Bitvavo wallet

Hoe crypto kopen op Bitvavo?

De exchange van Bitvavo wordt steeds populairder, dus steeds meer beginnende handelaren willen beginnen met het handelen in cryptocurrencies. Hoe kun je nou cryptocurrencies kopen bij Bitvavo? Dat ga ik in dit artikel voor je uitzoeken!

Via mijn vriendenlink van Bitvavo kun je jouw eerste € 1000,- gratis handelen. 

Inhoud

Eerst even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten mezelf voor te stellen. 

Ik ben Erwin en fanatiek belegger. Vanuit deze passie ben ik begonnen met het schrijven over knelpunten die ik zelf tegenkwam bij het beleggen. Eén van die vraagstukken ging over het kopen van cryptocurrencies van Bitvavo, want hoe doe je dat precies? Na dit ontzettend vaak gedaan te hebben schrijf ik dit artikel.

Wil je mijn artikel supporten? Meld je dan aan via mijn vriendenlink naar Bitvavo en handel in je eerste week je eerste € 1000,- zonder transactiekosten.

Eenvoudige uitleg

Crypto kopen en verhandelen kun je zo complex maken als je zelf wilt. Gelukkig kun je bij Bitvavo ook heel eenvoudig crypto kopen, dus ik ga het niet moeilijker maken dan het in de basis is. Later in dit artikel beantwoord ik nog een aantal veelgestelde vragen over het handelen in crypto bij Bitvavo.

Stap 1: Stort geld met iDeal

Nadat je een account aangemaakt hebt bij Bitvavo is het natuurlijk de bedoeling dat je geld stort. Gelukkig kan dit bij Bitvavo heel gemakkelijk met iDeal of een bankafschrijving. Klik op ‘storten’ en selecteer je betaalmethode. Nadat je het geld hebt overgemaakt verschijnt dit geld in je ‘tegoed’ en kun je het gaan verhandelen.

Stap 2: Zoek de coin op

Vervolgens moet je kiezen welke coin je wilt gaan kopen, zoals Bitcoin of Ethereum. Zoek deze op in de zoekbalk of scroll door het aanbod aan coins heen. Bij Bitvavo krijg in het standaard dashboard nog een grafiekje en wat koersinformatie.

Stap 3: Koop de coin

Nu is het tijd om de coin te gaan kopen. Druk op ‘kopen’ en geef aan hoeveel geld je totaal wilt uitgeven aan de coins of de hoeveelheid coins die je wilt kopen. Vervolgens krijg je nog de transactiekosten en spread te zien en klik op bevestigen.

Stap 4: Controleer

Als het goed is heb je de coin nu gekocht, dus dan is het tijd om te controleren of dit allemaal goed te gaan. Door weer terug te gaan in het dashboard check je of je de coins nu bezit. Soms kan het een paar secondes duren, maar in principe moet dit vrijwel direct geregeld zijn.

Waar coins bewaren?

Zodra je de coins gekocht hebt moet je ze natuurlijk ergens bewaren. De meest logische plek is natuurlijk gewoon in je Bitvavo Wallet (waar ze direct na aankoop in komen). Deze wallet is een zogenaamde cold wallet dus offline opgeslagen waardoor het niet enorm makkelijk te hacken valt, maar zorg er ook voor dat je account goed beveiligd is met 2FA.

Ook kun je kiezen om je coins te versturen naar een externe wallet, zoals een hardware of een software wallet. Het veiligst is om een hardware wallet te kopen waar je de coins naar kunt versturen. Wanneer je dit goed doet is het vrijwel onmogelijk dat je coins gestolen worden. Wel betaal je vaak extra kosten voor het versturen van deze coins en is het wat extra gedoe.

Zo simpel is het dus

In de basis is het dus heel eenvoudig om cryptocurrency te kopen bij Bitvavo. Het is bijna zo makkelijk als een product in een webshop kopen. Naarmate je gevorderd raakt in het aan- en verkopen van coins zul je zien dat je hier vertrouwen in krijgt en dat je van meer aspecten kennis gaat ontwikkelen. Toch heb je aan bovenstaande uitleg in de basis vaak voldoende, want het verkopen werkt hetzelfde maar dan via de knop ‘verkopen’.

Basis vs Geavanceerd dashboard

Bovenstaande uitleg was gebaseerd op het standaard/eenvoudige dashboard, maar Bitvavo heeft ook nog een geavanceerd dashboard voor de ervaren beleggers. Dit dashboard is alleen beschikbaar op mobiel.

In het geavanceerde dashboard krijg je duidelijke grafieken waarmee je een technische analyse kunt uitvoeren en kun je gebruik maken van een limit order en een stop limit order. Wanneer je wat meer ervaren wordt in het handelen bij Bitvavo kun je dus ook van dit geavanceerde dashboard gebruik maken.

Market order of limit order?

In het bovenstaande voorbeeld hebben we van het eenvoudige dashboard gebruik gemaakt, waardoor we crypto hebben gekocht met een market order (marktorder). Dit betekent dat je order direct wordt uitgevoerd tegen de op dat moment geldende koers. Een marktorder wordt vaak gebruikt door beginners en lange termijn beleggers.

In het geavanceerde dashboard heb je ook de mogelijkheid om een limit order (limietorder) te gebruiken, waarbij je een vaste prijs (limiet) vaststelt waarop de order uitgevoerd wordt. Hierdoor koop voor een vaste koers, maar heb je wel de kans dat je order niet volledig uitgevoerd wordt. Ervaren handelaren gebruiken vaker een limiet order omdat ze vaker transacties uitvoeren.

Hoe werkt de Stop Limit order?

Daarnaast willen veel handelaren graag grote verliezen voorkomen door gebruik te maken van een stop limit order. Hierbij stel je een stop order in waarmee een limiet order geactiveerd wordt om de coins te verkopen. Een volledige uitleg hierover lees je in dit artikel:

Alternatieven voor Bitvavo

Naast Bitvavo gebruik ik ook graag Binance voor het kopen en verkopen van cryptocurrencies. Deze exchange is wat geavanceerder en goedkoper, maar dus minder makkelijk door beginners te gebruiken. Wel heeft Binance tijdelijk SEPA- en iDeal betalingen opgeschort waardoor het voor Nederlanders niet ideaal handelen is.

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

Tip: handel €1000,- gratis in je eerste week via mijn vriendenlink