
Wees je er dus bewust van dat niet alle inflatie relatief laag is en vergelijk met WAAR je voor aan het beleggen bent, en hoe hoe hoog de inflatie (prijsstijging) van dit product is. Vervolgens kun je afwegen of het wel de moeite waard is om hiervoor je geld te beleggen. Waarschijnlijk wel, want je geld sparen levert in dit geval helemaal niks op.

*In dit artikel staan affiliate links