Beginnen met beleggen

Beleggen Betekenis

Wat betekent beleggen precies? In dit korte artikel lees je de definitie van beleggen. Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen.
De definitie van beleggen is dat geld voor een bepaalde periode geïnvesteerd wordt met als doel rendement te behalen. Belangrijke kenmerken van beleggen is dat er risico genomen wordt, maar ook dat er geen tijd in het effect geïnvesteerd wordt.

Inhoud

Risico

Een belangrijk kenmerk van beleggen is dat er risico genomen wordt. Vaak staat het risico relatief gelijk is aan het rendement wat er genoten wordt. Des te meer risico, des te hoger het rendement, maar dus ook het kans op het verliezen van het geld. Beleggen neemt altijd risico’s met zich mee, dus laat je goed inlichten door een financieel adviseur en beleg niet met geld wat je niet kunt missen.

Geld verdienen met beleggen?

Er zijn verschillende manieren waarop beleggers geld weten te verdienen met beleggen. Dit kan bij aandelen bijvoorbeeld door winst te maken op de koers; wanneer een aandeel in waarde stijgt zal er rendement gemaakt worden, maar ook door dividend wat uitbetaald wordt over de winst van het bedrijf.
Door bijvoorbeeld te beleggen in obligaties wordt er rendement gemaakt met couponrente over de obligatielening. Ook zijn er zogenaamde daytraders die winst proberen te maken over kleine koersverschillen op de dag zelf nog, welke vaak beleggen met een zogenaamd hefboomeffect.

Beleggen vs investeren

Het voornaamste verschil tussen beleggen en investeren is dat er bij het beleggen vaak geen extra tijd in het eindproduct geïnvesteerd wordt. Wanneer iemand ook zijn tijd of expertise in een product investeert wordt er vaak gesproken over investeren i.p.v. beleggen.

Daytrading vs lange termijn

Je hebt veel verschillende soorten beleggers. Zo zijn er beleggers die een aandeel kopen, voor 10 jaar vasthouden, en vervolgens na deze lange tijd weer verkopen. Ze hopen er op dat het waarde in de tussentijd veel dividend heeft opgeleverd maar ook de koers van het aandeel flink gestegen is.
Anderzijds heb je zogenaamde daytraders die elke dag investeren in een aantal beleggingsproducten en soms zelfs op de dag zelf alweer verkopen. Ze proberen winst te maken op kleine koersverschillen en zijn constant bezig met het maken van technische- en fundamentele analyses. Tussen deze 2 beleggers zitten allemaal soorten beleggers in; van beleggen over 30 jaar, tot beleggen in dezelfde seconden. Alles is mogelijk!

Beleggen voor beginners

Heb je de interesse om te beginnen met beleggen maar heb je nog geen idee waar je precies moet beginnen? In mijn artikel over beleggen voor beginners leg ik je beleggen van begin tot einde uit.