Exporo review

Exporo Review

Het Duitse crowdfundingplatform Exporo begint in Nederland steeds bekender te worden. Je zou hier met ‘kleine’ bedragen gemakkelijk in écht vastgoed kunnen beleggen. Toch wil je natuurlijk zeker weten dat het goed zit met je geld voordat je ergens je geld gaat investeren. In deze review zoek ik het voor je uit!

Inhoud

Wat is Exporo?

Exporo is een crowdfundingplatform voor vastgoed (onroerend goed). Je zou gemakkelijk in écht Duits vastgoed kunnen beleggen via dit platform. Verder is opvallend dat het platfom gebruik maakt van blockchaintechnologie om de data voor iedereen inzichtelijk te maken.
Het platform bestaat sinds 2014 en heeft sindsdien al flink kunnen groeien. Ook in Nederland kun je vanaf 1000 euro investeren in Duits vastgoed. 

Waarom Exporo?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar waarom zou jij er voor kiezen om je geld te investeren in Duits vastgoed via Exporo? Waarom niet liever bij een Nederlands platform zoals OnePlanetCrowd of Geldvoorelkaar?

Rendement bij Exporo

Het geschatte rendement bij Exporo is zo tussen de 4 en 6% op vastgoedobjecten. Voor vastgoed is dit een vrij logisch rendement wat dus ook best aantrekkelijk is. Wel moet je er rekening mee houden dat je niet kunt profiteren van een hefboomeffect, wat je bijvoorbeeld wel hebt als je zelf in vastgoed investeert.

Fysiek vastgoedobject

Ten tweede investeer je niet zoals bij een vastgoed in heel veel verschillende vastgoedinvesteringen, maar investeer je bij Exporo in één specifiek tastbaar object. Voor het doen van je investering kun je dus zelf de afweging maken of het object bij je past en welke rendementen/risico’s je wilt aan gaan.
Daarnaast moet je natuurlijk niet vergeten dat je bij vastgoed crowdfunding natuurlijk geen fysiek werk hebt aan het object, wat je bijvoorbeeld bij een eigen investering wel hebt. Er zullen hier dus geen onverwachte kosten en/of werkzaamheden bij komen kijken.

Openheid

Om transparantie te bieden in de investeringen werkt Exporo via de blockchain. Op deze manier heeft iedereen inzicht in de objecten/investeringen waardoor het voor alle partijen duidelijk is. Deze openheid geeft natuurlijk wel zo’n prettig gevoel.

Verhandelbare aandelen

Een nadeel van veel vastgoedinvesteringen is dat je er niet zo snel meer vanaf komt nadat je de investering gemaakt hebt. Je geld staat hierna zo goed als vast. Wanneer je een investering via Exporo doet kun je tijdens de looptijd je ‘aandelen’ in de investeringen nog verhandelen op de handelsmarkt. Op deze manier zit je dus minder snel vast aan een investering.

Mijn ervaring met Exporo

Bovenstaande punten waren een belangrijke reden voor mij om te gaan investeren bij Exporo. Zo is openheid (via de blockchain) voor mij een waardige toevoeging aan investeringsmogelijkheden. Je weet wat meer zeker dat het van beide kanten eerlijk en goed geregeld is. Ook het verhandelen van aandelen van een vastgoedobject was voor mij een belangrijke reden om te investeren via Exporo.
Wel moet ik zeggen dat Exporo een minimale inleg van 1000 euro hanteert. Dit is voor een investering in vastgoed natuurlijk behoorlijk laag. In vergelijking met andere crowdfunding platformen valt me dit echter nog best wel tegen. Bij sommige platformen kun je namelijk al vanaf 100 euro investeren in vastgoed. Dit maakt het (zeker voor kleine investeerders) wat makkelijker om te spreiden in je handelsobjecten.
Daarnaast vond ik de website van Exporo er op het eerste gezicht niet heel professioneel uit zien. Dit zou voor mij nog wel een professionaliseringslag door mogen gaan. Ook werd ik opgebeld door iemand van Exporo voorafgaand aan mijn investering. Dit was vriendelijk bedoelt (een hele vriendelijke meneer), maar als je daar niet om gevraagd hebt zou dat van mij niet hoeven.

Is Exporo betrouwbaar?

Zoals ik al zei vond ik de website van Exporo er op het eerste gezicht vrij onprofessioneel uitzien waardoor ik er niet gelijk veel vertrouwen in kreeg. Je wilt natuurlijk wel zeker dat het goed zit met je geld. Helaas kan ik je dat als ‘bloggertje’ niet garanderen, maar ik kan je wel wat feiten delen, want Exporo:
  • Wordt gereguleerd in Duitsland door de BaFin
  • Wordt gereguleerd in Nederland door de AFM (Autoriteit Financiële Markten)
  • Werkt openlijk via de blockchain.
Doe voordat je ergens in investeert natuurlijk ook goed zelf je onderzoek naar de risico’s en voorwaarden van een vastgoedobject. Weet waar je in investeert, anders heeft het wel erg veel weg van gokken.

Conclusie

Over het algemeen is mijn ervaring bij Exporo wel positief. Ik heb de voor- en nadelen nog even snel op een rijtje gezet waarna je zelf de keuze kunt maken of je wilt gaan investeren in vastgoed bij Exporo. Vergelijk Exporo goed met platformen zoals OnePlanetCrowd en Geldvoorelkaar, waarna je vervolgens het crowdfunding platform kunt uitkiezen wat het meeste bij je past.

Voordelen van Exporo

  • 4 tot 6% rendement
  • Transparant (Blockchain)
  • Verhandelbare aandelen
  • 100 euro cashback

Nadelen van Exporo

  • Onverwacht opbellen
  • Onprofessionele uitstraling
  • Minimale inleg van 1000 euro
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.