Bitvavo Review

Bitvavo Review

Toen ik in 2017 begon met het investeren in Bitcoin en andere cryptocurrencies waren veel exchanges nog erg schimmig en onbetrouwbaar. Meerdere malen ben ik kleine investeringen verloren door hackers en ICO’s. Sindsdien ben ik op zoek gegaan naar een betrouwbare exchange, het liefste één die uit Nederland komt.

Gelukkig heb ik een jaar geleden een Nederlandse exchange gevonden genaamd Bitvavo. Behalve dat Bitvavo een betrouwbare Nederlandse exchange zou zijn kun je ook nog eens handelen tegen lage kosten. Beter kan haast niet toch? In deze review deel ik je mijn ervaringen met Bitvavo!

Tip: maak alvast gratis een account aan bij Bitvavo, dan kun je meekijken! En ohja, als je mijn vriendenlink naar Bitvavo gebruikt kun je in je eerste week gratis € 1000,- verhandelen zonder transactiekosten.
4.5/5
Via mijn vriendenlink van Bitvavo kun je jouw eerste € 1000,- gratis handelen. 

Eerst even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten mezelf voor te stellen. 

Ik ben Erwin en fanatiek belegger. Vanuit deze passie ben ik begonnen met het schrijven over knelpunten die ik zelf tegenkwam bij het beleggen. Eén van die vraagstukken ging over het kiezen van de juiste exchange, waaronder de Nederlandse exchange Bitvavo dus. Na het uitgebreid testen van Bitvavo hoop ik hier een duidelijk oordeel over te kunnen geven.

Voor mij is de betrouwbaarheid van een exchange erg belangrijk”

Een betrouwbare Nederlandse exchange?

Voor mij was één van de belangrijkste redenen om te beginnen bij Bitvavo het feit dat Bitvavo een Nederlandse cryptocurrency exchange is. Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat Bitvavo gevestigd is in Amsterdam en gewoon staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je coins worden ondergebracht bij stichting Bitvavo Payments, waardoor je geld niet verbonden is aan een faillissement van Bitvavo.
Bitvavo reviews
Veel positieve ervaringen bij Bitvavo (via Trustpilot)

Ook op trustpilot las ik vrijwel alleen maar positieve reviews, en dat op basis van 3500+ reviews. Ook heb ik zelf erg positieve ervaringen bij Bitvavo. Ik had een klein probleempje met een transactie, maar nadat ik contact met de klantenservice opnam was het weer gefixt. Tot slot is je account bij Bitvavo beschermd met 2FA en identiteitsverificatie.

Cold wallets

Het is vrijwel nooit aan te raden om grote aantallen coins op een exchange te laten staan. Zo’n exchange is een stuk gevoeliger voor hackers dan een hardware wallet. Zo ben ik ook eens een aantal coins bij een hack verloren. Bitvavo heeft hier gelukkig een oplossing voor: cold wallets. Met deze wallets zijn je investeringen een stuk beter beschermd en durf ik het zelfs aan om mijn crypto op de exchange van Bitvavo te bewaren.

Bitvavo betrouwbaarheid
Uitleg van Cold Wallets bij Bitvavo

Cold wallets zorgen ervoor dat het grootste gedeelte van je geld offline in een wallet bewaard wordt. Dit maakt het voor een hacker stukken lastiger om je wallet te hacken en om er van door te gaan met je coins. Doordat ik mijn coins gewoon op de exchange kan laten staan hoef ik niet elke keer moeite te doen om mijn coins te verplaatsen en hoef ik ook niet iedere keer transactiekosten te betalen. Deze cold wallets schelen mij dus veel tijd en geld, wat het voor mij zeker de moeite waard maakt om te handelen via Bitvavo.

Let op: Het is nog altijd veiliger om je coins te versturen naar een hardware wallet en ze hier in te bewaren. Meer over de veiligheid van de Bitvavo wallet lees je hier.

De interface van Bitvavo

Niet alleen de betrouwbaarheid en kosten van een exchange zijn belangrijk. Ook is het belangrijk hoe de exchange eruit ziet. Het moet snel werken en goed voelen, anders levert me dit veel frustratie op tijdens het handelen. Ook vind ik het belangrijk dat je niet al te veel mogelijkheden hebt waardoor je constant raakt afgeleid.
Gelukkig heeft Bitvavo dit allemaal. Het ‘eenvoudige dashboard’ is erg minimalistisch en geeft alleen de belangrijkste mogelijkheden weer. Ook voor beginnende handelaren valt dit dashboard goed te begrijpen. Ik merk dat het goed in elkaar zit, wat voor mij een groot pluspunt is. Voor beginnende traders heeft Bitvavo een eenvoudig dashboard, maar voor de ervaren belegger is er een geavanceerdere interface met extra opties.

Eenvoudige interface:

  • Market orders plaatsen
  • Handelen met de euro als referentievaluta
  • Voor beginnende traders
Bitvavo eenvoudige interface
De eenvoudige interface van Bitvavo

Geavanceerde interface:

Bitvavo geavanceerde interface
De geavanceerde interface van Bitvavo

Bitvavo app

Naast dat de website er prachtig uit ziet heeft Bitvavo ook een app in dezelfde stijl. Dit toont voor mij aan dat Bitvavo erg professioneel bezig is om hun klanten alles te bieden wat ze nodig hebben, zelfs onderweg! Deze app zit goed in elkaar en voelt betrouwbaar aan. Voor mij is dit een groot pluspunt als het gaat over het investeren in cryptocurrencies. De app is nog wel relatief nieuw en is pas in 2020 gelanceerd. Het kan dus zijn dat er nog wat kleine bugs en problemen plaatsvinden. Dit kan invloed hebben op de gebruikservaring van de app. Zelf heb ik deze problemen niet ondervonden.

Bitvavo app
De Bitvavo App

Bitvavo kosten

Besparen op de transactiekosten bij een exchange is een makkelijke manier om je rendement te verhogen. Elk percentage wat je aan transactiekosten betaald gaat immers weer ten kostten van je rendement. Bitvavo geeft aan de goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland te zijn, maar is dat ook echt zo?

Taker kosten Maker kosten
0.25%
0.15%

Bitvavo hanteert fees tot maximaal 0.25%. Dit is echt bijzonder weinig in vergelijking met andere exchanges waar soms de hoogte van de fees wel op kunnen lopen tot 2% van de transactie. De fees die je moet betalen worden berekend op basis van je handelsvolume; des te hoger je handelsvolume, des te lagere fees je gaat betalen. Daarnaast kun je jouw coins opslaan in de cold wallets van Bitvavo en kun je gemakkelijk geld storten met iDeal. Deze mogelijkheden schelen mij weer veel transactiekosten en moeite.

Bitvavo kosten
Overzicht van de kosten bij Bitvavo
Via mijn vriendenlink van Bitvavo kun je jouw eerste € 1000,- gratis handelen, dus zonder transactiekosten.

Houdt er wel rekening mee dat je naast de transactie fees vaak ook nog een spread betaald. Dit is een verschil tussen de aankoopprijs bij Bitvavo en de daadwerkelijke koers en zijn dus een soort onzichtbare kosten. Veel exchanges doen dit, maar zelf hou ik er meer van om te beleggen via een exchange die dit niet heeft. Als je geen spreads wilt betalen en super lage kosten wilt betalen kun je beter handelen via Binance.

Bitvavo Tips

Om je alvast een beetje op weg te helpen bij Bitvavo heb ik een aantal tips opgesteld zodat je gemakkelijk kunt beginnen.

1. Weet waar je in handelt

Dit klinkt misschien logisch, maar ik zie nog steeds veel beginnende handelaren die investeren in Bitcoin en andere cryptocurrencies omdat het populair is en omdat ze niet de boot willen missen. Helaas weten veel van deze beginners nog niet waar ze in beleggen en wat Bitcoin überhaupt is. Door je goed verdiepen in de technologie en andere theorie omtrent cryptocurrencies weet je precies waar je in handelt en wat bij je past. Het is immers altijd belangrijk om te weten waar je jouw geld in investeert.

2. Periodiek inleggen

Veel beleggers zijn bang om te beginnen met handelen in crypto omdat ze bang zijn dat ze de boot gemist hebben. Dat is logisch, want je wilt natuurlijk niet dat opeens al je geld daalt omdat je op het verkeerde moment ingestapt bent. Een goede methode om risico in de timing te spreiden is periodiek inleggen. Op deze manier leg je bijvoorbeeld iedere maand 10, 100 of 1000 euro in en koop je voor een gemiddelde koers in. Ook wanneer de koers daalt hoef je dus geen last te hebben van FOMO, want dan kun je weer goedkoop coins bijkopen.

3. Externe wallet

Wanneer je van plan bent om je coins voor een langere tijd te bewaren kun je er voor kiezen om deze op een externe wallet of Ledger te zetten. Op die manier zorg je ervoor dat je coins helemaal offline en afgesloten opgeslagen zijn en zijn je coins nog een stuk minder makkelijk te hacken dan vanaf de Bitvavo Exchange. Uiteraard maakt Bitvavo gebruik van cold wallets en nemen ze veel veiligheidsmaatregelen, maar je coins zijn er nooit 100% veilig.

4. Beveiliging

Wil je wel vaker je coins blijven verhandelen, vergeet dan niet om je Bitvavo account extra goed te beveiligen. Dit doe je met een 2FA, anti-phisingscode en een uniek wachtwoord. Deel je wachtwoord nooit met iemand anders en laat je niet oplichten door iemand toegang tot jouw account te verlenen. Zorg er daarnaast ook voor dat je geen phisingsmailtjes opent en op deze manier een virus of RAT op je laptop krijgt.

5. Vriendenlink

Om in je eerste week van handelen kosten te besparen kun je via mijn vriendenlink de eerste 1000 euro gratis beleggen, dus zonder transactiekosten. Dit scheelt je toch weer bij je eerste aankoop/aankopen.

6. Spreiding

Als je al eens vaker bezig geweest bent met beleggen of een andere vorm van investeren dan weet je dat het belangrijk is om je inleg te spreiden over verschillende investeringen. Hetzelfde geldt voor crypto. Door je geld te spreiden over meerdere coins spreid je risico en rendementen en bouw je een compleet portfolio op. Zorg er wel voor dat je niet alleen maar ‘shitcoins’ koopt, maar dat je wel goed research doet naar de juiste coins.

7. Haal je inleg eruit

Veel beginnende beleggers maken in het begin van het handelen in crypto behoorlijk flinke rendementen. In zo’n geval kan het prettig zijn om je eerste inleg bij Bitvavo er weer uit te halen om verder te investeren met het rendement. Zeker wanneer je nog nooit een zware crash hebt meegemaakt kan het prettig zijn om te wennen aan het verliezen van grote geldbedragen.

8. HODL

Zelf heb ik in het verleden wel eens de ‘fout’ gemaakt om al mijn coins te verkopen en het ergens anders in te investeren. Achteraf gezien was dit een hele dure fout omdat je nooit weet wat het in de toekomst gaat doen. Als je dus alles wilt verkopen, laat dan tenminste nog een heel klein beetje staan voor de toekomst. Zelf heeft me dit een behoorlijk vermogen gekost.

Conclusie

Persoonlijk zou ik zelf geen beter alternatief weten voor een betrouwbare cryptocurrency exchange in Nederland. Wel heeft Bitvavo maar een aanbod van een stuk of 50 coins, wat natuurlijk wel een beetje aan de lage kant is. Anderzijds zorgt dat er wel voor dat je gefocust blijft op de belangrijkste coins. Voor de rest vind ik Bitvavo echt een super exchange. Daarom verwacht ik dat ik Bitvavo nog vele jaren zal gebruiken.
Voordelen van Bitvavo Nadelen van Bitvavo
Van Nederlandse bodem
Hogere kosten dan Binance
iDeal koppeling
Lage kosten
Cold wallets
App

Alternatieven

Ik gaf eigenlijk al aan dat ik als beginnende investeerder in cryptocurrency geen beter alternatief zou weten dan Bitvavo. Wel moet ik hier op terugkomen omdat je als investeerder bij Bitvavo na een tijdje wel tegen limieten aanloopt. Zo heb je eigenlijk een net te klein aanbod aan coins en zijn de kosten hoger dan bij sommige andere exchanges.
Zelf gebruik ik bijvoorbeeld ook graag Binance omdat de kosten hier lager zijn (geen spreads) en omdat dit een professionelere exchange is. Niet alleen bestaat deze exchange al een stuk langer, je hebt ook een stuk meer mogelijkheden. 
Gebruik mijn vriendenlink van Binance voor levenslang 10% korting op je transactiekosten!
Ook Coinbase zou een goed alternatief kunnen zijn voor Bitvavo, maar hier liggen de kosten een stuk hoger. Wel ontvang je gratis 10 dollar na het investeren van 100 dollar via mijn vriendenlink. Dat is natuurlijk altijd leuk meegenomen!

Hey Geldvriend, ik heb je hulp nodig!

Bedankt voor het lezen van mijn (gratis) artikel. Ik ben aan het overwegen om een complete videocursus over het investeren in cryptocurrencies te maken. Sinds 2017 investeer ik al (met succes) in cryptocurrencies. Om deze reden denk ik dat ik echt wat bij te dragen heb voor de beginnende investeerder.

Maar daarvoor heb ik wel je hulp nodig:

Wat zou jij graag in een cursus over cryptocurrencies willen zien? (Bijvoorbeeld over Bitvavo)

Laat in het bovenstaande contactformulier je vraag of onderwerp achter. Heb je geen vraag, maar wil je niks missen van de cursus? Vul dan alleen je e-mail in. Door het contactformulier op te sturen ga je er mee akkoord dat ik je terug kan mailen met updates over de cursus. 

Bedankt!

Feiten

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

FAQ - Veelgestelde vragen

Bitvavo is de grootste cryptocurrencies exchange van Nederland. Dit betekent dat Bitvavo het traden in cryptocurrencies faciliteert. Beleggen bij een exchange van eigen bodem voelt natuurlijk een stuk prettiger dan bij een buitenlands exchange. Je kunt handelen vanuit 25 landen in meer dan 50 verschillende soorten cryptocurrencies.

Registreren bij Bitvavo

Beginnen met het investeren in cryptocurrencies is helemaal niet zo complex. Bij het registreren op Bitvavo vragen ze je voornaam, achternaam, e-mailadres en wachtwoord. Na het registreren dien je het gebruikte apparaat te beveiligen. Naast deze automatische beveiliging kun je ook nog je account met een two-factor authentication (2FA) van Google Authenticator beveiligen. 

Identificatie bij Bitvavo

Op basis van de wet- en regelgeving, waar De Nederlandsche Bank toezicht op houdt, is het verplicht om jezelf te identificeren bij Bitvavo. Dit betekent dat je identiteitsbewijs gecontroleerd wordt voordat je kunt beginnen met investeren bij Bitvavo. Vervelend proces, maar bij Bitvavo verloopt dit proces vrij snel en automatisch waardoor het maar weinig moeite kost. Het is immers voor onze eigen veiligheid dat Bitvavo deze informatie checkt en bewaard om criminaliteit tegen te gaan.

Inloggen bij Bitvavo

Inloggen bij Bitvavo kan je heel eenvoudig doen via de Homepage van Bitvavo waar je op inloggen kunt drukken. Vervolgens dien je alleen nog je zelf gekozen verificatiemethodes te verifiëren zoals de apparaatbeveiliging en 2FA. 

Geld storten bij Bitvavo

Om te kunnen beleggen bij Bitvavo heb je natuurlijk wel geld op je Bitvavo rekening nodig. Dit kun je heel eenvoudig doen door op tegoed storten te drukken. Het prettige is dat je geen Bitcoins hoeft in te kopen bij een externe partij, maar dat je gewoon je geld kan storten met iDeal. Het werkt dus vrijwel hetzelfde als het kopen van een product online. Naast iDeal heb je de mogelijkheid om tegoed over te maken met een SEPA overboeking, Bancontact, MyBank, EPS en Giropay. 
Om fraude te voorkomen kun je alleen geld storten vanaf een bankrekening die je op je eigen naam staat. Ook kun je in 24 uur na het storten van het geld nog geen digitale valuta overmaken naar externe wallets. Wanneer je wilt gaan handelen op het platform van Bitvavo is dit gelukkig ook niet relevant. 

Crypto trading op Bitvavo

Waarvoor je natuurlijk op Bitvavo komt is het handelen van valuta. Dit kun je doen door tussen de coins te bladeren via het dashboard of het geavanceerde dashboard, en vervolgens op een coin te klikken (bijvoorbeeld Bitcoin). Je hebt hier de kans om met je tegoed de Bitcoin te kopen, of om je Bitcoin weer te verkopen naar je tegoed. Over elke transactie betaal je handelskosten.

Crypto uitbetalen bij Bitvavo

Na het verkopen van je digitale valuta kun je heel gemakkelijk je tegoed weer opnemen. Dit kun je doen via het kopje tegoed opnemen, hiervoor heb je een koppeling met je bankrekening nodig, maar ook dit is heel eenvoudig geregeld.
Voor beginnende beleggers heeft Bitvavo een welkomstbonus waardoor je jouw eerste 1000 euro gratis kunt verhandelen (geen transactiekosten / fees) binnen de eerste week na aanmelding. Deze welkomstbonus ontvang je alleen via mijn vriendenlink naar Bitvavo.
Meer weten over de actie bij Bitvavo? Lees mijn volledige artikel!
Om de koersen van de cryptocurrencies te checken kun je natuurlijk inloggen bij Bitvavo. Naast deze ingelogde mogelijkheid is het ook mogelijk om de koersen van Bitvavo hier te bekijken. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de koers van Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin, EOS, Cardano en Stellar te volgen (exact aan de koers op Bitvavo).
Zelf heb ik nog geen contact met de klantenservice van Bitvavo op hoeven nemen. Helaas kan ik je dus weinig vertellen over deze ervaringen. Wel zijn de ervaringen op Trustpilot erg positief over Bitvavo. Van de 3350+ reviews geeft maar 9% een lagere rating dan goed, wat betekent dat 91% van de mensen die een review achter laten tevreden (goed of uitstekend) is met Bitvavo. 
Uiteraard zou je de betrouwbaarheid van al deze reviews in twijfel kunnen trekken, maar toch hoor ik maar weinig van mensen met een slechte ervaring met de klantenservice van Bitvavo. Contact opnemen met Bitvavo kan via live-chat of e-mail: support@bitvavo.com. In het weekend is alleen contact via e-mail mogelijk, maar ze zijn in ieder geval overdag wel altijd te bereiken.

Betaal je ook belasting over de crypto die je verhandeld bij Bitvavo? In 2020 valt cryptovaluta nog in box 3, wat betekent dat je de waarde in het economisch verkeer op 1 januari opgeeft. Dus ja, je betaald belasting bij het handelen op Bitvavo, maar alleen bij grote bedragen. Voor actuele belastinginfo kun je terecht bij de belastingdienst.

Om jezelf weer uit te betalen met de winsten of verliezen bij Bitvavo moet je eerst je desbetreffende coins verkopen. Vervolgens klik je op ‘opnemen’ waarna je heel eenvoudig jouw tegoed laat uitbetalen naar je iDeal rekening. Je betaald hier bij Bitvavo geen kosten over. Wel betaal je kosten als je coins naar een andere exchange of wallet wilt versturen.

Een API bij Bitvavo is een code waarmee een programma automatisch met je Bitvavo account kan communiceren. Hiervoor heb je een API key nodig. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een trading bot koppelen aan je Bitvavo account. Let op: want als je deze API key deelt kan een andere partij acties uitvoeren op je account.

 

Je API key vind je onder je instellingen > API en hier kun je een nieuwe API key aanvragen. Om zo’ n API key aan te vragen moet je wel een 2FA aan hebben staan om je account beter te beveiligen.

Op 25 April 2021 was er gepland onderhoud op de Bitvavo exchange waardoor de exchange vanaf 5:00 tot en met 5:30 in de ochtend gesloten zou zijn. Het geplande onderhoud bij Bitvavo liep minder goed dan gepland waardoor de Bitvavo exchange een tijdje langer stil lag, tot zeker 8:30 in de ochtend.

Uiteraard kunnen dergelijke storingen voorkomen, maar het geeft wel aan hoe kwetsbaar zo’n exchange is. Er zijn veel mensen die geld verloren zijn omdat ze een trade niet konden maken rond deze tijd. Een dergelijke storing heb ik bij Binance nog niet gezien, wat er voor zorgde dat veel bekende van mij overstapte naar Binance. Er was veel kritiek op de storing/onderhoud bij Bitvavo.

Lees hier alles over storingen bij Bitvavo

Ik krijg vaak de vraag of het veilig is om je coins op te slaan in de Bitvavo wallet. Het antwoord hierop verschilt nogal, want in principe is het nooit heel verstandig om coins op een wallet van een exchange te laten staan. Je coins zijn immers in een externe hardware wallet of ledger altijd veiliger.

Wel moet ik zeggen dat Bitvavo hun wallets wel goed hebben beveiligd doormiddel van cold wallets. Hierdoor zijn je coins alsnog gedeeltelijk offline opgeslagen. Ook exchanges zoals Binance hebben zulke cold wallets waardoor je coins beter beschermd zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook je eigen taak om je account goed te beveiligen met een sterk wachtwoord, 2FA en niet te klikken op phising.

Hou er nog steeds rekening mee dat je account gehacked kan worden of er iets anders mis kan gaan. Als je coins dus voor langere tijd wilt vasthouden kun je deze dus beter op een externe wallet zetten.

 

Lees meer over Bitvavo Wallet!

Veel handelaars waarmee ik in contact sta stappen op een gegeven moment over van Bitvavo naar Binance, wat ze doen omdat ze na een tijdje Bitvavo ontgroeid zijn, maar hoe doe je dat precies? 

Ten eerste zul je een account bij Binance aan moeten maken, waarna je jouw coins moet overzetten. Je kunt ervoor kiezen om dit te doen door de coins te versturen, wat vaak meer kost aan fees. Ook kun je er voor kiezen om dit te doen door je coins te verkopen, het geld over te maken via iDeal en er op Binance weer nieuwe coins van te kopen. Beide vormen van overzetten hebben zo voor- en nadelen, per case zul je moeten vergelijken wat het minste kost en wat het veiligst is.

 

Lees hier het volledige artikel over Overtappen van Bitvavo naar Binance!

Wanneer je hebt geprofiteerd via mijn vriendenlink van Bitvavo kun je ook je eigen affiliate code delen. Zodra iemand zich aanmeldt via deze link ontvang je levenslang 15% over de kosten die deze handelaar maakt. Dit kan oplopen tot een mooi meegenomen bedrag. Het is dus zeker aan te raden om deze vriendenlink een keer te delen.

Wanneer je jouw coins op Bitvavo verkocht hebt en deze euro’s weer wilt opnemen naar iDeal betaal je hier geen opnamekosten over. Wel betaal je opnamekosten wanneer je cryptocurrencies zelf wilt overmaken naar een externe exchange, omdat hier transactiekosten bij komen kijken. Deze kosten worden ook wel withdrawal fees genoemd.

Tot nu toe is het nog niet mogelijk om met paypal geld over te maken naar Bitvavo. De enige betaalmogelijkheden zijn iDeal, SEPA, Bancontact, MyBank, EPS Überweising en Giropay.

Een Stop limit Order kun je gebruiken om verliezen te voorkomen, of om winst te beschermen. Wanneer de order wordt uitgevoerd wordt er een limiet ingesteld waarop de order gevuld mag worden. Hoe je precies een Stop Limiet order instelt bij Bitvavo lees je hier.

Het is dus mogelijk om via Bitvavo in meer dan 50 verschillende cryptocurrencies te handelen. De bekendste cryptocurrencies zijn: Bitcoin, Ripple, Monero, Ethereum, Litecoin, NEO, Reddcoin, Ravencoin, Stellar, Verge en nog 40 andere coins. Opvallend is dat Bitvavo geen stablecoins of coins met een kleine marketcap aanbiedt. 
 
Meer weten over de coins op Bitvavo? Lees mijn volledige artikel!