DEGIRO Basic of custody

DEGIRO Basic of Custody account?

Bij aanmelding bij DEGIRO krijg je de vraag wat voor account je wilt aanmaken: een Basic of een Custody account. Allebei de accounts hebben zo hun voor- en nadelen, welke ik in dit artikel zal behandelen.
Tip: maak alvast gratis een account aan bij DEGIRO, dan kun je meekijken!
Het verschil tussen een Basic of Custody account zit hem in het uitlenen van aandelen en ETF’s voor producten met een hefboomeffect. Bij een Custody account heb je minder risico, maar betaal je wel hogere kosten en heb je minder mogelijkheden.
Nog geen belegger bij DEGIRO? Meld je hier aan!

Inhoud

Eerst even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten mezelf voor te stellen. 

Ik ben Erwin en fanatiek belegger. Vanuit deze passie ben ik begonnen met het schrijven over knelpunten die ik zelf tegenkwam bij het beleggen. Eén van die vraagstukken ging over het kiezen tussen een Basic of een Custody account bij DEGIRO. Welk soort account is namelijk het beste?

Wil je mijn artikel supporten? Meld je dan aan bij DEGIRO via mijn vriendenlink.

DEGIRO Basic account

Het basic account is het meest voor de hand liggende account bij DEGIRO. Het verschil met Custody is dat je beleggingen (aandelen & ETF’s) worden uitgeleend om daarvan transacties mogelijk te maken voor producten met een hefboomeffect: futures, opties en margin trading. In ruil voor het mogelijk maken kun je zelf ook beleggen in producten met een hefboomeffect en betaal je lagere kosten voor dividend– en couponuitkering.
Voordelen Basic account Nadelen Basic account
Beleggen in futures, opties en margin trading
Klein risico vanwege uitlenen aandelen en ETF's
Lagere kosten voor dividend- en couponuitkering

DEGIRO Custody account

Naast het basic account is het mogelijk om te beleggen met een custody account. Bij zo’n custody account worden je aandelen en ETF’s niet uitgeleend. Je aandelen en ETF’s blijven dus 100% van jou waardoor je dat kleine risico van uitlenen niet loopt. Helaas kan DEGIRO dus niet profiteren van het uitlenen waardoor je hogere kosten betaald voor dividend- en couponuitkeringen en het niet mogelijk is om zelf in producten met een hefboomeffect te beleggen.
Voordelen Custody account Nadelen Custody account
Geen risico vanwege uitlenen aandelen en ETF's
Geen mogelijkheid tot hefboomeffect
Hogere kosten voor dividend- en couponuiterking

DEGIRO Basic of Custody account?

Om te bepalen welk account het beste bij je past moet je een afweging maken tussen de risico’s, kosten en beleggingsmogelijkheden. Precies bepalen welk account bij je past is erg verschillend per persoon. Maak dus zelf je afwegingen!
De risico’s van het uitlenen van aandelen en ETF’s zijn relatief gezien erg klein en zullen meestal niet voor problemen zorgen. Alleen wanneer je erg weinig risico (risico-avers) wilt nemen voelt het voor mij interessanter om een Custody account te kiezen.
De kosten van dividend- en couponuitkeringen kunnen erg hoog zijn bij een Custody account. Je zult dus moeten bepalen hoeveel dividend/couponuitkeringen je zult verwachten om te bepalen of een basic account beter uit zou kunnen.
Tot slot moet je letten op je vrijheid in mogelijkheden om in beleggingsproducten met een hefboomeffect (futures, opties en margin trading) te beleggen. Als beginnende belegger zul je hier vrijwel niet mee te maken krijgen. Ook een belegger voor op de lange termijn kiest hier meestal niet voor. Enkel wanneer je verwacht erg actief te traden en veel te speculeren is dit interessant. Houdt wel rekening mee dat je niet zomaar meer kunt switchen tussen een basic of een custody acount. Wel kun je een ander account aanmaken indien je in de toekomst nog wilt profiteren van deze mogelijkheden.

Wat heb ik gekozen?

Zelf heb ik gekozen voor een basic account bij DEGIRO. Toen ik een account aanmaakte had ik me erg kort ingelezen, maar zag ik eigenlijk niet echt het voordeel in een custody account. Tot nu toe ben ik hier erg tevreden mee!
Zelf zou ik nog steeds kiezen voor een basic account. Gewoon omdat dit simpelweg een stuk goedkoper is en omdat het enorm kleine risico vrijwel niks voorstelt. Wel kan ik me als beginnende belegger voorstellen dat het niet direct duidelijk is dat je effecten worden uitgeleend, hiervoor moet je wel een klein beetje kennis van zaken hebben.
Nog geen belegger bij DEGIRO? Meld je hier aan!
Al met al is een basic account dus helemaal prima, maar alleen als je echt helemaal geen risico wilt nemen kan een custody account de juiste oplossing bieden. Hierbij is het natuurlijk wel de vraag of je dan überhaupt wel moet gaan beginnen met beleggen, want beleggen kent altijd risico’s!

Wat kiezen volgens reddit?

Volgens andere beleggers op reddit is het risico enorm klein bij een basic account. Zo klein dat het lang niet uit kan om hiervoor hogere dividend- en couponuitkering kosten te betalen. Het risico valt dus volgens de beleggers te verwaarlozen en de aandelen blijven nog steeds van jezelf. 
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

FAQ - Veelgestelde vragen

Helaas kun je een Basic account niet omzetten in een Custody account (of andersom) vanwege de aard van het account. Dit zal hoogstwaarschijnlijk komen vanwege de verschillen die het heeft op het gebied van handelsmogelijkheden en kosten.

Zoals ik al aangaf is een Custody account bij DEGIRO in principe veiliger dan een Basic account doordat je aandelen niet uitgeleend worden. Toch is dit maar een enorm klein risico wat eigenlijk niks voorstelt.

Ontvang € 50,- transactietegoed bij DEGIRO