Bitvavo staking

Hoe werkt Bitvavo Staking?

Steeds meer exchanges beginnen met het aanbieden van stakingsdiensten, maar wat is staking precies? Toen ik net begon met staken had ik nog geen idee wat het precies was, dus ik deel je graag mijn ervaring met staken bij Bitvavo!
Door je coins vast te zetten met staking bij Bitvavo ontvang je rewards (beloningen) in de vorm van crypto. Het instellen van staking doe je eenvoudig via het staking dashboard, waar je in de praktijk weinig van zult merken. Je coins blijven nog steeds je eigendom en kun je nog steeds blijven handelen met je gestaakte coins. Een mooie manier om extra geld te verdienen met je cryptocurrency.
Via mijn vriendenlink van Bitvavo kun je jouw eerste € 1000,- gratis handelen!

Inhoud

Wat is staking bij Bitvavo?

Staking is een mooie manier om extra geld te verdienen met je crypto. Dit wordt gedaan met rewards (een soort rente) die je ontvangt voor het beschikbaar stellen van je crypto. Er wordt geld verdient doordat je coins bijdragen aan het goedkeuren en beveiligen van transacties op de blockchain (stake-of-proof). 
De staking wordt bij Bitvavo gedaan in de vorm van on-chain staking en off-chain staking. Als particulier kunnen we hier mooi van profiteren door rewards die we ontvangen voor het vastzetten van coins, terwijl we er in de praktijk weinig van merken. De crypto betekenis van staking is dus het bewaren van je crypto in de Bitvavo wallet om de beveiliging en werking van de blockchain te ondersteunen.

Hoe werkt staking bij Bitvavo?

Het is dus best aantrekkelijk om staken bij Bitvavo aan te zetten, maar hoe doe je dat precies?

Stappenplan om te beginnen met staking bij Bitvavo:
 • Verifieer je account
 • Koop een coin die in aanmerking komt voor staking
 • Zet ‘staking’ aan in het dashboard
 • Vanaf nu zullen de staking-opbrengsten wekelijks bijgeschreven worden
Bitvavo staking overzicht 2
Bitvavo staking overzicht

Het inschakelen van staking doe je via Instellingen > Accountinstellingen > Ingeschakeld

Staking aanzetten Bitvavo
Bitvavo staking aanzetten

Kan ik mijn coins verkopen tijdens staking bij Bitvavo?

Je blijft eigenaar van de coins bij Bitvavo waardoor je ze dus gewoon elk moment kunt verkopen. Het kost dus ook geen geld of gedoe wanneer je druk aan het handelen bent. Het staken levert je op dat gebied helemaal geen beperkingen op. Bij andere stakingsdiensten heb je soms de voorwaarde dat je de coins niet meer kunt opnemen, bij Bitvavo is dit dus gelukkig niet het geval. Bitvavo biedt dus een form van ‘flexibel staken’ aan.

Wat zijn de nadelen van staken bij Bitvavo?

Als je enkel coins koopt om te staken heeft Bitvavo niet de hoogste opbrengsten. Daarvoor kun je beter een andere exchange zoals Binance of Coinbase uitproberen, maar hier kunnen natuurlijk wel weer andere voorwaarden van toepassing zijn. Daarnaast zijn er bij andere aanbieders nog hogere rendementen te behalen, maar hiervoor moet je de coins wel voor langere tijd vastzetten.

Een ander nadeel van het staken bij Bitvavo is het feit dat je jouw coins in de Bitvavo wallet zult moeten bewaren. Als je zo min mogelijk risico wilt nemen kun je het beste je coins in een hardware wallet of ledger opslaan. Gelukkig heeft Bitvavo wel genoeg veiligheidsmaatregelen genomen (zoals cold wallets) waardoor ik wel met een veilig gevoel mijn coins bij Bitvavo heb opgeslagen.

Welke coins kun je staken bij Bitvavo?

Helaas is het niet mogelijk om alle coins te staken, maar bij Bitvavo heb je gelukkig een hele hoop mogelijkheden. De populairste coins die je kunt staken zijn:
 • Bitcoin (BTC) – 1.22%
 • Ethereum (ETH) – 1.93%
 • Cardano (ADA) – 5%
 • Tether (USDT) – 6.10%
 • USD coin (USDC) – 6.10%
 • Tron (TRX) – 3%
 • NEO (NEO) – 1.66%
 • Litecoin (LTC) – 0.79%
(Alle percentages zijn de geschatte opbrengsten volgens Bitvavo. Kijk in het Bitvavo dashboard voor actuele percentages.) 
Bitvavo staking coins overzicht
Overzicht van een aantal coins bij Bitvavo

Bitvavo staking opbrengsten

Hoeveel levert staking op? Hierboven zie je al een aantal geschatte opbrengsten staan in de vorm van rente. Zoals je kunt zien zijn de stakingsopbrengsten voor ADA op het moment van schrijven best hoog (5% per jaar), maar voor BTC best laag (1.22% per jaar). Door te staken kun je dus leuk een beetje extra geld verdienen over je crypto, maar het zijn dus geen grote bedragen in een korte tijd.
Vergeet niet dat je ook goed rekening moet houden met de volatiliteit van een coin. Wanneer de koers van een coin flink daalt wegen de stakingsopbrengsten hier niet meer tegenop. Dit is dus ook precies de reden dat ik staking als een mooi extraatje zie. 

Is staking bij Bitvavo geschikt voor mij?

Kortom zijn er een hele hoop verschillende coins om te staken, en zoals je kunt zien zijn de opbrengsten ook erg variërend. Persoonlijk zou ik er zelf niet in geïnteresseerd zijn om coins enkel en alleen voor het staken te kopen, maar aangezien het geen extra moeite kost laat ik mijn coins automatisch staken. Dit levert toch mooi een beetje extra opbrengsten op iedere week.

Voordelen van Staking bij Bitvavo

 • Je kunt extra winst maken op je coins
 • Je draagt bij aan de werking van de Blockchain
 • Het kost geen extra moeite of beperkingen

Nadelen van Staking bij Bitvavo

 • De inkomsten zijn niet enorm hoog
 • Je dient je crypto te bewaren in de Bitvavo wallet

Moet je staking aanzetten?

Moet je staking nou aanzetten, ja of nee? Uiteraard hoef je staking niet perse aan te zetten, maar bij Bitvavo kost het vrijwel geen moeite en loop je ook geen extra risico (tenzij je coins in een externe wallet wilt bewaren). Zelf zou ik staking dus wel mooi aanzetten, maar het hoeft dus niet perse.

Alternatief voor Bitvavo Staking

Natuurlijk is Bitvavo niet de enige plek waar je coins kunt gaan staken. Zelf staak ik bijvoorbeeld ook graag mijn coins (flexibel) bij Binance, maar ook Coinbase is een goed alternatief voor staking. Naar mijn ervaring zijn de opbrengsten redelijk te vergelijken en verschilt de technologie/voorwaarden een beetje per exchange. Lees hier hoe je kunt overstappen van Bitvavo naar Binance.
Gebruik mijn vriendenlink van Binance voor levenslang 10% korting!
Bij sommige exchanges of aanbieders kun je jouw coins ook voor langere tijd staken. Dit betekent dat je jouw coins niet kunt kopen en/of verkopen, en dat ze dus voor een langere tijd vaststaan. Persoonlijk ben ik hier geen fan van, maar het kan voor jou wellicht een optie zijn.

Mijn ervaring met staken bij Bitvavo

Binnen mijn account bij Bitvavo heb ik staking automatisch aanstaan. Dit doe ik omdat het een leuke toevoeging aan opbrengsten is, maar ik koop coins niet specifiek voor het staken. Het is dus meer een extra rendement over mijn coins. De uitbetalingen van staking coins gaan erg makkelijk waar ik geen omkijken naar heb.

Veelgestelde vragen

Wanneer worden staking opbrengsten uitgekeerd bij Bitvavo?

Bitvavo keert wekelijks het staking bedrag uit naar je wallet in de desbetreffende valuta. Je hoeft dus niet lang te wachten totdat je opbrengsten in je wallet staan. In het staking dashboard kun je aflezen hoeveel coins er nog in behandeling zijn, maar ook hoeveel coins er al zijn uitgekeerd.

Kan ik het staken bij Bitvavo stopzetten?

Het is ook gemakkelijk om via het ‘staking’ menu je staking diensten stop te zetten. Op deze manier profiteer je dus ook niet meer van de rewards (rente) van het staken. Je zit dus eigenlijk nergens aan vast, naast dat je coins gebruikt worden voor de werking van de blockchain.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

Tip: handel €1000,- gratis in je eerste week via mijn vriendenlink