DEGIRO review

DEGIRO vs Plus500

Via zowel DEGIRO als Plus500 is het mogelijk om te beleggen, maar de vergelijking gaat erg lastig worden. Dit komt doordat er veel verschillen zijn tussen DEGIRO en Plus500 en omdat deze brokers voor specifieke doelgroepen geschikt zijn. Aan de hand van een aantal criteria zal ik uitzoeken welke aanbieder het beste bij ons past!

Inhoud

Beleggen vs Traden

Het grootste verschil tussen DEGIRO en Plus500 is dat Plus500 een aanbieder in CFD’s beleggen is. Dit betekent dat je kunt beleggen met een hefboom, waardoor je met hetzelfde ingelegde vermogen een hoger rendement of verlies kunt maken. Je neemt dus ook meer risico en het is meer een vorm van speculeren/traden.

DEGIRO daarentegen is meer een broker om daadwerkelijk aandelen in bezit te hebben en om dus te beleggen voor op de lange termijn. Naast het simpelweg kopen en verkopen van aandelen, ETF’s etc. is het bij DEGIRO ook mogelijk om te beleggen met een hefboomeffect, maar het is niet zo gericht op traden zoals Plus500.

Het is heel erg afhankelijk van wie je bent welke aanbieder het beste bij je past. De ene persoon wilt namelijk graag speculeren op koersen en de hele dag traden (Plus500), terwijl de andere persoon simpelweg een fundamentele analyse wilt doen en vervolgens aandelen/ETF’s voor op de lange termijn wilt kopen (DEGIRO). 

Kosten

Omdat het een hele andere vorm van beleggen is bij Plus500 en DEGIRO wordt er ook op een andere manier kosten in rekening gebracht. 

Bij DEGIRO worden er transactiekosten in rekening gebracht wanneer je bijvoorbeeld een aandeel koopt of verkoopt. DEGIRO staat bekend als een erg goedkope broker waar je met relatief lage transactiekosten aandelen kunt bezitten. 

Daarnaast kun je via DEGIRO ook nog eens gratis (zonder transactiekosten) beleggen in ETF’s met DEGIRO kernselectie. Met deze selectie van ETF’s betaal je tegen bepaalde voorwaarden geen kosten voor je ETF’s. 

Plus500 brengt daarentegen geen transactiekosten in rekening (commissievrij handelen), maar moet natuurlijk ook geld aan je verdienen. Dit doen ze met een zogenaamde biedt/laad spread wat een kleine marge is tussen de aangeboden prijs en de daadwerkelijke prijs. Je betaald dus wel kosten, maar je zult hier in de praktijk dus weinig van merken. Daarnaast kun je bij Plus500 andere (vaak lage) vergoedingen betalen.

De vorm van kosten past dus erg bij de beleggingsmethode, want bij Plus500 heb je in de praktijk de aandelen niet in bezit, maar bij DEGIRO dus wel. Op het gebied van kosten valt dus lastig te zeggen welke aanbieder de beste kosten heeft.

Plus500 Oefenaccount

Een pluspunt (haha) van Plus500 is dat je kunt oefenen met beleggen met een demo account. Hier kun je met een bepaald oefenbedrag oefenen en dit zal geen effect hebben op je ‘echte’ beleggingen. Op deze manier kun je gemakkelijk strategieën uittesten en bijstellen. DEGIRO heeft deze mogelijkheid niet waardoor je alleen met écht geld kunt beleggen.

Conclusie

Nogmaals vallen DEGIRO en Plus500 lastig met elkaar te vergelijken, maar denk ik dat DEGIRO voor 90% van de beleggers de beste optie is. Uiteraard is er ook een bepaalde doelgroep die interesse heeft in Plus500, maar dit zijn alleen de mensen die veel willen beleggen om op de korte termijn rendement te maken.

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

Ontvang € 50,- transactietegoed bij DEGIRO