Bitvavo Review

Bitvavo vs Binance

Bitvavo en Binance zijn beide exchanges waar je cryptocurrencies kunt kopen, maar welke is de beste? Ik gebruik beide exchanges nu al een tijdje, dus ik heb ze goed met elkaar kunnen vergelijken. 

Via mijn vriendenlink van Bitvavo kun je jouw eerste € 1000,- gratis handelen. 

Inhoud

Eerst even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten mezelf voor te stellen. 

Ik ben Erwin en fanatiek belegger. Vanuit deze passie ben ik begonnen met het schrijven over knelpunten die ik zelf tegenkwam bij het beleggen. Eén van die vraagstukken ging over het kiezen tussen de crypto exchanges Bitvavo en Binance, want welke is het beste? Ik heb een tijdje bij beide exchanges gehandelt dus ik deel je graag mijn ervaring.

Wil je mijn artikel supporten? Meld je dan aan via mijn vriendenlink naar Bitvavo en handel in je eerste week je eerste € 1000,- zonder transactiekosten.

Kosten

Een belangrijke factor bij het kopen van cryptocurrencies zijn de kosten:

  • Binance 0.10% transactiekosten
  • Bitvavo 0.25% transactiekosten + spreads

Binance is dus een stukje goedkoper dan Bitvavo, wat dus behoorlijk scheelt wanneer je veel transacties doet. Toch zijn de transactiekosten bij Bitvavo ook zeker geen afknapper, maar als je zeer regelmatig handelt is Binance toch een stuk voordeliger.

Betrouwbaarheid

Het is natuurlijk een stuk prettiger om bij een Nederlandse exchange te handelen dan bij een buitenlandse. Zo is Bitvavo een Nederlandse exchange en gevestigd in Rotterdam, terwijl Binance een internationale exchange is met het meeste handelsverkeer van alle exchanges.

Helaas biedt Binance sinds kort geen iDeal en SEPA-betalingen meer aan, want het dus wel moeilijker maakt om er te gaan handelen als Nederlander. Dit is ook één van de redenen dat Binance veel kritiek krijgt.

Zowel Bitvavo en Binance maken gebruik van Cold wallets, waardoor je coins offline opgeslagen worden. Het voordeel hiervan is dat je wallet minder snel gehackt wordt. Toch blijft het nog altijd veiliger om je coins op te slaan in een hardware wallet, waardoor je er zelf voor kunt zorgen dat het vrijwel onmogelijk is om je coins te hacken.

Handelsmogelijkheden

Het aanbod aan coins bij Bitvavo en Binance valt goed met elkaar te vergelijken, want ze hebben beide een groot aanbod.

Het voordeel van Bitvavo is dat het zowel een eenvoudig als een geavanceerd dashboard heeft via waar je kunt handelen. Bitvavo is dus in de basis eenvoudiger van Binance, maar biedt een aantal geavanceerde opties die je ook bij Binance terugvindt zoals een limiet order, stop limiet order en analysemogelijkheden.

Binance is in de basis wat ingewikkelder en biedt ook de mogelijkheid om met een hefboomeffect in cryptocurrencies te traden. In combinatie met de lage kosten is het dus een geschikt platform om te traden, terwijl Bitvavo meer geschikt is voor eenvoudig beleggen voor op de lange termijn.

Klantenservice

Het voordeel van Bitvavo is dat ze veel positieve reviews ontvangen, terwijl de klantenservice nog wel regelmatig overbelast is. Toch heb ik in het verleden van Bitvavo wel altijd antwoord gehad op mijn mails, terwijl dit bij Binance helaas niet het geval was. 

Wat mij betreft biedt Bitvavo dus een wat betere service aan dan Binance, want deze exchange krijgt toch veel klachten over de klantenservice. Wel moet je in tijden van sterke groei in de crypto wereld rekening houden met lange wachttijden. Al verwacht ik niet dat je snel de klantenservice nodig zult hebben bij beide exchanges.

Mijn ervaring

Bij biede exchanges heb ik veel crypto verhandelt/bewaard, maar op dit moment voornamelijk bij Bitvavo vanwege het ontbreken van iDeal en SEPA betalingen bij Binance. De lagere kosten en de complexiteit van Binance is een voordeel, maar de Nederlandse betrouwbaarheid van Bitvavo laat mij hier toch liever willen handelen. 

Overstappen van Bitvavo naar Binance (of andersom)

Veel beginnende beleggers komen er na een tijdje achter dat Bitvavo een slagje te eenvoudig is en willen vervolgens upgraden naar Binance. Of ze komen erachter dat een fijne Nederlandse exchange ook wel zo prettig is, maar hoe stap je over?

De makkelijkste manier op dit moment is om je coins te verzenden (opnemen) bij de exchange. Het nadeel is dat hier vaak nog wat kosten voor in rekening gebracht worden, dus soms is het goedkoper om er één transactie van te maken door alles over te zetten in Bitcoin.

Ik heb hier ook een volledig artikel over te schreven, dus ga hier heen om dat te lezen.

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

Tip: handel €1000,- gratis in je eerste week via mijn vriendenlink