besparen op brandstof

Hoe bespaar je op brandstof?

Bij Geldvriend zijn we het over eens dat het altijd handig is om geld te besparen, zolang het maar niet al te veel moeite kost. In dit artikel ga ik je dus niet vermoeien met spaaracties of het op de cent bijhouden van de actuele brandstofprijzen. Wie gaat er nou 10 km naar het buitenland rijden om daar te tanken? Hoe kun je wel besparen op je brandstof zonder dat het je al te veel moeite kost?

Inhoud

Tank nooit langs de snelweg

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het tanken langs de snelweg vrijwel altijd duurder, maar wist je dat het wel zo’n 10 tot 20 cent per liter kan schelen? Zo’n besparing levert je zo € 100,- tot € 200,- per jaar op zonder dat je er amper iets voor hoeft te doen. Pomp eigenaren hanteren deze landelijke adviesprijzen omdat ze weten dat men niet zo snel de snelweg gaat verlaten om te tanken. Het is dus zeker de moeite waard om af en toe te checken hoeveel benzine er nog in de tank zit.

Onbemand tanken

Een tijdje terug was ik vergeten vooraf te gaan tanken en kwam ik dus bij een bemand tankstation terecht (gelukkig niet aan de snelweg). Ik was verbaasd omdat ik dat al een hele tijd niet meer was tegengekomen, maar wist je dat het tanken bij een onbemand tankstation vaak goedkoper is omdat de personeelskosten lager liggen? Daarnaast scheelt het ook nog eens tijd en raak je ook niet verleid om er nog iets extra’s bij te kopen.

Dynamic pricing

Wist je dat steeds meer tankstations hun brandstofprijzen gedurende de dag aanpassen? Zo kunnen tankstations tijdens de spits (als de prijs hoger ligt) meer verdienen dan in de daluren. Ook op warme dagen waarop veel dagjesmensen op pad gaan kunnen de brandstofprijzen bij sommige tankstations hoger liggen. Gelukkig doen niet alle tankstations dit, maar het is wel handig om rekening mee te houden. Je kunt natuurlijk altijd met een app vergelijken hoeveel de benzineprijzen verschillen bij verschillende tankstations, maar dat kost mij eigenlijk al weer teveel moeite.

Rijstijl

Nou moet ik heel eerlijk zeggen dat ik het zelf niet echt de moeite waard vind om als een opa te gaan rijden om een paar euro te besparen, maar als je echt op je centen wilt letten kan het zeker de moeite waard zijn. Onderdeel van een goede rijstijl is bijvoorbeeld het langzaam optrekken, een lagere snelheid aanhouden en probeer onnodig remmen te voorkomen. Ook rijden op de cruise control en het rijden in de juiste versnelling bespaart onnodige brandstof. 

 

Ook kun je de auto optimaal inrichten om zoveel mogelijk brandstof te besparen. Verdeel het gewicht over de auto, houdt de ramen dicht, laat de motor niet onnodig draaien en zorg voor de juiste bandenspanning. Ook de airco en stoelverwarming verbruiken brandstof, dus als je het niet nodig hebt kun je het beter uit laten.

Laat de auto staan

Dit leek me zelf een nogal onzinnige tip, maar toch zijn er veel mensen die voor alles de auto pakken. Ook kleine ritjes naar de supermarkt, sportschool of misschien wel naar je werk kunnen een hoop brandstof schelen als je met de fiets gaat. Of misschien krijg je van je werkgever wel een hogere vergoeding als je met het OV gaat en kan het dus uit om daarvoor de auto te laten staan. De auto pakken is toch een gewoonte, dus probeer (als het kan) die gewoonte te doorbreken.