Bitvavo Review

Bitvavo Klachten

Veel handelaren zijn op zoek naar een veilige en betrouwbare exchange, waaronder Bitvavo. Dat is logisch en goed, want het gaat om je geld en dit moet je goed beveiligen. Om deze reden behandel ik in dit artikel de meest voorkomende klachten die ik voorbij zie komen bij Bitvavo. Over het algemeen krijgt Bitvavo een hoge gemiddelde rating, maar toch zet ik graag nog de meest voorkomende klachten voor je op een rijtje!
Via mijn vriendenlink van Bitvavo kun je jouw eerste € 1000,- gratis handelen. 

Inhoud

Spreads bij Bitvavo

Een vaak voorkomende klacht bij Bitvavo gaat over de spreads die ze hanteren bovenop de bestaande transactiekosten. Hierdoor komen de prijs je betaald en de daadwerkelijke koers niet altijd overeen door een kunstmatig verschil. Je hebt namelijk nog te maken een biedt/laat spread wat onderdeel is van het verdienmodel van Bitvavo.
De verontwaardiging bij beleggers ontstaat voornamelijk omdat het voor beginnende beleggers nog niet duidelijk is dat deze ondoorzichtige kosten in rekening worden gebracht, maar in de praktijk staat het heel duidelijk weergegeven bij het uitvoeren van de order. Wat mij betreft zijn de spreads dus ook geen probleem, maar je moet er wel rekening mee houden dat je wellicht iets hogere kosten betaald dan verwacht.
Spreads bij Bitvavo
Ook zie ik klachten van klanten voorbij komen over het feit dat Bitvavo kosten in rekening brengt voor het storten van geld via iDeal. Toch is logisch dat Bitvavo hier kosten voor vraagt, want anders moeten ze deze kosten zelf op zich nemen. Daarnaast staan ook deze kosten duidelijk aangegeven wanneer je geld gaat storten bij Bitvavo.

Bitvavo klantenservice

Zelf heb ik meerdere malen contact opgenomen met de klantenservice van Bitvavo, waarna ik telkens goed geholpen ben. Toch zijn er klachten over de klantenservice van Bitvavo. Zo heeft Bitvavo geen telefoonnummer of live-chat, dus je zult je klacht moeten mailen naar Bitvavo. Blijkbaar worden deze e-mails niet altijd tijdig en goed behandelt.
Zeker bij een exchange wil je dat je snel en serieus geholpen wordt, dus dit is wel een belangrijk punt. De tijd die nodig is bij de klantenservice kan ontstaan zijn door de drukte in de crypto wereld op het moment van schrijven. Een logische verklaring is dat de capaciteit van de klantenservice nog niet groot genoeg is om alle klachten/vragen te behandelen. Dit is dus een belangrijk verbeterpunt van Bitvavo.

Bitvavo is streng

Bitvavo is een Nederlandse exchange en heeft toestemming van De Nederlandsche Bank om als exchange te opereren. Om deze reden moet Bitvavo zich aan veel wetten en regels en voldoen en zijn ze dus ook aardig streng. Zo kan Bitvavo moeilijk gaan doen als ze de afkomst van je coins niet vertrouwen. Daarnaast moet je ook een live-screenshot opnemen als je coins naar een andere broker wilt sturen, waarmee je kun bewijzen dat deze wallet van jezelf is. Helaas werkt deze verificatiemethode niet bij iedereen.
Wallet adres verificatie
Je wallet verifiëren bij Bitvavo

Account geblokkeerd

Ook heb ik verschillende reviews gelezen van mensen waarvan hun account bij Bitvavo volledig of gedeeltelijk geblokkeerd is. Dit heeft natuurlijk ook met bovenstaande te maken. In dat geval kun je het beste contact opnemen met de klantenservice van Bitvavo, want dat is natuurlijk niet prettig.

Tijdelijke storing of gepland onderhoud

Ook zijn er in het verleden een aantal tijdelijke storingen of gepland onderhoud (wat uit liep) geweest. Zo was er op 19 mei 2021 een storing bij een payment provider van Bitvavo waardoor er geen geld kon worden overgemaakt. Op 25 april 2021 was er gepland onderhoud vroeg in de ochtend, maar dit liep helaas een tijdje uit. Wel hield Bitvavo de handelaren goed op de hoogte via de mail en via twitter.

Mijn ervaring

Mijn eigen ervaring bij Bitvavo is zeer positief. Zo heb ik weinig klachten gehad, een aantal keer contact opgenomen met de klantenservice en ben ik altijd goed geholpen. Wel kan ik sommige klachten goed begrijpen, maar ik heb ook veel klachten gelezen van (nog) onwetende klanten.
Persoonlijk denk ik dat Bitvavo afgelopen maanden behoorlijk moeite heeft gehad met de grote stormvloed aan nieuwe crypto handelaren waardoor de klantenservice wat overbelast is geraakt. Ik hoop dat dit snel verholpen is en dat Bitvavo de positieve lijn voortzet.
Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.

Tip: handel €1000,- gratis in je eerste week via mijn vriendenlink