Bitvavo Stop Limit Order

Hoe werkt de Bitvavo Stop Limit Order?

Hoe plaats je een Stop Limit Order bij Bitvavo? Zeker voor beginnende handelaars is dit vaak nog een lastige vraag. In dit artikel zoek ik voor je uit hoe een Stop Limit Order werkt en probeer ik het eenvoudig voor je te maken, zodat ook jij een Stop Limit Order kan uitvoeren!
Tip: maak alvast gratis een account aan bij Bitvavo, dan kun je meekijken!
Via mijn vriendenlink naar Bitvavo kun je de eerste € 1000,- gratis handelen in de eerste week na aanmelding.

Inhoud

Eerst even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten mezelf voor te stellen. 

Ik ben Erwin en fanatiek belegger. Vanuit deze passie ben ik begonnen met het schrijven over knelpunten die ik zelf tegenkwam bij het beleggen. Eén van die vraagstukken ging over het gebruiken van een Stop Limit Order bij Bitvavo, want dit is nog behoorlijk lastig.

Wil je mijn artikel supporten? Meld je dan aan via mijn vriendenlink naar Bitvavo of bij één van de andere exchanges.

Wat is een Stop Limit Order?

Een Stop Limit Order gebruik je om verliezen te voorkomen, of om winst te beschermen. Wanneer de order wordt uitgevoerd, wordt er een limiet ingesteld waarop de order gevuld mag worden.
Cryptocurrencies bij Bitvavo zijn natuurlijk erg volatiel, waardoor je in korte tijd al snel grote winst of verlies zult maken. Om meer controle te krijgen over verliezen kan het dus handig zijn om een Stop Limiet order in te stellen.

Stop Limit vs Stop Loss Order bij Bitvavo

Het verschil tussen een Stop Limit en een Stop Loss Order is dat een Stop Loss order direct uitgevoerd wordt tegen de op dat moment geldende koers, terwijl een Stop Limit Order na activering (trigger) een limiet order plaatst.
Tweetrapsraket van een Stop Limit Order:
  1. De order wordt getriggered (trigger price), waarna een limiet order naar de beurs gestuurd wordt.
  2. De koers van de coin bereikt de limiet order waarna de order tegen de op dat moment gunstigste prijs wordt uitgevoerd.
Het voordeel van een Stop Limit Order is dat de order niet gelijk vervuld wordt bij een grillige markt (snelle pieken en dalen). Het voordeel van een Stop Loss Order is dat deze eenvoudiger is en dus gemakkelijker door gebruikers uit te voeren valt. Bitvavo beschikt helaas niet over een Stop Loss Order en enkel over een Stop Limit Order.

Hoe werkt de Bitvavo Stop Limit Order?

Het uitleggen van de Bitvavo Stop Limit is niet eenvoudig. Vandaar dat ik een volledig stappenplan zal maken. Ten eerste kan een Stop Limit Order enkel uitgevoerd worden in het geavanceerde dashboard van Bitvavo. Klik dus rechtsboven op ‘geavanceerd’ om naar het geavanceerde dashboard te gaan. Voor het instellen van een Stop Limit Order zal ik BTC (bitcoin) aanhouden.
Bitvavo Stop Limit Order
Stop Limit Order bij Bitvavo
Maak vervolgens de keuze tussen:
  • BUY: Als je BTC wilt kopen boven de huidige koers.
  • SELL: Als je BTC wilt verkopen onder de huidige koers.
Vervolgens moet je 3 variabelen invoeren:
  • Trigger price: De koers waarna de limiet order geplaatst (getriggered) gaat worden.
  • Quantity: De hoeveelheid BTC die je wilt kopen/verkopen.
  • Price: De koers waarop de limiet order geplaatst (en gevuld) gaat worden.
Maar let op:
  • Plaats de Trigger price en Limit Order price een stukje uit elkaar (bij BTC een paar euro) zodat er ruimte is waarop de order gevuld kan worden.
  • Het plaatsen van de order biedt geen garantie voor uitvoering, want zelfs als de price bereikt wordt dient er voldoende liquiditeit te zijn om de order te vervullen.
  • Ook zijn er geavanceerde mogelijkheden zoals Trigger reference, Self trade, Good-til-canceled en Post Only. Als beginnende handelaar heb je dit niet nodig.
Klik vervolgens op ‘continue‘ om de Stop Limit Order te checken en te plaatsen. Mocht je mijn uitleg niet snappen kun je een poging wagen met de uitleg van Bitvavo.

Alternatieven voor Stop Loss bij Bitvavo

Naast Bitvavo gebruik ik zelf ook Binance om hier een Stop Limit Order in te stellen. Ook deze exchange heeft een geavanceerd dashboard waar een Stop Limit Order in te stellen, maar ook hiervoor is het belangrijk om de principes van een Stop Limit Order goed te begrijpen. Lees hier hoe je makkelijk kunt overstappen van Bitvavo naar Binance.
Gebruik mijn vriendenlink van Binance voor levenslang 10% korting!
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

FAQ - Veelgestelde vragen

Op het moment van schrijven is het nog niet mogelijk om een Stop Limit Order te plaatsen binnen de app van Bitvavo. In de app heb je alleen toegang tot het ‘eenvoudige dashboard’ waarin je alleen market orders kunt plaatsen.
Helaas biedt Bitvavo niet de mogelijkheid tot het plaatsen van een simpelere Stop Loss order, maar kun je alleen een Stop Limit Order plaatsen. Deze order is iets complexer, maar wanneer je deze order eenmaal snapt valt het goed uit te voeren.

Tip: handel €1000,- gratis in je eerste week via mijn vriendenlink