DEGIRO review

DEGIRO Kernselectie

Besparen op kosten bij beleggen is van belang, een belangrijk onderdeel zijn de transactiekosten. Gelukkig heeft DEGIRO een selectie van ETF’s gemaakt waar je één keer per maand commissievrij in kunt beleggen; DEGIRO Kernselectie. Hoe werkt deze kernselectie precies en welke ETF’s vallen hier onder? In dit artikel zoek ik dat voor je uit!

Tip: maak alvast gratis een account aan bij DEGIRO, dan kun je meekijken!

Inhoud

Eerst even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten mezelf voor te stellen. 

Ik ben Erwin en fanatiek belegger. Vanuit deze passie ben ik begonnen met het schrijven over knelpunten die ik zelf tegenkwam bij het beleggen. Eén van die vraagstukken ging over de DEGIRO Kernselectie, want hoe kun je gratis beleggen in ETF’s?

Wil je dit artikel supporten? Gebruik dan mijn vriendenlink naar DEGIRO om te beginnen met beleggen in de Kernselectie.

Wat is DEGIRO kernselectie?

DEGIRO Kernselectie is een selectie van ETF’s die je één keer per maand zonder transactiekosten kan kopen of verkopen. 

In de basis is dit wat de kernselectie is, maar er zijn ook nog een aantal spelregels/voorwaarden waardoor je nog vaker in de maand gratis ETF’s kunt kopen, maar in de basis kun je één keer per maand zonder transactiekosten ETF’s kopen en verkopen. 

Wat zijn ETF’s?

Met DEGIRO Kernselectie kun je gratis beleggen in ETF’s, maar wat zijn dat precies? Een ETF is een tracker van (vaak) heel veel verschillende aandelen of andere beleggingsproducten. Zo kun je dus in één keer in heel veel aandelen beleggen en creëer je veel spreiding, waardoor vaak ook het risico van je beleggingen afneemt.

Beleggen in ETF’s wordt vaak als een lange termijn strategie gezien waarbij je de markt volgt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ETF’s over een periode van 10 tot 30 jaar positief rendement opleveren tegenover een relatief laag risico. Bij DEGIRO kun je dus zonder transactiekosten in ETF’s beleggen met de kernselectie.

Waarom ETF’s uit de kernselectie kopen?

De eerste reden om ETF’s uit de kernselectie te kopen is dat je dus geen transactiekosten betaald. Zeker wanneer je met kleine bedragen belegt of belegt voor op de lange termijn is het besparen op kosten erg belangrijk. Wel moet je rekening houden dat je ook nog (vaak lage) lopende kosten betaald voor een ETF.

Daarnaast hebben ETF’s dus vaak veel spreiding, waardoor je met kleine bedragen toch gespreid kunt beleggen. Soms volgen ETF’s ook bijzondere beleggingsproducten zoals Bitcoin of Goud, waar je normaal op een andere manier in zou moeten beleggen.

Tot slot is DEGIRO al lange tijd een vertrouwd platform in Nederland. Het is een serieus platform waar je kunt beleggen voor op de lange termijn tegen lage kosten.

Welke ETF’s kun je gratis kopen?

Er zijn in totaal 200 ETF’s in de kernselectie die je kunt kopen. Welke ETF’s dat zijn kun je vinden in dit PDF-bestand. Dit zijn ETF’s van Amundi, iShares, LYXOR, UBS en Vanguard.

Een populaire ETF uit de kernselectie die ik zelf graag koop is de Vanguard all world ETF, waarbij je in aandelen gespreid over de hele wereld kunt beleggen. Door hier bij DEGIRO Kernselectie in te beleggen betaal ik geen transactiekosten t.o.v. de gebruikelijke transactiekosten van € 2,-. 

Let op: niet alle ETF’s op DEGIRO kun je gratis kopen, check dus goed of een ETF onder de kernselectie valt.

Voorwaarden van de kernselectie

In de basis is DEGIRO Kernselectie dus erg eenvoudig: je kunt één keer per maand gratis een ETF (uit de selectie) kopen of verkopen.

Echter kun je nog een tweede keer gratis ETF’s kopen, maar:

  • Zolang de richting hetzelfde is. (dus kopen-kopen of verkopen-verkopen)
  • Bij een waarde van meer dan 1000 euro.

Vaker dan één keer per maand een gratis ETF kopen is dus alleen interessant wanneer je met grote bedragen belegt.

DEGIRO Kernselectie, kopen of niet?

Zoals je zult begrijpen is het dus een stuk voordeliger om ETF’s uit de kernselectie te kopen, dan wanneer je ze niet uit de kernselectie koopt. Zeker voor kleine beleggers die op de lange termijn willen beleggen is dit extra interessant. Je moet natuurlijk nog wel rekening houden met de (vaak lage) lopende kosten van een ETF.

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

FAQ - Veelgestelde vragen

Gelukkig vallen er ook duurzame ETF’s onder de kernselectie. Kijk in de PDF van DEGIRO: https://www.degiro.nl/data/pdf/DEGIRO_Trackers_Kernselectie.pdf wat duurzame ETF’s zijn en vergelijk.

De ETF’s uit de DEGIRO Kernselectie keren ook dividend uit aan hun investeren. Wel moet je goed vergelijken welke ETF’s dit doen en welke ETF’s specifiek gefocust zijn op een hoog dividendrendement. Daarnaast kan er bij een ETF ook nog sprake zijn van dividendlekkage.

Bij DEGIRO vallen ook fondsen onder de DEGIRO Kernselectie. Een overzicht van deze fondsen vind je in deze pdf: https://www.degiro.nl/data/pdf/DEGIRO_Beleggingsfondsen_Kernselectie.pdf 

Bij DEGIRO vallen ook obligaties onder de DEGIRO Kernselectie. Een overzicht van deze obligaties vind je in deze pdf: https://www.degiro.nl/data/pdf/DEGIRO_Obligaties_Kernselectie.pdf 

Ontvang € 50,- transactietegoed bij DEGIRO