Aandelen kopen

Waarom ik geen aandelen koop..

Ben je constant op zoek naar het perfecte aandeel? Het liefste een aandeel in een groeimarkt waar nog grote winsten te behalen zijn. Aandelen zoals Tesla, Gamestop of Apple. Koersen die soms in korte tijd een verdubbeling door kunnen gaan, en waar dus nog veel rendement te behalen valt.
 
Ik doe dit dus totaal niet! In dit artikel zal ik uitleggen waarom dan niet..
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 

Inhoud

Tijd

Ten eerste kost het onderzoeken van aandelen veel tijd. Wanneer je onderzoek aan het doen bent naar aandelen ben je eigenlijk gewoon je tijd aan het inruilen voor rendement. Je bent dus in principe gewoon aan het werk voor je aandelen.
Je kunt in principe zelfs uitrekenen hoeveel je per uur verdeelt. Stel je hebt in een jaar 1000 euro rendement op je aandelen, maar je steekt tegelijkertijd 200 uur (4 uur per week) in je beleggingen dan verdien je dus gemiddeld:
1000/200 = 5 euro per uur
Voor dat bedrag zou ik zelf liever werken dan dat ik besteedt aan het onderzoek besteden aan aandelen. Uiteraard kan het ook wel erg interessant zijn om dit te doen, maar dan moet je wel relatief hele hoge rendementen maken. Door hogere rendementen te halen ligt je uurtarief ook hoger.
Daarnaast moet je ook beseffen dat het mentaal best zwaar kan zijn om er zoveel tijd in te steken. Tijd die je misschien liever in iets anders had gestoken, waar je wellicht geen stress van had gekregen. Over emoties kom ik onder het kopje ‘FOMO’ nog terug.

Lange termijn

Ten tweede is het best lastig om de markt te verslaan. Zelfs professionals met jarenlange ervaring lukt het niet altijd om de markt te verslaan en maken soms zelfs een jaar verlies.
Met de markt bedoel ik in dit geval de stijging van de wereldwijde markten, die je bijvoorbeeld met ETF’s kan tracken. Zo is zelfs gebleken dat sommige professionele beleggingsinstituten het niet voor elkaar kregen om beter te beleggen dan de stijging van de S&P500. De S&P500 is een index waarin de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten verwerkt zitten.
Daarnaast betaal je veel transactiekosten als je iedere keer weer transacties aan het doen bent, want voor iedere transactie betaal je weer kosten. Wanneer je eenmalig een ETF aankoopt betaal je jaarlijks hele lage kosten en hoef je niet de hele tijd transactiekosten te betalen. Zeker wanneer je ETF’s via DEGIRO Kernselectie koopt kun je zonder transactiekosten in ETF’s beleggen.
Kortom zie ik constant onderzoek doen naar losse aandelen niet als een duurzame strategie voor op de lange termijn. Je moet immers altijd je tijd erin blijven investeren en betaald veel transactiekosten, waarna het ook nog eens heel moeilijk is om de markt te verslaan.

FOMO

Fear Of Missing Out (FOMO) staat voor de angst om buiten de boot te vallen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je een aandeel aankoopt: Je bent bang de groei te missen waardoor je in paniek maar gaat kopen. Uiteraard kan FOMO ook voorkomen bij het verkopen: Wanneer een aandeel erg snel daalt ben je bang dat je grote verliezen gaat maken waardoor je snel je aandeel met verlies verkoopt.
Uiteraard valt het lastig te zeggen of het slecht is dat je met emoties belegt, maar over het algemeen wordt dit niet gezien als een duurzame beleggingsstrategie. Het is een stuk waardevoller wanneer je technisch of fundamenteel onderzoek gedaan hebt en echt een plan hebt met je beleggingen.
Zelf kan ik best snel last hebben van FOMO, waardoor ik wel eens ‘s nachts wakker zou kunnen liggen van aandelen die ik bezit. Bij passievere beleggingsmethodes heb ik hier een stuk minder last van waardoor ik een stuk zorgelozer kan beleggen.

Passie

De term passie klinkt natuurlijk behoorlijk afgezaagd, maar het is wel degelijk waar. Want waar heb jij een passie voor als je gaat beleggen? Zelf heb ik bijvoorbeeld geen passie voor aandelen Tesla, Apple of Gamestop. Dit is dus ook precies de reden dat ik deze aandelen niet aankoop, want het boeit me weinig.
Zelf investeer ik bijvoorbeeld liever mijn tijd en geld in het oprichten van bedrijven, maar bijvoorbeeld ook bij vastgoed. Dit betekent natuurlijk niet dat jij losse aandelen niet interessant mag vinden. Wanneer jij deze aandelen echt interessant vindt, of het beleggen in het algemeen, kan het natuurlijk best de moeite waard zijn om daar je tijd in te investeren.
Wees je er dus bewust van wat je interesses zijn en wat je ‘passie’ is, want vaak is dat ook de makkelijkste plek voor jou om geld te verdienen omdat je bijvoorbeeld een markt goed kent. Een makkelijke manier om te onderzoeken naar wat je interesses zijn is kijken naar wat je in het verleden allemaal al gedaan hebt.

Wat dan wel?

Ik heb nu een aantal redenen genoemd waarom ik niet mijn geld in losse (groei)aandelen beleg. Ik doe dus niet actief onderzoek naar mijn beleggingen, maar wel beleg ik dan wel in? Onderstaand heb ik een aantal alternatieven beschreven waarmee je passiever kunt beleggen, dus door minder tijd te hoeven besteden aan je beleggingen.

Laten beleggen

De eerste vorm van passief beleggen is je geld laten beleggen. Dit doe ik bijvoorbeeld bij Binck Forward waar je jouw geld ‘geautomatiseerd’ kunt laten beleggen. Dit is een hele saaie manier van beleggen, maar wel een manier die voor mij op de lange termijn erg goed werkt.
Ik ga bij Binck Forward uit van een gemiddeld rendement van 7% per jaar (gemiddeld rendement van beleggen) en heb daarbij het hoogste risicoprofiel. Het enige wat ik nog hoef te doen is mijn geld te storten en te wachten totdat het groeit over een periode van 10 tot 30 jaar. Het risico is een stuk lager dan bij losse aandelen, want je beleggingen zijn een stuk meer verspreid over ETF’s, maar er blijft natuurlijk altijd risico bestaan.

Copy Trading

Zoals ik al zei is het laten beleggen van je geld erg saai, en daarom heb ik ook nog een spannendere variant waar ik bij beleg, en dat is Copy Trading.
Copy Trading doe ik bij eToro en hierbij laat je jouw geld beleggen door andere (professionele) beleggers. Dit komt omdat eToro een sociaal trading platform is waarbij je dus beleggers 1-op-1 kunt kopiëren. Bij eToro ga ik uit van een gemiddeld rendement van 30-50% per jaar, maar het risico ligt natuurlijk ook een stuk hoger.
Deze hoge rendementen komen omdat ik hier ook specifiek de beleggers op uitzoek. Het is bij eToro ook mogelijk om beleggers te kopiëren die een stuk minder risico nemen. Beleggen bij eToro werkt makkelijk en overzichtelijk. Wat ik ook fijn vindt is dat je een ‘Copy Stop Loss’ kunt instellen waarop eToro automatisch stopt met kopiëren wanneer de beleggingen onder een bepaald bedrag komen.

Indextrackers

Zoals je al merkte zijn we bij de bovenstaande 2 methodes behoorlijk afhankelijk van andere partijen/beleggers. Om deze reden kies ik er ook voor om zelf te beleggen in ETF’s (trackers). Een indextracker (ETF) volgt een index, bijvoorbeeld de S&P500 en is dus afhankelijk van de gemiddelde koers van de onderliggende aandelen.
Hierbij kies ik er zelf voor om dit te doen via DEGIRO, waarbij je ook nog eens zonder transactiekosten in ETF’s kan beleggen via DEGIRO kernselectie.
Door ETF’s te kopen heb je automatisch een stuk meer spreiding (want je belegt in veel bedrijven) en zorgt er ook voor dat je niet zo op je beleggingen hoeft te letten. Je hoeft eenmalig een aantal ETF’s uit te zoeken waar je vervolgens zorgeloos in kunt blijven beleggen. Uiteraard komen er bij het beleggen in ETF’s ook risico’s kijken.

Conclusie

Het is dus prima om in losse aandelen te beleggen, maar houdt er dus wel rekening mee dat het veel tijd kost, het op de lange termijn waarschijnlijk geen goede strategie is, je niet te veel volgens je emoties gaat beleggen en dat je vooral belegt/investeert in jouw interesses.
Mocht je er voor willen kiezen om passiever te gaan beleggen kun je dus kiezen voor beheerd beleggen, copy trading of indextrackers. Uiteraard zijn er nog een stuk meer beleggingsmogelijkheden.

*In dit artikel staan affiliate links