Speculeren

Brokers vergelijken

Waar je nou precies moet gaan beleggen is een goede vraag. Iedere broker zou je willen vertellen dat ze de goedkoopste en de beste zijn, maar na iets meer verdieping kom je er achter dat er toch hele grote verschillen zijn.
Zelf heb ik inmiddels al erg veel verschillende brokers getest. Toch  ga ik je niet exact vertellen welke broker precies de beste is, want dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Wel ga ik je wijzen op factoren die belangrijk zijn bij het uitzoeken van een juiste broker. Je kunt dit dus eigenlijk zien als een handleiding die je kunt gebruiken voor het uitzoeken van brokers.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 

Inhoud

Zelf beleggen of laten beleggen?

Ten eerste kun je het onderscheid maken of je zelf wilt gaan beleggen, of dat je liever je geld laat beleggen. Beide vormen van beleggen heeft allebei zo zijn voordelen en het gaat er vooral om wat er bij je past. Laten beleggen wordt ook wel beheerd beleggen genoemd.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je geld te laten beleggen wanneer je rendement op de lange termijn wilt behalen en zonder kennis en tijd wilt gaan beleggen. Zelf beleggen is ideaal wanneer je meer invloed op je beleggingen wilt en het ook erg interessant vindt. Of misschien wil je wel gaan beleggen voor je pensioen?
Kortom, maak onderscheid of je zelf wilt gaan beleggen of je geld wilt laten beleggen.

Handelsmogelijkheden

Vervolgens is het handig om te bepalen waar je dan precies in wilt beleggen, om daar vervolgens een geschikte broker bij te vinden. Zo heb je brokers waar je enkel kunt beleggen in aandelen en ETF’s, maar zijn er ook brokers waar je kunt handelen in CFD’s (met een hefboomeffect) of brokers die zijn gespecialiseerd in Forex. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om in cryptocurrencies te beleggen en hier een juiste exchange bij zoeken.
Je dient immers eerst te weten waar je in wilt beleggen voordat je weet waar je wilt beleggen. Naast handelsmogelijkheden is het ook goed om te kijken naar de analysemogelijkheden. Sommige brokers zijn erg complex en sommige werken weer een stuk eenvoudiger.

App of desktop?

Ik zie een grote groep beleggers die liever via een app gaat beleggen dan via de laptop, dus bepaal voor jezelf wat je prettiger vindt. Over het algemeen zijn apps wel een stuk eenvoudiger dan desktop-versies. Ook zie ik vaak dat beleggingsapps wat hogere kosten rekenen en een wat minder geschikte optie zijn voor op de lange termijn.
Het is natuurlijk ook vrij logisch dat een desktop versie meer mogelijkheden biedt door de ruimte op het scherm. Gelukkig vallen er tegenwoordig ook goede combinaties te maken, want veel brokers ontwikkelingen ook goede bruikbare apps. Op deze manier kun je toch onderweg nog even beleggen.

Kosten

Een erg belangrijke factor bij het uitzoeken van een broker zijn de kosten. Een broker kan verschillende kosten in rekening brengen, welke allemaal zijn weergegeven op de kostenpagina van de broker. Hierbij hebben we het bijvoorbeeld over transactiekosten, beheerkosten, stort- en opnamekosten en nog veel meer.
Het is erg belangrijk om dit te vergelijken aangezien dit ook nog heel erg per beleggingsproduct kan verschillen. Daarnaast is goedkoop niet altijd de beste mogelijkheid en dien je natuurlijk ook te kijken naar andere factoren zoals de betrouwbaarheid en de mogelijke rendementen.
Vergeet dus niet dat kosten erg belangrijk zijn omdat jij deze kosten weer moet terugverdienen aangezien ze een percentage van je rendement ‘wegsnoepen’. Besparen op kosten kan dus een enorm verschil maakte in je behaalde rendementen.

Betrouwbaarheid

Wanneer je ergens gaat beleggen wil je natuurlijk wel dat je geld daar veilig staat en dat je dus zorgeloos kunt gaan beleggen. Helaas kan ik nooit met zekerheid zeggen of een broker veilig is, maar gelukkig wordt hier wel op gehandhaaft.
Aantal factoren die je kunt checken:
  • Wordt de broker gereguleerd door de AFM (Autoriteit financiële markten)?
  • Vallen effecten onder de wet giraal effectenverkeer?
  • Vallen tegoeden onder het depositogarantiestelsel?
  • Staan je beleggingen opgeslagen bij een stichting (in samenwerking met de broker)?
Door een broker op deze vier factoren te checken zorg je er voor dat je bij een faillisement al een stuk eerder je geld kunt terugkrijgen. Daarnaast is het natuurlijk ook erg belangrijk dat jij een goed gevoel bij een broker hebt. Tot slot wil ik je er op wijzen dat je scams zelf moet kunnen herkennen. Zodra iets te mooi klinkt om waar te zijn is het dat ook.

Minimale inleg

Sommige brokers hanteren een minimale inleg wanneer je bij ze wilt gaan beleggen. Soms is dat 50 euro, maar soms kan dat ook 500 of zelfs 1000 euro zijn. Ook gespecialiseerde ‘laten beleggen’ rekeningen beginnen pas vanaf tienduizenden euro’s.
Als beginnende belegger heb je niet altijd grote budgetten tot je beschikking waardoor je dit wel het beste van te voren kunt onderzoeken. Ook hanteren brokers soms andere voorwaardes die invloed kunnen hebben op je beleggingen. Lees dus veel over een broker als jij van plan bent om er te gaan beleggen.

Ervaringen

Dit criteria spreekt natuurlijk ook voor zich, maar is wel een lastig punt. In de beleggingswereld zijn de meeste reviews namelijk vaak negatief, wat natuurlijk geen duidelijk beeld schetst van een broker. Of de ervaringen zijn overdreven positief wanneer er bijvoorbeeld een actie is of er op een andere manier geld te verdienen valt.
Zelf vind ik het best lastig om van een broker oprechte reviews te vinden, waardoor je  na het lezen van de reviews vaak twijfels trekt bij een broker. Het helpt mij in ieder geval om veel voorkomende problemen uit de reviews te halen en naar het functioneren van de klantenservice te kijken.
Waar heb jij een goed gevoel bij na het filteren van de reviews? Of misschien heb je al een rekening bij een bank die ook beleggingsrekeningen aanbieden. Als je tot nu toe goede ervaringen met die bank hebt kan het best interessant zijn om eerst gewoon daar te beginnen met beleggen.

Acties

Tot slot is het natuurlijk altijd leuk als je kunt profiteren van acties wanneer je ergens gaat beleggen. Onder het kopje beste brokers kun je precies zien waar ik beleg en staan vaak ook actuele acties. Ook kun je geldvriend worden waardoor je op de hoogte blijft van verschillende interessante acties.
Een actie is immers nooit verkeerd meegenomen wanneer je toch al van plan bent om ergens te gaan beleggen!

Conclusie

Helaas ga ik je dus niet vertellen waar je nou exact moet gaan beleggen, maar gun ik je dus enkel een paar handvaten. Bij het maken van je keuze kun je deze punten in je achterhoofd houden en op deze manier gaan vergelijken. Ga ergens beleggen wat bij je past en waar je een goed gevoel bij hebt.
Bedenk je ook dat je niet perse direct een definitieve keuze hoeft te maken en ook prima ergens een demo account kunt gaan starten en/of met kleine bedragen ergens kunt gaan beginnen met beleggen. Succes met je keuze!

*In dit artikel staan affiliate links