DEGIRO

DEGIRO vs eToro

Als je wilt gaan beginnen met beleggen hoor je vaak eToro en DEGIRO voorbij komen, maar welke is beter? En wat zijn precies de verschillen? Ik beleg bij allebei de brokers en heb ze dus ook uitgebreid kunnen testen. Er zijn een aantal aanzienlijke verschillen in handelsmogelijkheden, kosten en mogelijkheden. Ik deel je graag mijn ervaring!

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen.

67% van de beleggers verliest geld met het beleggen in CFD’s. 

Nog geen belegger bij DEGIRO? Meld je hier aan!
Nog geen belegger bij eToro? Meld je hier aan!

67% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Inhoud

Beleggen vs traden

Om een keuze te maken tussen eToro en DEGIRO is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen beleggen en traden. Bij beleggen investeer je op de lange termijn (enkele weken tot jaren) in een bedrijf en probeer je te profiteren van koerswinst en dividend. Bij traden investeer je voor de korte termijn (enkele uren tot dagen) in een bedrijf en probeer je de koers te speculeren.
Zelf heb ik het idee dat:
 • DEGIRO voornamelijk geschikt is voor een belegger;
 • eToro voornamelijk geschikt is voor een trader.
Uiteraard zit hier bij beide brokers een grote overlap, maar over het algemeen zie ik deze scheiding veel terugkomen. Zo kun je bij eToro met kleinere bedragen en lagere kosten gemakkelijk in CFD’s investeren, terwijl je bij DEGIRO vaak hogere kosten betaald en je alleen volledige aandelen kunt kopen.
Bedenk dus voor je zelf of je liever wilt beleggen op de lange termijn (DEGIRO) of wilt traden op de korte termijn (eToro). Bij beide brokers zijn beide varianten absoluut mogelijk, maar dit kun je meenemen in je keuze.

Kosten eToro vs DEGIRO

Opvallend is dat:
 • DEGIRO beleggen tegen scherpe prijzen aanbiedt;
 • eToro beleggen in aandelen ‘gratis’ mogelijk maakt.
Bij een wat lagere inleg is het kopen van aandelen bij DEGIRO best duur, omdat je bij bijvoorbeeld 100 euro aan inleg in verhouding meer dan 2% aan kosten betaald. Bij een iets hogere inleg wordt het dus best voordelig om bij DEGIRO te beleggen.
Daarnaast biedt DEGIRO de Kernselectie aan waar je, tegen bepaalde voorwaarden, zonder transactiekosten in ETF’s kunt beleggen. Vooral voor beginnende beleggers is dit erg interessant en bespaar je een hoop transactiekosten. Wel moet je dan nog goed rekening houden met de lopende (jaarlijkse kosten) van de ETF.

Betrouwbaarheid eToro vs DEGIRO

Toen ik bij DEGIRO ging beleggen voelde het direct super professioneel aan, terwijl dit bij eToro niet het geval was. Dit kwam vooral door de vormgeving en de visie van eToro. Het kwam meer over als een casino dan als een serieuze broker, wat het natuurlijk wel heel simpel maakt om te handelen.
Na wat langer uitzoeken kwam ik er achter dat eToro miljoenen klanten wereldwijd heeft en dus een serieuze broker is. DEGIRO daarentegen is een stuk kleiner maar komt dus wel betrouwbaarder over. Beide brokers worden goed gereguleerd, behalve dat je effecten bij DEGIRO onder het beleggerscompensatiestelsel vallen.
Bij allebei de brokers beleg ik met een goed gevoel, maar ik heb wel het idee dat DEGIRO op dit gebied een stuk toegankelijker is.
Lees hier meer over de betrouwbaarheid van eToro!

Uitlenen van effecten

Een klein nadeel van DEGIRO is dat ze aandelen en ETF’s uitlenen zodat andere beleggers met een hefboomeffect kunnen beleggen. Op deze manier zijn de aandelen dus niet volledig in je bezit. Dit kent een klein risico, maar daarentegen betaal je lagere kosten voor dividend- en couponuitkering.
Ook biedt DEGIRO een Custody account aan waarbij je aandelen niet worden uitgeleend en waarbij je zelf ook geen aandelen kunt ‘lenen’. Wel betaal je hier hogere kosten voor dividend- en couponuitkering. Lees meer over het basic of custody account.

Fractionele aandelen

Een ander nadeel aan DEGIRO is dat je geen ‘halve aandelen‘ ofwel fractionele aandelen kunt kopen. Zodra je een aandeel koopt zul je dus het volledige bedrag moeten aftikken om er in te kunnen beleggen. Dit is jammer want sommige aandelen lopen wel op tot in de duizenden euro’s. Voor de meeste beleggers zal dit niet voor problemen zorgen, maar als je een specifiek aandeel (zoals Amazon) wilt kopen wel.
Bij eToro daarentegen kun je vanaf 50 euro elk aandeel kopen. Wel bezit je dan dus ook een soort van CFD van een aandeel en bezit je dus niet een volledig aandeel. Wanneer je met kleine bedragen meer wilt ‘speculeren’ kan dit dus erg interessant zijn. Ook voor het aankopen met kleine bedragen is het aankopen van fractionele aandelen interessant.

Minimale inleg

Wanneer je kleine bedragen tot je beschikking hebt wil je hier niet door beperkt worden. Bij DEGIRO is er geen minimale inleg. Je hoeft enkel minimaal de waarde van het aandeel op je geldrekening te hebben staan om het aandeel te kunnen kopen.
Bij eToro daarentegen is er vaak wel een minimale inleg. Vaak is deze 200 dollar, maar soms ook 500 of zelfs 700 dollar. DEGIRO is hierbij dus wat toegankelijker, maar als je met wat serieuzere bedragen wilt beleggen is dit bij eToro natuurlijk geen dooddoener.

Mobiele app

Wat mij opviel bij eToro is dat de mobiele app vrijwel hetzelde werkt als de desktopversie; het heeft vrijwel dezelfde functionaliteiten en werkt erg logisch. Wel had de app bij mij soms wat bugs, maar over het algemeen was ik daar erg over te spreken.
De app van DEGIRO werkt naar mijn mening wat stabieler maar biedt weinig analysemogelijkheden. Je krijgt een hele hoop gegevens, maar bij eToro heb je ook meer het ‘sociale aspect’ van het handelen door de blogs, het Copy Trading en nog veel meer. Ik heb het idee dat je bij DEGIRO app dus wel makkelijk kunt beleggen en je beleggingen kunt checken, maar dat je voor een fundamentele analyse nog wel even het internet op zult moeten.

Copy Trading

De voornaamste reden dat ik begon met beleggen bij eToro was het feit dat ze Copy Trading aanbieden. Op deze manier kun je automatisch andere beleggers kopiëren waardoor je kunt profiteren van dezelfde rendementen (of verliezen). Dit werkt heel mooi en overzichtelijk. Ook het uitzoeken van de juiste belegger gaat erg snel omdat je goed inzicht hebt in de rendementen, risico’s, beleggingsproducten en nog veel meer.
Uiteraard heb je de mogelijkheid om hetzelfde te doen bij DEGIRO, maar zul je hier een externe belegger voor moeten betalen. Ook zul je zelf handmatig de transacties moeten kopiëren en betaal je daarop waarschijnlijk hogere kosten. Kortom, het Copy Trading bij eToro vind ik zelf best ideaal!

Voor- en nadelen

Om nog even kort alles op een rijtje te krijgen zal ik hieronder alle voor- en nadelen nog even kort op een rijtje zetten. Bepaal op basis daarvan zelf waar je het liefste wilt beleggen en wat bij je past.

Voordelen van DEGIRO

 • Lage kosten
 • ETF Kernselectie
 • Bekende naam in Europa

Nadelen van DEGIRO

 • Effecten worden uitgeleend
Nog geen belegger bij DEGIRO? Meld je hier aan!

Voordelen van eToro

 • Fijne app
 • Lage kosten
 • Copy Trading
 • Fractionele aandelen

Nadelen van eToro

 • Onbetrouwbaar gevoel
 • Minimale inleg
Nog geen beleggen bij eToro? Meld je hier aan!

67% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Wat kies ik zelf? eToro of DEGIRO?

Zelf beleg ik het liefste voor de lange termijn in aandelen bij DEGIRO. De kosten bevallen me goed en voor de rest heb ik niks te klagen. Zo nu en dan ga ik Copy Traden bij eToro om nog wat meer risico te nemen. Op deze manier pas ik mooie spreiding toe. Succes met je keuze voor de juiste broker!
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.