Bitvavo staking

Hoe werkt Bitvavo Staking?

De Nederlandse cryptocurrency exchange Bitvavo biedt staking aan, maar wat is staking precies? Is staking bij Bitvavo de moeite waard om aan te zetten en wat zijn de nadelen? In dit artikel zoek ik dat voor je uit!
Tip: maak alvast gratis een account aan bij Bitvavo, dan kun je meekijken!
Door je coins vast te zetten met staking bij Bitvavo ontvang je rewards (beloningen) in de vorm van cryptocoins. Het instellen van staking doe je eenvoudig via het staking dashboard, waar je in de praktijk weinig van zult merken. Je coins blijven je eigendom en kun je tegelijkertijd blijven verhandelen op de exchange. Staking is een mooie manier om extra geld te verdienen met je cryptocurrency.
Via mijn vriendenlink van Bitvavo kun je jouw eerste € 1000,- gratis handelen!

Inhoud

Eerst even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten mezelf voor te stellen. 

Ik ben Erwin, fanatiek belegger en crypto enthousiast. Vanuit deze passie ben ik begonnen met het schrijven over knelpunten die ik zelf tegenkwam bij het beleggen en investeren in cryptocurrencies op Bitvavo. Eén van die vraagstukken ging over Bitvavo staking, want wat is het precies? 

Wil je mijn onafhankelijke artikelen supporten? Gebruik dan mijn vriendenlink naar Bitvavo en maak een account aan.

Wat is staking bij Bitvavo?

Staking is een mooie manier om extra geld te verdienen met je cryptocurrency. Dit wordt gedaan a.d.h.v. rewards (een soort rente) die je ontvangt voor het beschikbaar stellen van je crypto. Er wordt geld verdient doordat je coins bijdragen aan het goedkeuren en beveiligen van transacties op de blockchain (stake-of-proof). 
De staking wordt bij Bitvavo gedaan in de vorm van on-chain staking en off-chain staking. Als particulier kunnen we hier mooi van profiteren vanwege de rewards die we ontvangen voor het vastzetten van  onze coins, terwijl je er in de praktijk weinig van merkt. De crypto betekenis van staking is dus het bewaren van je crypto in de Bitvavo wallet om de beveiliging en werking van de blockchain te ondersteunen.

Hoe werkt staking bij Bitvavo?

Het klinkt dus best aantrekkelijk om staken bij Bitvavo aan te zetten, maar hoe doe je dat precies?

Stappenplan om te beginnen met staking bij Bitvavo:
  • Verifieer je account
  • Koop een coin die in aanmerking komt voor staking (welke dat zijn lees je zo)
  • Zet staking aan in je Accountinstellingen
  • Vanaf nu zullen de staking-opbrengsten wekelijks (elke maandag) bijgeschreven worden

Het inschakelen van staking doe je via Instellingen > Accountinstellingen > Ingeschakeld

Bitvavo Staking Aanzetten
Zo zet je staking aan bij Bitvavo

Wanneer wordt staking bij Bitvavo uitbetaald?

Iedere maandag ontvang je een push notificatie in je Bitvavo app en via de mail over dat je staking opbrengsten zijn uitgekeerd wanneer je staking aan hebt staan. Stakingsopbrengsten worden dus wekelijks uitgekeerd in de vorm van cryptocurrency.

Kan ik mijn coins verkopen tijdens staking bij Bitvavo?

Je blijft eigenaar van je gestaakte coins bij Bitvavo waardoor je ze op elk moment kunt verkopen. Het kost dus ook geen geld of gedoe wanneer je druk aan het handelen bent, want het staken gebeurt automatisch. Het staken levert je op dat gebied helemaal geen beperkingen op. Bij andere stakingsdiensten heb je soms de voorwaarde dat je de coins niet meer kunt opnemen, bij Bitvavo is dit gelukkig niet het geval. Bitvavo biedt dus een form van ‘flexibel staken’ aan.
Bitvavo staking overzicht 2
Bitvavo staking overzicht

Wat zijn de nadelen van staken bij Bitvavo?

Alle voordelen hebben natuurlijk ook nadelen, dus wat zijn de nadelen van staking bij Bitvavo?

Doordat het staken bij Bitvavo flexibel gebeurt levert staking bij Bitvavo geen enorm hoge opbrengsten op. Andere exchanges zoals Binance of Coinbase bieden vaak een hoger rentepercentage aan in ruil voor de stakingsdiensten. Wel moet je hierbij rekening houden met andere voorwaarden, zoals het laten vastzetten van je coins voor een langere tijd.

Een ander nadeel van het staken bij Bitvavo is het feit dat je jouw coins in de Bitvavo wallet zult moeten bewaren. Als je zo min mogelijk risico wilt nemen kun je het beste je coins in een hardware wallet opslaan. Gelukkig heeft Bitvavo wel veel veiligheidsmaatregelen genomen, zoals het gebruik van cold (offline) wallets, waardoor ik wel met een veilig gevoel het grootste gedeelte van mijn coins bij Bitvavo heb opgeslagen.

Welke coins kun je staken bij Bitvavo?

Helaas is het niet mogelijk om alle coins te staken, maar bij Bitvavo heb je gelukkig een hele hoop mogelijkheden. De populairste coins die je kunt staken zijn:
Coin Opbrengsten
Bitcoin (BTC)
0.77%
Ethereum (ETH)
1.01%
Cardano (ADA)
5%
Tether (UDST)
6.10%
USD coin (USDC)
6.10%
Tron (TRX)
1.03%
NEO (NEO)
0.52%
LiteCoin (LTC)
1.04%
Goed om te vermelden is dat de stakingspercentages kunnen variëren. Doordat het flexibel staken is zit je dus niet vast aan een vast percentage waarvan je gegarandeerd bent. Ik moet dus ook regelmatig bovenstaande tabel aanpassen aangezien de stakingspercentages dan alweer veranderd zijn. Helaas heb ik de geschatte opbrengsten in de afgelopen tijd alleen maar zien dalen.
(Alle percentages zijn de geschatte opbrengsten volgens Bitvavo. Kijk in het Bitvavo dashboard voor actuele percentages.) 
Bitvavo staking coins overzicht
Overzicht van een aantal coins bij Bitvavo

Bitvavo staking opbrengsten

Hoeveel levert staking op? Hierboven zie je al een aantal geschatte opbrengsten staan in de vorm van rente. Zoals je kunt zien zijn de stakingsopbrengsten voor ADA op het moment van schrijven best hoog (5% per jaar), maar voor BTC best laag (0.77% per jaar). Door te staken kun je dus leuk een beetje extra geld verdienen over je crypto, maar het zijn dus geen grote bedragen in een korte tijd.
Vergeet niet dat je ook goed rekening moet houden met de volatiliteit van een coin. Wanneer de koers van een coin flink daalt wegen de stakingsopbrengsten hier niet meer tegenop. Dit is dus ook precies de reden dat ik staking als een mooi extraatje zie. 

Is staking bij Bitvavo geschikt voor mij?

Kortom zijn er een hele hoop verschillende coins om te staken, en zoals je kunt zien zijn de opbrengsten ook erg variërend. Persoonlijk zou ik er zelf niet in geïnteresseerd zijn om coins enkel en alleen voor het staken te kopen, maar aangezien het geen extra moeite kost laat ik mijn coins automatisch staken. Dit levert toch een beetje extra opbrengsten op iedere week.
Voordelen van Staking Nadelen van Staking
Extra rendement
Geen hoge rendementen bij Bitvavo
Bijdragen aan de werking van de Blockchain
Je dient je crypto te bewaren bij Bitvavo
Flexibel & zonder moeite

Moet ik staking aanzetten?

Moet je staking nou aanzetten, ja of nee? Uiteraard hoef je staking niet perse aan te zetten, maar bij Bitvavo kost het vrijwel geen moeite en loop je ook geen extra risico (tenzij je coins helemaal veilig in een hardware wallet wilt bewaren). Zelf zou ik staking dus wel aanzetten, maar het hoeft niet perse.

Alternatief voor Bitvavo Staking

Natuurlijk is Bitvavo niet de enige plek waar je coins kunt gaan staken. Zelf staak ik bijvoorbeeld ook graag mijn coins (flexibel) bij Binance, maar ook Coinbase is een goed alternatief voor staking. Naar mijn ervaring zijn de opbrengsten redelijk te vergelijken en verschilt de technologie/voorwaarden een beetje per exchange. Lees hier hoe je kunt overstappen van Bitvavo naar Binance.
Gebruik mijn vriendenlink van Binance voor levenslang 10% korting!
Bij sommige exchanges of aanbieders kun je jouw coins ook voor langere tijd staken. Dit betekent dat je jouw coins niet kunt kopen en/of verkopen, en dat ze dus voor een langere tijd vaststaan. Vaak biedt deze vorm van staking van hogere geschatte opbrengsten dan flexibel staken, maar persoonlijk ben ik hier (nog) geen fan van.

Mijn ervaring met staken bij Bitvavo

Binnen mijn account bij Bitvavo heb ik staking automatisch aanstaan. Dit doe ik omdat het een leuke toevoeging aan opbrengsten is, maar ik koop coins niet specifiek voor het staken. Het is dus meer een extra rendement over mijn coins. De uitbetalingen van staking coins gaan automatisch, dus ik ben er geen extra tijd aan kwijt.

Bitvavo staking tips

1. Focus niet alleen op staking

De stakingopbrengsten bij Bitvavo zijn niet heel hoog, maar zijn eerder een leuk extraatje bovenop het rendement wat je maakt op je cryptocurrency. Crypto is over het algemeen enorm volatiel waardoor de stakingopbrengsten bijna niks voorstellen, maar het is natuurlijk altijd leuk meegenomen.

2. Kies tussen vast en flexibel staken

Bitvavo biedt een vorm van flexibel staken aan, wat betekent dat men ondertussen gewoon kan handelen en het crypto vrij beschikbaar is. Ook bestaan er vormen van vast staken waarbij je jouw coins niet kunt opnemen, maar waar de rendementen vaak ook hoger zijn. Kies dus zelf welke vorm van staken bij je past.

3. Accountbeveiliging

Uiteraard is het natuurlijk altijd goed om je Bitvavo account te beveiligen, maar wanneer je coins staakt bij Bitvavo misschien nog wel meer, omdat je jouw coins perse in de Bitvavo wallet moet bewaren in plaats van dat je ze naar een externe wallet kunt versturen. Zorg voor een goede 2FA, Anti-phisingscode en uniek wachtwoord.

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

FAQ - Veelgestelde vragen

Bitvavo keert wekelijks het staking bedrag uit naar je wallet in de desbetreffende valuta. Je hoeft dus niet lang te wachten totdat je opbrengsten in je wallet staan. In het staking dashboard kun je aflezen hoeveel coins er nog in behandeling zijn, maar ook hoeveel coins er al zijn uitgekeerd.

Het is ook gemakkelijk om via het ‘staking’ menu je staking diensten stop te zetten. Op deze manier profiteer je dus ook niet meer van de rewards (rente) van het staken. Je zit dus eigenlijk nergens aan vast, naast dat je coins gebruikt worden voor de werking van de blockchain.

Tip: handel €1000,- gratis in je eerste week via mijn vriendenlink