Euronext beurs

Euronext

In dit artikel vind je als belegger alles wat je moet weten over Euronext, de koers- en adviesinformatie en nog veel meer. 

Inhoud

Betekenis van Euronext

De Euronext is een stock exchange (beursmaatschappij). Dat betekent dat je bij Euronext effecten kunt verhandelen. Momenteel is Euronext de grootste beursmaatschappij van Europa.

Handelen op de financiële markt van Euronext kan via Binck Zelf Beleggen*.

Hoe werkt Euronext?

De financiële markt van Euronext maakt de handel in effecten mogelijk. Hierbij spreek je dus over aandelen, obligaties, fondsen, indices en ETF’s. Naast effecten maakt Euronext ook de handel producten met een hefboomeffect (derivaten) mogelijk als futures en opties. 

Omdat ze de handel in deze beleggingsproducten mogelijk maken verdient Euronext geld. Naast het mogelijk maken van handel verkoopt Euronext ook gegevens (koersinformatie) aan klanten en nieuwsdiensten.

Tot slot betalen bedrijven aan Euronext een vergoeding wanneer ze beursgenoteerd zijn bij Euronext. Dit alles bij elkaar; handel faciliteren, informatie verkopen en vergoedingen ontvangen, is het verdienmodel van Euronext.

De geschiedenis van Euronext

Euronext is begonnen in 2000. Destijds is de Euronext gefuseerd uit de verschillende beurzen van Parijs (Paris Bourse), Brussel (Brussels Exchanges) en Amsterdam (Amsterdam Exchanges). Deze fusie is destijds gemaakt omdat deze beursmaatschappij het doel had om de grootste Europese financiële markt.

Overname van Euronext

Zoals ik al zei is Euronext in 2000 ontstaan uit een fusie van een aantal bestaande beursmaatschappijen. In 2007 werd Euronext overgenomen door de New York Stock Exchange (NYSE). De Euronext is toen ook vernoemd naar de NYSE Euronext. 

Toen de New York Stock Exchange in 2013 nieuwe eigenaren kreeg is het gedeelte NYSE Euronext weer afgestoten. Sindsdien is Euronext gewoon weer een zelfstandige beursmaatschappij. 

Euronext indices

Om handel te vereenvoudigen heeft Euronext verschillende indices in het leven geroepen. 

Beleggen op de desbetreffende indices van Euronext kan via Binck Zelf Beleggen*.

Euronext 100 index

Deze index bevat de 100 grootste aandelen die worden verhandeld binnen Euronext. In de praktijk wordt deze index nauwelijks gebruikt. Een populairdere index binnen europa is de Euro Stoxx 50 index, maar deze wordt dan weer aangeboden door STOXX, en niet door Euronext.

BEL 20

De BEL 20 is de leidende index voor Euronext Brussel uit België. Deze index bevat maximaal 20 aandelen uit België.

PSI-20

De PSI-20 is de beursindex van Portugal en staat voor Portuguese Stock Index. Deze index bevat minimaal 18 en maximaal 20 aandelen.

CAC 40

De CAC 40 is de beursindex voor Euronext Parijs uit Frankrijk. Deze index volgt de 40 belangrijkste bedrijven van de Franse beurs.

AEX

De AEX is de beursindex van Nederland en staat voor Amsterdam Exchange Index. Deze index volgt de belangrijkste bedrijven van de Nederlandse beurs.

AMX

De AMX staat daarentegen voor Amsterdam Midkap Index en bevat 25 aandelen van middelgrote bedrijven van de Nederlandse beurs.

ASCX

Tot slot heb je ook nog de Amsterdam Smallcap Index welke de derde index is van de Amsterdamse effectenbeurs.

Indeling

Voor de indeling van indices hanteert Euronext een handleiding voor fondsen:

  • Large cap: Meer dan € 1 miljard aan marktkapitalisatie
  • Mid cap: € 250 miljoen tot € 1 miljard aan marktkapitalisatie
  • Small cap: Meer dan € 250 miljoen aan marktkapitalisatie
Euronext koers

Euronext live koers

Naast de Euronext 100 heb je natuurlijk nog de BEL 20, PSI-20, CAC 40, AEX, AMX en ASCX. Voor de koersen van deze indices kun je gemakkelijk op de desbetreffende website kijken. Hetzelfde geldt voor het aandeel Euronext.

Euronext dividend

Naast de indexen die Euronext uitkeert is Euronext natuurlijk ook gewoon een beursgenoteerd bedrijf. Als beursgenoteerd bedrijf keert Euronext een gedeelte van de winst als dividend uit. Voor de recente dividenduitkeringen van 2014 tot 2019 kun je het beste op dividendinfo.nl kijken.

Storing op Euronext

Uiteraard werkt de beurs van Euronext met grote systemen. Eens in de zoveel tijd zal er dus een storing zijn. Gelukkig komen storingen bij Euronext niet zo vaak voor, waardoor de beurzen goed blijven werken.

Op het moment van schrijven was de laatste grote storing op 19 oktober 2020. Onder andere BinckBank en DEGIRO kampten destijds met problemen door deze storing. Orders kwamen direct te vervangen en al geplaatste orders konden niet meer worden geannuleerd.

Aandeel advies Euronext

Om aandelen van Euronext te kopen of te verkopen kan het handig zijn om aandelenadviezen te volgen. Volgens ‘guruwatch’ doen verschillende partijen adviezen geven over de Euronext zoals: Bank of America Merrill Lynch, ABN AMRO, Credit Suisse, UBS en Jefferies & Co. 

Voor actuele adviezen kun je het beste kijken op guruwatch.nl.

Euronext nieuws

Nieuws over Euronext

Zo nu en dan komt de Euronext natuurlijk ook in het nieuws. Hierbij kan het gaan om crisissen, beurzen, indices, overnames en nog veel meer. 

Voor recent nieuws kun je kijken op nu.nl.

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

FAQ - Veelgestelde vragen

De openingstijden van de aandelenbeurs van Euronext verschilt natuurlijk per werelddeel, maar die van Euronext Amsterdam is van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot en met 17:30 uur geopend.

Voordat een broker kan samenwerken met Euronext zijn er natuurlijk een hele hoop regels vastgesteld. Alle regels van Euronext zijn opgesteld in het zogenaamde rulebook. Het rulebook van Euronext valt gewoon online te lezen.

Als Europese Stock Exchange biedt Euronext natuurlijk ontzettend veel beleggingsproducten aan.

 

De populairste aandelen bij Euronext zijn: Shell, Fugro, ING, Galapagos, PostNL, Aegon, ASML, ABN AMRO, CELYAD, FASTNED, BAM, ADYEN, TomTom, Rabobank, Heineken, Bpost, Pharming en Basic Fit.