Beleggen tijdens de coronacrisis

Beleggen tijdens de coronacrisis

De coronacrisis is inmiddels al een paar maanden aan de gang en creëert al veel onrust op de beurs. Voor veel beginnende beleggers is het de eerste crisis die ze meemaken. Uiteraard zorgt dit voor veel vragen zoals: komen mijn beleggingen nu in gevaar, of is dit juist het ideale moment om in te stappen in de beurs? In dit artikel zoek ik het uit.

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. Dit artikel is GEEN advies. 

Inhoud

Economie vs beurs

In maart zorgde de coronacrisis voor een enorme crash op de beurzen. Wereldwijd daalde aandelen met tientallen procenten.

 

In het eerste opzicht lijkt het dus verstandig om je beleggingen te verkopen en af te wachten voor betere tijden, maar gelukkig hoeft een beurscrash helemaal geen probleem te zijn wanneer je voor op de lange termijn belegt. 

 

Er is een groot verschil tussen de economie en de beurs. Door de emoties van de coronacrisis i.c.m. de beurscrash gaat een groot gedeelte van de beleggers hun aandelen verkopen. Logisch, want je gevoel zegt dat het de verstandigste keuze is! Maar zodra de beurs met 20 tot 40% gedaald is, is de werkelijke economie misschien met maar 6% gedaald. De beurs vergroot de daling van de economie dus enorm uit, dit komt door emotionele (korte termijn) beslissingen van beleggers. 

Slechte timing

Veel beginnende beleggers proberen de markt te timen, maar helaas is dit enorm moeilijk. Naast de moeilijkheid van het timen van de markt, moet je ook nog ongeveer 70% van de voorspellingen goed hebben om de misgelopen rendementen, dividenden en gemaakte transactiekosten terug te verdienen.

 

Daarnaast kan het best zijn dat je jouw geld, wat nu bestemd is voor beleggingen, toch gaat uitgeven wanneer je het niet gaat beleggen. Daarnaast kunnen zogenaamde hoog- en laag conjuncturen van de economie enkele maanden of jaren duren, waardoor je geld alleen maar wordt opgevreten door de inflatie op je spaargeld. Vergeet ook niet dat het beste moment om te beleggen 10 jaar geleden was, maar dat het een na beste moment vandaag is.

Ben je geen expert op het gebied van beleggen? Met Binck Forward kun je vermogen laten beleggen door de experts van Binck!*

Lange termijn

Maar als je beter niet kan gaan wachten voor het ‘perfecte moment om te beleggen’, wat is dan wel verstandig om te doen? 

 

Het belangrijkste om te bedenken is dat een beurscrash helemaal niet zo erg is als je op de lange termijn gaat beleggen. Op basis van een langetermijnplan hou je er rekening mee dat je op de korte termijn koersverliezen gaat maken, maar op de lange termijn vermogen aan het opbouwen bent.

 

Door periodiek (bijv. maandelijks) te beleggen, stap je in op goede en slechte momenten. Hierdoor verspreid je het risico over enkele jaren in plaats van dat je het risico loopt dat je precies op het slechtste moment instapt. Wanneer je een goed gespreide beleggingsportefeuille hebt kun je ook in onzekere tijden trouw blijven aan je beleggingsplan. Dit moet je natuurlijk wel emotioneel aankunnen!

*In dit artikel staan affiliate links