DEGIRO halve aandelen

DEGIRO Aandelen kopen

Wanneer je een beginnende belegger bent kan het nog best moeilijk zijn om te beginnen met het kopen van aandelen, want welke knoppen moet je immers indrukken binnen het dashboard van DEGIRO? En waar moet je eigenlijk in beleggen? In dit artikel zoek ik dat allemaal voor je uit.

Nog geen belegger bij DEGIRO? Meld je hier aan

Inhoud

Eerst even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten mezelf voor te stellen. 

Ik ben Erwin en fanatiek belegger. Vanuit deze passie ben ik begonnen met het schrijven over knelpunten die ik zelf tegenkwam bij het beleggen. Eén van die vraagstukken ging over het kopen van aandelen bij DEGIRO, want hoe doe je dat precies?

Wil je mijn artikel supporten? Meld je dan aan via mijn vriendenlink naar DEGIRO of één van de andere brokers.

Hoe koop je aandelen bij DEGIRO?

Je kunt het kopen van aandelen zo complex mogelijk maken als je zelf wilt, maar in dit artikel zal ik het zo eenvoudig mogelijk proberen te maken. Zodra je de basis kent kun je verder experimenteren en leren.

Stap 1: Zoek je aandeel

Ten eerste moet je natuurlijk een aandeel of ETF gaan zoeken om in te beleggen. Misschien heb je al een aandeel in je hoofd. Dan kun je hem makkelijk intypen links bovenin in de zoekbalk.

Ook kun je tussen de categorie lijsten gaan zoeken zoals de aandelen uit de AEX (Nederlands) en de S&P500 (Verenigde Staten). Klik vervolgens op het aandeel om meer informatie over het aandeel te tonen.

Stap 2: Analyse

Is dit wel het juiste moment om een aandeel te kopen? Of überhaupt wel het juiste aandeel om te kopen? Om hier achter te komen doen beleggers analyses. Dit kan zowel een fundamentele of technische analyse zijn.

Een fundamentele analyse kan binnen DEGIRO op basis van het nieuws, want dit staat wanneer je op het aandeel klikt aangegeven bij de informatie. Een technische analyse kan op basis van de koers en de prijsdata, wat je te zien krijgt in onder andere grafieken.

Stap 3: Aandeel kopen

Wanneer je besloten hebt dat je een aandeel wilt kopen:

1. Druk je op de knop kopen.

2. Gebruik je een market order, want dan wordt je order direct uitgevoerd

3. Vul je de hoeveelheid aandelen in die je wilt kopen.

4. Klik je op plaats order.

Stap 4: Controleer

Check nadat je een aandeel gekocht hebt in het orderoverzicht en in je portefeuille of je order ook daadwerkelijk uitgevoerd is. Soms kan dit even duren, maar bij een market order moet de order in principe direct uitgevoerd worden.

Zo simpel is het dus

In principe is het dus heel makkelijk om een aandeel te kopen, maar zoals ik al zei kun je het zelf zo complex mogelijk maken als je wilt. Hieronder beantwoord ik nog een aantal vragen die je wellicht tegenkomt bij het kopen van aandelen.

Dagorder of doorlopende order?

Wanneer je een aandeel koopt heb je de keuze om een dagorder of een doorlopende order te doen. Dit heeft te maken met de termijn van de order. Een dagorder wordt aan het einde van de beursdag automatisch verwijderd. Daarentegen blijft een doorlopende order staan totdat je de order verwijdert. 

Een dagorder is in principe veiliger omdat de kans dan kleiner is dat je de order vergeet en hij veel later voor een veel slechtere koers uitgevoerd wordt. Bij DEGIRO staat de dagorder standaard ingesteld wanneer je een order uitvoert, wat dus ook prima is. Lees hier mijn volledige artikel.

Market order of limiet order?

Kun je bij het kopen van een aandeel bij DEGIRO beter een market (markt) of een limit (limiet) order gebruiken? Een marktorder wordt direct uitgevoerd tegen de op dat moment geldende koers, op de prijs van de markt dus. Een limietorder wordt tegen een vooraf ingestelde prijs verkocht, waardoor je dus een limiet instelt waarop de order gekocht wordt.

Het voordeel van een limiet order is dat je zeker weet dat je order voor deze specifieke koers uitgevoerd wordt, waardoor hij er bij te weinig niet doorheen valt. Toch  is het voor beginnende beleggers vaak aan te raden om gewoon een market order te gebruiken, zeker wanneer je met kleine bedragen belegt. Een Market order is dus een stuk gemakkelijker.

Tips voor het kopen van aandelen bij DEGIRO

Om je op weg te helpen na het kopen van je eerste aandeel stel ik nog een aantal tips op een rijtje. 

Transactiekosten

Ten eerste moet je bij het kopen van aandelen bij DEGIRO goed rekening houden met de transactiekosten. Zeker wanneer je regelmatig transacties uitvoert of met kleine bedragen belegt (onder € 1000,-) nemen de transactiekosten vaak een aanzienlijk deel van je ingelegde vermogen weg. Het snoept als het ware je rendement op, dus soms kan het aan te raden zijn om minder transacties te doen of om te beleggen in ETF’s met DEGIRO Kernselectie.

Spreiding

Daarnaast is een vaste regel bij beleggen dat je spreiding in je beleggingen moet aanhouden. Op deze manier neem je minder risico omdat je bij een faillisement niet al je geld kwijt bent. Door spreiding toe te passen wordt beleggen ook een stuk minder spannend. Gemakkelijk spreiden doe je met ETF’s, waarmee je in één keer in heel veel verschillende aandelen belegt.

Kennis

Één van de meest voorkomende fouten bij het beleggen is het ontbreken van kennis over hetgeen waar in belegt wordt. Door niet zomaar naar een vriend of een forum te luisteren maar je echt actief te verdiepen in de verschillende beleggingsvormen bouw je kennis op waarna je kunt gaan beleggen. Daarnaast worden natuurlijk vaak analyses op basis van het nieuws en de koers gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook beleggen voor op de lange termijn.

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

Ontvang € 50,- transactietegoed bij DEGIRO