Bitvavo wallet

Hoe werkt de Bitvavo Wallet?

Wanneer je gaat handelen in cryptocurrencies bij Bitvavo sla je deze coins op in je wallet, maar hoe werkt dat precies? In dit artikel beantwoord ik verschillende vragen over Bitvavo en Wallets.
Tip: maak alvast gratis een account aan bij Bitvavo, dan kun je meekijken!
Via mijn vriendenlink naar Bitvavo kun je de eerste € 1000,- gratis handelen in de eerste week na aanmelding.

Inhoud

Eerst even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten mezelf voor te stellen. 

Ik ben Erwin en fanatiek belegger. Vanuit deze passie ben ik begonnen met het schrijven over knelpunten die ik zelf tegenkwam bij het beleggen. Eén van die vraagstukken ging over het gebruik van de Bitvavo wallet, dus dit ben ik voor ons gaan uitzoeken.

Wil je mijn artikel supporten? Meld je dan aan via mijn vriendenlink naar Bitvavo of één van de andere exchanges.

Wat is een wallet?

Een wallet is als het ware een portemonnee voor je cryptocurrencies. Je bewaart dus je coins (virtuele munten) in een wallet.
Veel handelaars die handelen voor op de lange termijn bewaren hun coins op een externe wallet, bijvoorbeeld op een hardware wallet, wat de allerveiligste manier van het bewaren van je coins is. Toch zal ik je zometeen toelichten waarom het niet perse nodig is om een externe wallet te hebben en je misschien gewoon je coins in de ‘cold wallets’ bij Bitvavo op kunt slaan.
Bitvavo wallet
Wallet bij Bitvavo

Hoe werkt de Bitvavo wallet?

In principe heb je bij Bitvavo geen losse wallet, maar is het gewoon hetzelfde als je geldrekening (met coins dus). Na het aankopen van coins komen deze automatisch in je wallet terecht bij Bitvavo.
Ook is het mogelijk om coins van een wallet naar je Bitvavo rekening te versturen. Dit kun je doen door het wallet adres van je coin (bijvoorbeeld BTC) op te zoeken binnen Bitvavo door op ‘storten’ te klikken. Voer dit wallet adres vervolgens in vanaf de wallet waarvan je de coins verstuurd. Na het versturen van de coins komen ze terecht op je Bitvavo Wallet. Een volledige uitleg lees je bij Bitvavo.
Het is niet mogelijk om de private keys van de losse wallets van je Bitvavo account te ontvangen. Wel heb je dus de adressen om coins naar te (laten) sturen, zodat je deze kunt verhandelen via Bitvavo.

Bitvavo coins versturen naar wallet

Indien je toch graag je coins op een losse (externe) wallet wilt zetten dan dien je deze uiteraard weer vanaf Bitvavo naar je wallet te versturen. Dit doe je door op ‘opnemen’ te kliken en het adres van de desbetreffende wallet in te vullen. Een volledige uitleg lees je bij Bitvavo.
Coins versturen Bitvavo
Opnemen bij Bitvavo

Cold wallets bij Bitvavo

Bij andere exchanges bewaarde ik altijd graag mijn coins op een externe wallet voor extra beveiliging. Bitvavo maakt daarentegen gebruik van cold wallets. Hierdoor is (het grootste gedeelte) van je coins offline opgeslagen in een fysieke kluis van bankniveau.
Uiteraard valt het nooit met 100% zekerheid te zeggen dat je coins hier wel veilig zijn, want er kan nog altijd iets mee gebeuren. Toch biedt het wel extra beveiliging en kun je tegelijkertijd nog wel snel je coins kopen en/of verkopen doordat een gedeelte van de coins wel online staat opgeslagen. Tot slot heb je nog het voordeel dat het geen extra gedoe is en dat je geen extra kosten voor het verzenden of het storten/opnemen betaald.

Staking bij Bitvavo

Nog een heel ander voordeel van je coins in de wallet bij Bitvavo laten staan is dat je jouw coins flexibel kunt laten staken. Op deze manier maak je extra rendement over je coins terwijl je ze nog steeds kunt kopen en verkopen. 
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

FAQ - Veelgestelde vragen

Als je aan het handelen bent in crypto wil je natuurlijk wel dat je coins veilig opgeslagen zijn. Ik krijg daarom vaak de vraag of Bitvavo wallets wel veilig zijn. Gelukkig slaat Bitvavo je coins op in zogenaamde cold wallets. Door deze cold wallets zijn je coins offline opgeslagen, waardoor ze een stuk beter beveiligd zijn. Bitvavo is niet de enige exchange die dit doet, want ook Binance maakt gebruikt van cold wallets.

 

Helaas staan je coins bij zo’n wallet nooit 100% veilig, want er kan natuurlijk altijd iets misgaan bij Bitvavo. Ook kan het zijn dat je jouw account niet goed beveiligd hebt waardoor je gehacked kan worden. Om je coins veiliger op te slaan kun je ze beter op een externe (hardware) wallet of ledger zetten.

Wil je jouw coins nou op een externe wallet zetten? Ga dan binnen Bitvavo naar de betreffende coin en klik op ‘opnemen’. Vul het wallet adres van je externe wallet in en verzend de coins. Wel moet je bij Bitvavo kunnen bewijzen dat de wallet van jou is vanwege Nederlandse regulatie. Ook betaal je transactiekosten voor het verzenden van de coins naar de externe wallet.

 

Wil je liever niet aantonen dat de wallet van jou is? Bij Binance hoef je dit niet te doen dus dan kun je beter vanaf Binance je coins verzenden.

Als je coins van een externe exchange of wallet naar Bitvavo wilt versturen heb je het wallet adres van Bitvavo nodig. Dit wallet adres vind je wanneer je op de betreffende coin klikt (bijvoorbeeld BTC) en op ‘storten’ klikt. Vervolgens zie je jouw wallet adres die kunt invullen bij de betreffende exchange of wallet.

Veel beginnende handelaars beginnen eerst bij Bitvavo, maar komen er vervolgens toch achter dat ze functionaliteiten missen waarna ze toch gaan handelen bij Binance, maar hiervoor moet je natuurlijk wel je coins overzetten/verzenden naar Binance.

 

Je hebt hiervoor 2 opties, want je kunt of de coins allemaal los verzenden door op de betreffende coin en op ‘opnemen’ te drukken binnen Bitvavo. Hier vul je het wallet adres van Binance in en verzend je de coins. Je betaald hier alleen wel kosten over.

 

De andere optie is om alle coins te verkopen en het bedrag naar je eigen bankrekening over te maken, waarna je vervolgens het geld van je bankrekening weer naar Binance kunt overmaken. 

Belangrijk voor de veiligheid van je coins is dat je Bitvavo wallet goed beveiligd is. Dit kun je doen door een 2FA in te stellen, een anti-phising nummer in te stellen en door een uniek wachtwoord aan te maken. Belangrijk is dat je rekening houdt met phising mailtjes en nooit je inloggegevens deelt met andere partijen. Ook aan de klantenservice van Bitvavo moet je niet je inloggegevens wanneer ze om vragen (want dan is het waarschijnlijk niet de klantenservice zelf).

 

Tot slot staan coins op je Bitvavo wallet natuurlijk nooit 100% veilig, dus misschien kun je beter kijken naar een externe/hardware wallet wanneer je coins voor langere tijd gaat vasthouden.

Helaas is het niet mogelijk om de private keys van je Bitvavo wallet op te vragen. Dit komt omdat Bitvavo wallets hosted wallets zijn. Dit zijn keys waarbij je zoals bij een hardware wallet kunt inloggen om je coins te beheren. Je zult hiervoor dus eerst je coins naar een andere wallet moeten versturen.

Tip: handel €1000,- gratis in je eerste week via mijn vriendenlink