Bitvavo wallet

Bitvavo Wallet veilig?

Gefeliciteerd! Het is je gelukt om cryptocurrencies te kopen bij Bitvavo, maar nu? Je wilt je coins toch ook veilig opslaan zonder dat ze door hackers worden meegenomen? Hiervoor heb je verschillende beveilingsmaatregelen die je kunt treffen welke ik in dit artikel zal behandelen.

Tip: maak alvast gratis een account aan bij Bitvavo, dan kun je meekijken!
Via mijn vriendenlink van Bitvavo kun je jouw eerste € 1000,- gratis handelen. 

Inhoud

Eerst even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten mezelf voor te stellen. 

Ik ben Erwin en fanatiek belegger. Vanuit deze passie ben ik begonnen met het schrijven over knelpunten die ik zelf tegenkwam bij het beleggen. Eén van die vraagstukken ging over het opslaan van coins bij Bitvavo, want hoe doe je dat het veiligst?

Wil je mijn artikel supporten? Meld je dan aan via mijn vriendenlink naar Bitvavo en handel in je eerste week je eerste € 1000,- zonder transactiekosten.

Verschillende soorten wallets

Een crypto wallet is een portemonnee waar je jouw geld in bewaard, maar je wilt natuurlijk wel dat dit zo veilig mogelijk is. Hiervoor heb je drie verschillende soorten wallet: een hosted wallet (onveiligst), software wallet (middenweg) en een hardware wallet (veiligst). Onderstaand zal ik bij elke soort wallet een toelichting geven.

Bitvavo wallet

De makkelijkste manier om je coins bij Bitvavo op te slaan is natuurlijk bij Bitvavo zelf. Dit wordt ook wel een hosted wallet genoemd. Het voordeel van Bitvavo is dat het grootste gedeelte van je coins offline opgeslagen staat in cold wallets, waardoor het minder gemakkelijk is om te hacken.

Voor relatief kleine bedragen of wanneer je regelmatig handelt is dit natuurlijk een prima optie, want dit scheelt kosten en gedoe. Toch zijn hosted wallets wel de minst veiligste optie en is dit in het verleden wel eens fout gegaan. Je moet dus wel akkoord willen gaan met het nemen van de risico’s van een hosted wallet.

Belangrijk aan het bewaren van je coins bij Bitvavo is dat je voldoende veiligheidsmaatregelen neemt. Zo moet je zeker weten tweestapsverificatie aanzetten (2FA-authenticator) en kun je een anti-phising code instellen waardoor je ziet dat mails echt zijn.

Software wallet

Een iets veiligere (mits goed toegepast) is een software wallet. Ook dit is een wallet die je online kunt bemachtigen met een stukje software of je private key. Om je coins hier op te slaan moet je ze naar je eigen software wallet versturen met ‘opnemen’. Hiervoor betaal je opneemkosten en dit is dus wat gedoe, maar wanneer je voorzicht met je private key (etc.) omgaat een veiligere optie dan je coins bewaren bij Bitvavo zelf.

Hardware wallet

De veiligste manier van je crypto bewaren is via een hardware wallet. Dit is een fysiek apparaat waar je coins op staan welke je vaak met een usb poort kunt aansluiten op de computer waardoor je jouw coins kunt bemachtigen.

Zo’n hardware wallet brengt hetzelfde gedoe mee als een software wallet, plus dat je jouw hardware wallet wel goed moet bewaren/beveiligen. Maar, wanneer je een hardware wallet goed toepast zijn je coins wel het veiligst van alle mogelijkheden.

Is het 100% veilig om je coins bij Bitvavo te bewaren?

Nee, het is helaas niet 100% veilig om je coins te bewaren bij Bitvavo. Wel neemt Bitvavo zoveel mogelijk maatregelen zoals cold wallets (offline opgeslagen), maar het is natuurlijk altijd mogelijk dat er een hack plaatsvindt.

Daarnaast is de regulatie binnen crypto ook nog niet zo streng als bij banken en brokers, dus ze worden ook weer niet zo streng gecontroleerd. Wel is Bitvavo een Nederlandse partij, maar valt natuurlijk nooit met 100% zekerheid te zeggen dat ze te vertrouwen zijn.

Wil je dus crypto kopen voor op de lange termijn en deze 100% veilig opslaan? Dan doe je er dus goed aan om te kiezen voor een hardware wallet en je coins hier vanaf Bitvavo heen te storten. Ik heb het in het verleden vaak genoeg fout zien gaan bij exchanges om het niet te doen.

Hoe zet je coins over van Bitvavo naar een hardware wallet?

Om je coins over te zetten van een Bitvavo wallet naar een hardware wallet moet je deze versturen door op ‘opnemen’ te klikken. Je moet hiervoor je wallet adres invullen en de hoeveelheid coins die je wilt versturen. Voor een gedetailleerdere uitleg kun je beter de handleiding van je gekochte hardware wallet raadplegen, want deze systemen kunnen onderling verschillen.

Wat doe ik?

Zelf handel ik natuurlijk ook in cryptocurrencies bij Bitvavo, dus waar bewaar ik mijn coins? Mijn grootste aandeel van mijn crypto portfolio (Bitcoin, Ethereum, Cardano) stort ik van Bitvavo naar een hardware wallet, en hiervoor ben ik ook bereid om de kosten te betalen. Dit doe ik alleen bij aanzienlijke bedragen die ik liever niet wil verliezen.

Over de kleinere coins (altcoins) ben ik bereid om meer risico te nemen en deze bewaar ik dus daarom gewoon binnen mijn Bitvavo wallet. De kans is ook groter dat ik deze coins regelmatiger verhandel, dus het is onlogisch om hierover deze extra kosten te betalen aangezien dit amper uit kan. Hierbij neem ik dus de risico’s van een hosted wallet in acht.

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

Tip: handel €1000,- gratis in je eerste week via mijn vriendenlink