DEGIRO

DEGIRO dividend aandelen kopen?

Dividend aandelen worden steeds populairder en steeds meer beleggers willen er mee beginnen, maar hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik je uit of het mogelijk is om dividend aandelen te kopen bij DEGIRO en hoe je dat precies doet.
Tip: maak alvast gratis een account aan bij DEGIRO, dan kun je meekijken!
Nog geen belegger bij DEGIRO? Meld je hier aan!*

Inhoud

Heeft DEGIRO dividend aandelen?

DEGIRO heeft zeker dividend aandelen. Een ‘dividend aandeel’ is in principe gewoon hetzelfde als ieder ander aandeel, alleen staat het erom bekend dat er veel dividend uitgekeerd wordt door het bedrijf waarvan het aandeel is.
Om te weten of een aandeel dividend uitkeert kun je kijken naar het historische dividendrendement. Als een aandeel jaar naar jaar vergelijkbare (of zelfs groeiende) percentages uitkeert is verwachting groot dat deze lijn zich voortzet. Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Waarom dividend aandelen?

De voornaamste reden waarom beleggers dividend aandelen aankopen is omdat je naast koerswinst dus profiteert van dividend. Je hebt dus in principe twee vormen van rendement op je aandelen. Door veel verschillende dividend aandelen te kopen en voor lange tijd vast te houden creëer je dus als het ware een vast inkomen uit je aandelen.
Zoals ik al aangaf is het de bedoeling dat je jouw aandelen voor een langere tijd vasthoudt. Dit doe je omdat je enerzijds dan het aandeel bezit op de ex-dividenddatum (de dag waarop het dividend bepaald wordt) en omdat je dan profiteert van rente op rente (samengestelde interest). Op deze manier kan je vermogen op de lange termijn (na enkele jaren) exponentieel gaan groeien.

Hoe koop je dividend aandelen bij DEGIRO?

In principe koop je bij DEGIRO een dividend aandeel hetzelfde als een normaal aandeel. Je typt de naam van het aandeel in bij de zoekbalk en zoekt naar het juiste aandeel. Zodra je besloten hebt om het aandeel te kopen klik je op ‘k’ of ‘kopen’. Nadat je jouw aandeel gekocht hebt komt deze in je portefeuille te staan en kun je het aandeel bewaren.
Het kopen van dividendaandelen is dus ontzettend eenvoudig en spreekt voor zich. Ga alleen in aandelen beleggen met geld wat je kunt missen en houdt ook rekening met de transactiekosten. Des te hogere transactie je doet des te (relatief) lagere kosten je betaald.

Dividend herbeleggen bij DEGIRO

Om optimaal te kunnen profiteren van rente op rente (samengestelde interest) is het wel de bedoeling dat je jouw dividend ook gaat herbeleggen. Dit gebeurt alleen niet altijd automatisch.
Dividend kan zowel in cash dividend als in stock dividend uitgekeerd worden. Bij cash dividend ontvang je het geld op je geldrekening en zul je het dus nog zelf moeten herbeleggen en bij stock dividend ontvang je als het ware extra aandelen waardoor het dividend dus eigenlijk automatisch al herbelegt is.

Dividendbelasting

Een laatste puntje om rekening mee te houden bij het kopen van dividend aandelen is de dividendbelasting. Deze belasting bedraagt in Nederland 15% en wordt standaard als ingehouden door DEGIRO. Na afloop van een jaar zal deze dividendbelasting ook terug te zien zijn op je belastingaangifte voor de inkomstenbelasting.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

Ontvang € 50,- transactietegoed bij DEGIRO