Garage verhuren

Garage verhuren

Wellicht ben je net als ik op zoek naar manieren om geld te verdienen, en ben je op het wonderlijke idee gekomen om garages te verhuren. Momenteel investeer ik in meerdere vastgoedprojecten, en het lijkt me dat het verhuren van garages een mooie variant hierop is. Ik ben benieuwd hoe rendabel het is om garages te verhuren, en wellicht zal ik dus in de toekomst ook garages gaan toevoegen aan mijn vastgoedportefeuille. Ik zoek het voor je uit!
Conclusie: Het verhuren van een garage of garagebox kan een leuk alternatief zijn voor een investering in vastgoed. Toch komen er wel bijzonder dingen bij kijken die ik van te voren niet voorzien had; wetgeving, belasting, beheer en nog veel meer. Het investeren in garageboxen kan erg interessant zijn wanneer je hier veel tijd en energie in wilt versteken, maar voor mij is het geen gemakkelijke manier om vermogen op te bouwen.

Inhoud

Hoe verdien je geld met het verhuren van garages?

Het idee om geld te verdienen met garages is in principe heel simpel. Je koopt een garage aan, waarna je hem gaat verhuren. Vervolgens zal het een aantal jaar duren voordat je de investering hebt kunnen terugverdient met de opbrengsten uit de verhuur. Het systeem klinkt simpel, maar in de praktijk moet je met een hoop dingen rekening houden.

Voordelen bij het verhuren van een  garage

  • De investering voor een garage is vaak lager dan voor andere vastgoedinvesteringen.
  • Garages zorgen voor een diversificatie in je vastgoedportefeuille, meer spreiding dus.
  • De leegstand van garages schijnt relatief laag te zijn.
  • Een garage hoeft minder beheerd te worden dan andere vormen van vastgoed.

Nadelen bij het verhuren van een garage

  • Zonder financiering kun je niet profiteren van het hefboomeffect bij vastgoed.
  • Beheer en onderhoud van de garage moet je vaak zelf doen, omdat het te weinig oplevert om dit uit te besteden.

Wat voor garages kun je verhuren?

Elke garage is anders, maar welke mogelijkheden heb je precies als het gaat om garages?

Garages in woonwijken

De meest voor de hand liggende garages liggen natuurlijk in woonwijken. Dit zijn garages die nog niet in particulier eigendom zijn en verkocht worden. Vervolgens is het aan jou de taak om een huurder in de woonwijk te vinden die de garage wel kan gebruiken.

Opslagboxen (garageboxen)

Een alternatief hierop is het verhuren van garageboxen. Dit is een fenomeen wat in Amerika een stuk populairder is, door de grote vormen van overconsumptie, maar ook in Nederland vinden we garageboxen die voor opslagmogelijkheden worden gebruikt. Kleine garageboxen vragen vaak ook een kleinere investering.

Bedrijfsunits

Ook is het mogelijk om hele bedrijfsunits of andere vormen van opslag te huren die mensen als garage willen gebruiken. Let er wel op dat je bij het uitkiezen van de locatie wel op een gunstige plek zit, want je wilt natuurlijk niet dat je garage onbereikbaar is voor potentiële klanten.

Groot garagecomplex

Ook zijn er zogenaamde multifunctionele garage units te koop bij een groot garagecomplex. Vaak worden deze ruimtes gebruikt voor ZZP-ers of andere ondernemers die de ruimte willen gebruiken voor bedrijfsvoorraden, gereedschappen en machines. Houdt er wel rekening mee dat je toestemming nodig hebt van het garagecomplex om je gekocht garage ook te verhuren.

Aanschafprijs, rendement en verhuurprijs

Gemiddeld is de investering van een garage ongeveer € 10.000,- tot € 75.000,- voor een garage. In populaire steden kan de aanschaf van een garage nog wel hoger liggen. De verhuurprijs van deze garage moet dus ook in verhouding zijn.
Het rendement op vastgoed is gemiddeld zo’n 5% tot 10% per jaar. Dit rendement kun je dus gebruiken bij het berekenen van je ideale verhuurprijs. Op deze manier kun je ook kijken hoe hoog de verhuurprijzen in deze specifieke buurt liggen zodat je vooraf weet of je jouw gewenste rendement kunt halen.
De verhuurprijs van een garage(box) verschilt ongeveer van 50 euro tot en met 500 euro per jaar. De aanschafprijs en je verhuurtarief zijn natuurlijk enorm afhankelijk van de locatie, staat en grootte. Zo heb je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om een dubbele garagebox te huren / verhuren.
Bij het aanschaffen van de garage moet je er goed op letten dat je ook eigendom bent van de grond onder de garage, en niet alleen eigenaar bent van de garage zelf. Op deze manier kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je erfpacht moet betalen over de garage.

Waar moet je op letten?

Bij het verhuren van een garage(box) komen veel dingen kijken. Zo is het belangrijk dat je aan een aantal wetgeving voldoet, en ook moet je in sommige gevallen omzetbelasting over je huur betalen. Verderop in dit artikel zal ik hier verder op in gaan.
Het is wel zo verstandig om je garagebox zonder gas en elektra te verhuren. Je weet namelijk nooit exact met wat voor mensen je te maken hebt. Voor hetzelfde geld is iemand een drugsdealer of van plan om heel veel elektra te gebruiken. Op deze manier kan je rendement natuurlijk flink dalen of kun je zelfs verlies gaan maken.
Hier sluit natuurlijk op aan dat je een potentiële huurder goed moet screenen of te kijken of deze betrouwbaar is. Ook is het jou verantwoordelijkheid om de huurder in de gaten te houden op verdachte zaken. Je wilt natuurlijk niet in de problemen komen bij onbetrouwbare verzekeringen.
Ook is het verstandig om je aan te sluiten bij de VVE (vereniging van eigenaren) voor het onderhoud en risico. Daarnaast is het verstandig om een opstalverzekering en brandverzekering te regelen. Ook schijnt het verplicht te zijn om een plaatsbeschrijving op te maken, voor het geval er schade voordoet aan de garage.
Ook moet je een huurcontract opstellen om de verhuur rond te maken. Hierbij kun je je beroepen op het gemeen huurrecht, en hoef je dus geen rekening te houden met de regels van de woninghuurwet. Hierbij is het ook verstandig om afspraken met de huurder vast te leggen voor het geval er zich schade voordoet.
Natuurlijk moet de garage tijdens het verhuren ook beheerd worden. Gelukkig is dit bij het verhuren van een garage(box) niet veel werk. Hier valt namelijk het contact met de huurder onder, het ingrijpen bij onterecht handelen en optreden wanneer de huur niet wordt betaald.
Hierboven lees je een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.  Uiteraard is dit geen (financieel) advies en kun je voor het rondmaken van de deal het beste een financieel adviseur inschakelen. Op deze manier zorg je ervoor dat je geen problemen creëert rondom het verhuren.

Conclusie

Het verhuren van een garage of garagebox kan een leuk alternatief zijn voor een investering in vastgoed. Toch komen er wel bijzonder dingen bij kijken die ik van te voren niet voorzien had; wetgeving, belasting, beheer en nog veel meer. Het investeren in garageboxen kan erg interessant zijn wanneer je hier veel tijd en energie in wilt versteken, maar voor mij is het geen gemakkelijke manier om vermogen op te bouwen.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

FAQ - Veelgestelde vragen

De huurder van een garagebox mag bijna alles doen. Zo kan een huurder in de box klussen, verlichting toevoegen of installaties uitbreiden. Ook moet je hierbij denken aan het plaatsen van een autobrug voor onderhoud of het opslaan in spullen. Bij het opstellen van het huurcontract is het verstandig om te bespreken waar de huurder de garage voor gebruiken. Op basis van dit doel kunnen jullie nog aanvullende afspraken maken die jullie kunnen opnemen in het huurcontract.
Het verhuren van garages valt nogal in een grijs gebied voor omzetbelasting. De verhuur voor onroerende zaken (vastgoed) is namelijk vrijgesteld voor BTW, uitgezonderd als voertuigen of auto’s worden gestald. Wanneer één van je garages als opslag gebruikt worden zal het hoogstwaarschijnlijk vrijgesteld van BTW zijn, maar wanneer iemand zijn auto stalt is dat weer niet het geval.
Het betalen van BTW over de huuropbrengsten is een belangrijke factor bij het bepalen van je rendement. Het is daarom belangrijk om deze inhoud in de huurovereenkomst op te nemen. Bij twijfel is het verstandig om een adviseur voor in te schakelen. Wanneer je garage BTW-vrij is zullen investeringen ook niet aftrekbaar zijn.
Ik kreeg wel eens de vraag of het ook mogelijk is om je garage te verhuren zonder contract, is dat legaal? Helaas is een garage verhuren zonder huurcontract niet mogelijk. Wel is het mogelijk om het huurcontract mondeling vast te stellen (met bijvoorbeeld vrienden of familie).
Toch is het niet aan te raden om een huurcontract mondeling vast te stellen. Wanneer er zich problemen gaan voordoen heb je eigenlijk geen poot om op te staan. Wanneer je alles mooi opgesteld hebt kun je jouw huurcontract baseren op het huurrecht, waardoor je allebei wat rechten en plichten hebt. Het is natuurlijk ook handig om iemand het contract te laten checken voordat je het tekent of aanbiedt.
Het klinkt best slim om je garage te verhuren als woonruimte. De huurinkomsten voor wonen liggen namelijk hoger dan de inkomsten voor opslag. Toch is dit in veel gevallen niet mogelijk. Ten eerste zijn er in de garage natuurlijk (nog) niet de juiste woonvoorzieningen. Daarnaast heeft het pand een woonbestemming nodig en moet de huurder zich kunnen inschrijven op het adres.
Volledig een garage verhuren als woonruimte is dus vaak niet mogelijk. Wel is er wellicht de mogelijkheid om een Bed en Breakfast te starten door je garage op te bouwen. Wanneer je een goed plan hebt kun je het natuurlijk altijd indienen bij de gemeente om te kijken wat hun er van zeggen, wellicht zijn er toch mogelijkheden.

Voor het verhuren van je eigen garage gelden vrijwel dezelfde regels en wetgeving als bij het verhuren van een losse garage. Wel is het belangrijk dat de garage in jouw eigendom is of dat je overlegd hebt met je hypotheekverstrekker. Ook bij het verhuren van de garage bij je eigen woning is het belangrijk dat je een huurcontract opstelt.