Wat is een ETF

Wat is een ETF?

Toen ik begon met beleggen had ik geen flauw wat ETF’s eigenlijk waren en vond ik het veel te ingewikkeld klinken. Gelukkig gaf ik niet op en heb ik toch even de tijd genomen om te onderzoeken wat ETF’s nou eigenlijk zijn. En wat bleek? In het verleden had ik onbewust al in ETF’s belegt. In dit artikel leg ik je van A tot Z uit wat en ETF is en hoe je erin kunt beleggen.
Conclusie: Een ETF is een tracker die de waarde van een andere beleggingsproduct volgt. Door te beleggen in ETF’s kun je vaak goedkoper dan beleggen doordat een ETF niet actief beheerd hoeft te worden. Het beleggen in ETF’s kan via een broker en is relatief eenvoudig.

Inhoud

Wat is een ETF? (Betekenis)

ETF is de afkorting voor Exchange Traded Fund. Een ETF volgt de onderliggende waarde van een beleggingsproduct. Het heeft als doel de belegger hetzelfde rendement als die van de onderliggende markt te geven tegen lagere kosten.
Een ETF kan bijvoorbeeld de onderliggende waarde van aandelen, beleggingsfondsen of grondstoffen volgen. Als benaming wordt ook vaak Tracker gebruikt; Een ETF ‘tracked’ namelijk de onderliggende waarde van het onderliggende beleggingsproduct. ETF’s geven je de mogelijkheid om met één transactie in heel veel aandelen te beleggen met lage beheerskosten en spreiding.

Voordelen van ETF’s

  • Lage kosten
  • Spreiding
  • Volledige beursdag verhandelbaar
  • Toegankelijk voor beginnende beleggers

Hoe kun je beleggen in ETF's?

Het aankopen van ETF’s kan via een broker of via een beleggingsrekening bij je bank. Ondanks dat de naam ingewikkeld klinkt is het aankopen van ETF’s ontzettend toegankelijk voor beginnend. Het werkt namelijk precies hetzelfde als het kopen en verkopen van een aandeel.
Een ander voordeel van ETF’s is dat je ze op elk moment gedurende beursdag kunt verhandelen, terwijl je een beleggingsfonds bijvoorbeeld maar op één moment van de dag kunt verhandelen. Een ETF (tracker) heeft deze beperking tenminste niet.
Een aantal aanbieders waarbij ik in ETF’s beleg is bij Binck Zelf Beleggen, eToro, BUX Zero en DEGIRO. Naast het handelen bij een broker of beleggingsapp is het dus ook mogelijk om een ETF bij de beleggingsrekening bij je bank aan te kopen. Andere aanbieders om ETF’s bij te kopen zijn bijvoorbeeld ING, van Eck en ABN Amro.

Aanbieders van ETF's

Om te beleggen in ETF’s is er altijd een aanbieder die de ETF’s beschikbaar stelt. Een aanbieder van ETF’s kan verschillende ETF’s aanbieden die allemaal weer een andere onderliggende waarde volgen (tracken). Hieronder een lijstje met de populairste aanbieders van ETF’s:
  • Vanguard
  • iShares
  • SPDR
  • Xtrackers
  • Lyxor
  • UBS

Welke ETF's moet ik kopen?

Uiteraard geef ik je geen advies en kan ik je niet vertellen welke ETF je moet kopen. Iedere ETF namelijk zo zijn eigen rendementen en onderliggende waardes. Zo is het mogelijk om met een ETF een index te volgen, maar kun je bijvoorbeeld ook goud volgen.
Wat wel nuttig kan zijn bij het kiezen van ETF’s is de zogenaamde ETF screener van morningstar. Met deze screener kun je allemaal variabelen invullen zoals het fondshuis, de morningstar rating, lopende kosten, beheerstijl, fondsvermogen, dividendrendement, regio’s en risicometingen. Ook kun je vervolgens de resultaten vergelijken op basis van korte termijn rendementen, lange termijn rendementen, kosten en risico.
Na het invullen van al deze variabelen krijg je een hele lijst aan resultaten waar je tussen kunt kijken. Vaak staat er in de naam van de ETF wel wat voor effect het ETF aan het tracken is, maar het kan nooit kwaad om hier even goed research naar te doen. Weest je bewust van de risico’s en zoek een ETF uit welke een beleggingsproduct trackt die bij je past.

Risico's van ETF's

Houdt er bij beleggen rekening mee dat je altijd risico neemt. Er is namelijk altijd een kans dat je een gedeelte of je volledige ingelegde vermogen verliest. In principe deelt het ETF dezelfde risico’s als het risico van de onderliggende waarde. Wanneer je op de hoogte bent van de risico van het beleggingsproduct ben je dus in principe ook op de hoogte van het risico van de ETF.
Naast het risico van het beleggingsproduct is het ook verstandig om een betrouwbare broker (of andere aanbieder) uit te zoeken waar je zorgeloos je aandelen kunt beleggen. Wanneer je bijvoorbeeld bij een aanbieder belegt waarbij de beleggingen onder het depositogarantiestelsel vallen zijn je beleggingen weer extra beschermt.
Het voordeel van ETF’s is dat je ook de mogelijkheid hebt om in één keer in een heleboel onderliggende waardes te beleggen, omdat je bijvoorbeeld met een ETF een beleggingsfonds of index kunt volgen. Op deze manier is het risico dus gespreid over meerdere aandelen (of indices) en neem je dus relatief minder risico.

Is beleggen in ETF's geschikt voor jou?

In principe is de vraag of ETF’s bij jou passen niet eens geen geschikte vraag, want het is meer de vraag waar je in wilt beleggen. Zodra je dat voor jezelf bepaald hebt kun je er voor kiezen om deze belegging te maken met een ETF of door het beleggingsproduct zelf aan te kopen. Het kan gunstig om een ETF aan te kopen omdat de kosten lager zijn, en je vaak geen beheerkosten betaald voor beleggingen op de lange termijn. Daarnaast zijn ETF’s handig om je risico’s gemakkelijk te beheersen en kun je gedurende de gehele beursdag handelen in ETF’s.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

FAQ - Veelgestelde vragen

ETF’s en beleggingsfondsen (of indexfondsen) worden vaak met elkaar verward. Het grootste verschil is dat de beheerkosten een stuk lager zijn dan bij een beleggingsfonds. Daarnaast kun je met een ETF gedurende de volledige beursdag handelen, waarbij dit met beleggingsfondsen enkel op één moment van de dag kan.
Daarnaast volgt een beleggingsfonds vrijwel altijd meerdere beleggingsproducten, terwijl een ETF (tracker) ook één beleggingsproduct zoals een bepaalde grondstof kan tracken. Op deze manier kun je met ETF’s ook heel gericht handelen in producten waar het anders een stuk moeilijker in zou zijn. Zo is het niet zo makkelijk om zomaar een klomp goud te kopen, maar is het wel makkelijk om een ETF te kopen die de koers van goud volgt.

Zoals ik al aangaf kun je bij het uitzoeken van ETF’s het onafhankelijke beleggingsinstituut gebruiken die ETF’s screenen en een unieke Morningstar Rating geven. Daarnaast schrijft het instituut Morningstar ook veel analyses en kun je jouw ETF’s bijhouden in hun portfolio via de app. Naast de ETF screener biedt het nog veel andere tools zoals de mogelijkheid om aandelen, fondsen en pensioenfondsen te screenen.

Als er in de onderliggende waarde van het ETF een bedrijf zit die dividend uitkeert dan ontvang je dit als belegger indirect. Het dividend wordt namelijk verwerkt in de waarde van het ETF. Toch zou ik me als ik jou was bij de meeste ETF’s niet al te veel druk over maken want vaak gaat dit bij ETF’s over kleine percentages en zul je dit niet echt merken.
Wel zijn er speciale indices ETF’s die speciale dividendaandelen volgen die allemaal een hoog dividend uitkeren. Het voordeel is dat je op deze manier gemakkelijk in een heleboel dividendaandelen kunt beleggen zonder dat je het risico hoeft te nemen met enkel één dividendaandeel. Houdt er bij het beleggen met dividendaandelen wel rekening met de dividendbelasting die geheven wordt.
Met een ETF is het mogelijk om te beleggen in aandelen, alleen vaak niet in enkele aandelen. Bij een ETF koop je dus simpel gezegd alle aandelen uit een index in één keer, waardoor je met zo’n ETF direct goed gespreid zit. Een ETF is dus een hele simpele manier om in één keer in heel veel aandelen tegelijkertijd te beleggen. Het voordeel van aandelen kopen met ETF’s is dus dat je minder risico neemt dan bij het kopen van losse aandelen, maar natuurlijk zijn er nog steeds risico’s aan verbonden.
 

Met een ETF kun je dus een bepaalde index zoals de S&P 500, AEX of Nasdaq volgen. In zo’n index zitten allemaal verwerkt waar je met een ETF dus in één keer in kunt beleggen.

Wat uniek is aan ETF’s is dat je gemakkelijk kunt beleggen in grondstoffen. Je bezit het grondstof dan niet echt, maar je ETF volgt de koers van het grondstof. Zo is het mogelijk om met ETF’s te beleggen in goud, zilver, olie, waterstof en nog veel meer. Het is natuurlijk niet makkelijk om zelf een goudklomp in te kopen, maar het is wel makkelijk om goud ETF’s te kopen.

Een hefboomeffect (leverage) wordt gebruikt om meer rendement te maken met hetzelfde ingelegde vermogen. Met een leverage van 3x zal je belegging dus 3 keer zo snel stijgen of daling. Er zijn verschillende opties om een ETF leveraged te maken. Zo is het met een SSO etf mogelijk om de S&P 500 de index met een ratio 2:1 te volgen. Ook is het mogelijk om met een inverse leveraged ETF als de SDS mogelijk om winst te maken wanneer de S&P 500 daalt (met een factor -2:1).