Schuld aflossen of beleggen met geleend geld

Schuld aflossen of beleggen?

Schulden heb je in veel verschillende soorten en maten, zoals de schuld van een creditcard, persoonlijke leningen, hypotheken, leases en studieschulden. Het allerbeste is natuurlijk om helemaal geen schulden te hebben, maar als je ze dan toch hebt; is het dan verstandig om eerst je schuld af te lossen of om te beleggen? In dit artikel zoek ik het uit.

Inhoud

Hoeveel rente?

Voordat je schulden gaat beleggen is het verstandig om te weten tegen welk rentepercentage je het geld geleend hebt. Een belegging met een gemiddeld rendement van 6% is wel interessant bij een lening met een rente van 0 tot 3%, maar is een stuk minder interessant met een rente boven de 4%. Dus is de rente over je schuld hoger dan 4%, begin dan met het aflossen van de schuld.

Risico van beleggen

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar als je gaat beleggen is er altijd een kans dat je inleg minder waard wordt. Hierdoor wordt het vrijwel altijd afgeraden om te gaan beleggen met geleend geld. Het rentepercentage over een schuld staat vast, terwijl het rendement over je beleggingen onzeker is. Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen.

Wanneer wel?

Ondanks dat we erg kritisch moeten zijn tegen het beleggen met een schuld, bestaan er natuurlijk situaties waar het beleggen met geleend geld wel interessant kan zijn. Heb je een rentepercentage van 0% op een studieschuld die je pas over 30 jaar hoeft terug te betalen? Dan is het wellicht interessant om op de lange termijn te gaan beleggen met het geleende geld om hogere rendementen te halen dan de rente op je studieschuld. 

 

Houdt er wel rekening mee dat je met een studieschuld:

  • in de toekomst een minder hoge hypotheek kunt krijgen.
  • De rente op je studieschuld kan toenemen.

Ben je geen expert op het gebied van beleggen? Met Binck Forward kun je vermogen laten beleggen door de experts van Binck!*

Zekerheid

Maar zelfs met een rentepercentage van 0 tot 3% is het beleggen van het geleende geld lang niet voor iedereen interessant. Het verliezen van geld is namelijk voor veel mensen een stuk pijnlijker dan het plezier wat ze hebben bij hoge rendementen op beleggingen. Dus als de zekerheid van schuldenvrij zijn voor jou belangrijk is, dan is het waarschijnlijk een stuk belangrijker om eerst je schulden af te betalen voordat je gaat beleggen. 

 

Laten we ook eerlijk zijn; het is toch veel prettiger om geen schulden te hebben en alleen te beleggen met het geld wat je echt kunt missen?

*In dit artikel staan affiliate links