Geld tips

Beleggen in goud – Alles wat jij moet weten!

januari 17, 2024

Ik vind het altijd zo heerlijk chique klinken; beleggen in goud. Deze oeroude manier van investeren wordt ook vandaag de dag nog geregeld gedaan door beleggers over de hele wereld.

Investeren in goud wordt vaak gezien als een veilige haven, maar is het ook voor jou interessant? In dit artikel zoek ik het uit! 

Goud

Wat is beleggen in goud?

Vrijwel iedereen kent dit waardevolle edelmetaal wel; Goud. Wat nou als je wilt beleggen in deze grondstof? Beleggen in goud kan bijvoorbeeld door het aankopen van goud, en dit als een spaarpot te zien. Je gokt erop dat de koers van goud weer gaat stijgen, waarna je het goud weer verkoop. 

Ook kun je beleggen in goud ETF’s, waardoor je nog meer speculeert op de koers van goud. Naast fysiek goud en ETF’s zijn er nog andere mogelijkheden om in goud te beleggen, maar daar vertel ik je zo meer over. 


Waarom beleggen in goud?

In tijden van onzekerheid staat goud bekend als een betrouwbaar beleggingsproduct, maar waarom is dat? Een goede reden om te investeren in goud is vermogensverzekering. Je hebt namelijk bij fysiek goud niet te maken met een bank of overheid. Hierdoor zal de koers van goud niet dalen bij het omvallen van een bank.

1. Schaarste

In tegenstelling tot de euro kan goud niet zomaar worden uitgeprint. Het aanbod van goud blijft beperkt omdat er niet opeens veel meer van deze grondstof bij kan komen. Omdat goud dus niet zomaar geprint kan worden blijft goud een populair beleggingsproduct.

2. Bescherming tegen inflatie

Het geld wat op je rekening wordt relatief gezien steeds minder waard, terwijl het goud onderhevig is aan inflatie. In tijden van crisis, als geld en andere zaken minder waard worden, zien we dat de koers van goud juist stijgt. 

De geschiedenis vertelt ons dat goud in tijden van economische onzekerheid meer waard wordt. Dit komt doordat beleggers de ‘zekerheid’ van goud opzoeken. Uiteraard betekent dit dat de koers in goede tijden weer (relatief) daalt, omdat beleggers weer risico willen gaan nemen.

3. Rendement van goud

Beleggen doe je natuurlijk ook (naast de zekerheid) van goud ook om rendement te maken. Dit rendement doe je door je goud te verkopen zodra het meer waard is. Afgelopen decennia is de koers van goud ontzettend hard gestegen, maar het is natuurlijk geen stabiele koers. Beleggen in goud is dus geen garantie op het rendement uit het verleden.

Waar goud voornamelijk gebruikt wordt als vermogensbehoud heb je ook de mogelijkheid om te gaan speculeren op de koers van goud. Net zoals bij andere beleggingsvormen kun je dit doen met ETF’s, turbo’s en sprinters.


Nadelen van investeren in goud

Niet alle investeerders worden enthousiast van goud. Zo ziet de Amerikaanse investeerder Warren Buffett geen waarde in goud. Buffett geeft wel toe dat goud in sommige industrieën als decoratie functioneert, maar desondanks heeft goud volgens hem geen productie waarde, of keert het dividend uit.

Voordat je begint met beleggen in goud, bedenk je dan dat de koers van goud amper bepaald wordt door de productieve waarde, maar voornamelijk door wat mensen bereid zijn ervoor te betalen.

1. Financieel toezicht

Zodra je gaat beleggen in goud wordt er geen financieel toezicht gehouden door de AFM (autoriteit financiële markten). Dit geldt voor alle edelmetalen en betekent dat de AFM deze markten niet wettelijk kan afdwingen zodra er iets misgaat. Bij andere beleggingsproducten zoals aandelen heeft de AFM wel de mogelijkheid om in te grijpen. De AFM geeft daarentegen wel eens waarschuwingen die beleggen in edelmetalen met zich meebrengt.


Hoe kun je beleggen in goud?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud. Er is niet een manier die het beste werkt. Zelf moet je dus de voor- en nadelen afwegen om te kijken welke methode het beste bij jou past.

1. Fysiek goud kopen

De meest logische manier van beleggen in goud is simpelweg het kopen van fysiek goud. Zodra de prijs van goud stijgt na je aankoop en je verkoopt je goud weer, dan maak je winst. 

Het voordeel van fysiek goud kopen is dat er geen bank bij komt kijken. Zolang jij het fysieke goud bezit én de koers van goud gelijk blijft, dan heb jij een stukje vermogensverzekering.

Het nadeel van fysiek goud is dat er kosten verbonden kunnen zijn aan de opslag van het goud. Zodra je het goud bij een bank in de kluis laat is er toch weer een externe partij aan je goud verbonden.

2. Goud ETF’s

Er bestaan geen aandelen van goud die prijs van goud volgen. Echter bestaat er een goed alternatief genaamd: ETF’s. ETF staat voor exchange-traded fund en is een belegging die net als een aandeel wordt verhandeld op de beurs.

Een goud ETF volgt exact de koers van het fysieke goud waardoor je toch gemakkelijk kunt beleggen in goud. Het voordeel van goud ETF’s is dat je kunt beleggen in goud zonder dat je het fysieke goud hoeft te bezitten. Uiteraard zit er hierdoor wel weer een externe partij aan je belegging verbonden.

3. Goudmijnaandelen

Het is wel mogelijk om aandelen te kopen van goudmijnen. Dit zijn dus geen aandelen van goud, maar van een volledige goudmijn. Met het kopen van deze aandelen speel je indirect in op de koers van goud, want de goudmijnbedrijven hebben baat bij een goede koers. Daarnaast zijn er nog tal van andere factoren die invloed hebben op de koers van goudmijnaandelen.

4. Beleggingsfondsen

Ook is het mogelijk om te beleggen in een beleggingsfonds die (in)direct verbonden is aan goud. Zo heb je beleggingsfondsen voor goud, goudmijnen, exploratie bedrijven en verwerkers van goud.

Daarnaast verspreiden sommige beleggingsfondsen ook over andere grondstoffen zoals zilver, olie of platina. Het voordeel van beleggen in goud via zo’n beleggingsfonds is dat je belegging direct verspreid is.

Helaas heb je hierdoor weinig grip meer op je beleggingen. Het is ook maar de vraag hoe belangrijk die spreiding is, want zodra het beleggingsfonds daalt dan zal hoogstwaarschijnlijk het volledige beleggingsfonds dalen.

5. Hefboomproducten

Tot slot is het mogelijk om in goud te beleggen met een hefboomeffect. Vaak hebben we het dan over opties, turbo’s en futures.

Voor de meeste beginnende beleggers zijn deze vormen niet interessant genoeg omdat het erg speculatief beleggen is, wat betekent dat er extra risico’s aan verbonden zijn.


Waar kun je beleggen in goud?

Het kopen van fysiek goud kun je doen bij een goudkantoor. Vergeet dan niet dat je waarschijnlijk het goud nog ergens moet gaan opslaan. Na het kopen van het goud ben je dus nog niet uit de kosten, zodra je goud namelijk ergens onbeschermd ligt, helpt het alsnog niet als vermogensverzekering.

Het handelen in Goud ETF’s doe ik zelf bij Binck*, maar is natuurlijk ook mogelijk bij andere banken of brokers zoals Rabobank, ING, ABN AMRO, PLUS500, Lynx en DEGIRO. Ook voor goudmijnaandelen of goud handelen met een hefboomeffect kun je het beste bij een broker terecht. 


Gebruik van goud

Ondanks dat goud volgens Warren Buffett weinig productief nut heeft zijn er nog een aantal plekken waar goud gebruikt wordt. Voornamelijk in de ruimtevaart, de medische wereld en bij de productie van sieraden van goud gebruikt.

Omdat goud in het verleden gekoppeld was aan geld hebben veel Centrale Banken nog een goudvoorraad. Momenteel wordt dit goud gebruikt als dekking voor het geld van de bank of als vangnet in het geval van een crisis. Met ongeveer een derde van het goud wordt belegd.


Investeren in andere grondstoffen

Naast goud zijn er tal van andere grondstoffen waar je ook in kunt beleggen. Weinig van deze grondstoffen zijn zo populair en interessant als goud, maar vaak wordt er nog wel gesproken over zilver en olie.

Goud of zilver?

De zilverprijs is beweeglijker dan de prijs van goud. Daarnaast is het rendement op goud sinds 1971 veel hoger geweest dan op zilver. Centrale Banken bezitten niet voor niets goud als reserve, en geen zilver.

Goud of olie?

De bekendste manier van beleggen in olie is met futures. Dit betekent dat je in olie kunt beleggen die je met een vaste hoeveelheid op een vaste afloopdatum krijgt. De bekendste olie futures zijn Crude Oil (CL) en Brent Oil (CL).

Omdat futures erg speculatief zijn is het voor beginners niet geschikt. Uiteraard zijn er ook nog aandelen van oliebedrijven die je kunt kopen, maar de vraag is of je wilt bijdragen aan deze vervuilende industrie. De prijs van Olie wordt voornamelijk bepaald door de vraag en aanbod.

Goud of platina?

Platina is zeldzamer dan goud en wordt voornamelijk gedolven in Zuid-Afrika, maar ook in Rusland en Canada. Platina wordt voornamelijk industrieel toegepast, maar kan ook gebruikt worden voor sieraden of als beleggingsproduct met een veilige haven.

De grote productionele waarde heeft ook een grote invloed op de koers. Zo was er een Volkswagenschandaal met dieselmotoren waardoor de koers van platina ontzettend daalde, omdat deze platina gebruikt werd in de katalysator om COâ‚‚-uitstoot te verminderen.


Is beleggen in goud verstandig?

Uiteraard ga ik je geen advies geven of beleggen in goud nog wel zin heeft. Beleggen in goud kan interessant zijn wanneer je op zoek bent naar meer diversiteit en spreiding in je beleggingen.

Voor de rest kent beleggen in goud natuurlijk zo zijn voor- en nadelen. Aan jou de keuze of je wilt beginnen met het beleggen in goud.

De geschiedenis van goud toont 2 opvallen dingen:

  • Over de jaren heen bleef de prijs van goud redelijk stabiel stijgen.
  • In tijden van crisis steeg de goudprijs.

Beleggen in goud kan dus nog een waardige belegging zijn. Waarschijnlijk zal er niet opeens veel meer goud bijkomen waardoor de waarde van beleggen zal afnemen. Toch is beleggen in goud geen garantie van succes. De koers is immers geen stabiel stijgende lijn. Vergeet niet dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt!


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen

>